· · Коментари: 0
превентива

Ове намирнице чисте крвне судове: Исхраном смајите ризик од настанка срчаног и можданог удара

Ове намирнице могу вам помоћи да смањите ниво масноће у крви које могу довести до можданог и срчаног удара

1659360772_pexels-anna-tarazevich-8758420.jpg
Фото: Пеxелс

Кадиоваскуларне болести носе незахвално прво место по броју живота које однесу на годишњем нивоу. Према подацима америчког Центра за контролу болести и превенцију, оне статистички изазивају сваку четврту смрт! Главни узрочник ових обољења су наслаге које се временом таложе на артеријама и сзжавајуу их. Постепено, оне се смањују и на крају могу блокирати проток крви.

Кроз артерије циркулише крв која је богата кисеоником све до срца и осталих ткива у телу. Ако су оне запушене, настаје велики ризик од појаве можданог или срчаног удара, као и од осталих кардиоваскуларних обољења.

Редовна физичка активност и избалансирана исхрана могу ефикасно смањити масноћу која се таложи. Поједине намирнице, због свог састава, могу ефикасно смањити количину наслага на артеријама које се таложе временом.

Прочитајте још: Често једете "С НОГУ" и "НА БРЗИНУ? Ево због чега то никако не смете да радите

1. Лубеница

Сада је сезона лубеница, а ово воће је многима омиљено летње освежење. Сјајан је извор природне аминокиселине Л-цитрулин.  Она делује на организам тако што подстиче биохемијске процесе којима се артерије опуштају, а упални процеси умањују. Она може снизити и крвни притисак. 

2. Куркума

Упални процеси су кључни узрок артеросклерозе, односно промена због који постају тврђи зидови артерија. Куркумин, главни састојак куркуме, благотворно утиче на артерије. Ова магична биљка садржи и витамин Б6, захваљујући ком се одржава здрав ниво хомоцистеина и може се спречити даље таложење наслага на зидовима крвних судова.

3. Спанаћ

Поврће обилује влакнима, минералима и витаминима, а тамнозелено лиснато поврће одличан је избор за снижавање крвног притиска и таложења масноћа на зидовима артерија. Спанаћ садржи калијум, фолну киселину и влакна и као такав може смањити ризик од настанка артеросклерозе.  Можете га користити у салатама, смути соковима и као додатак бројним јелима попут пиринча или чорбе.

4. Интегралне житарице

Влакна која се налазе у интегралним житарицама везују вишак лошег холестерола и уклањају га из тела. Оне садрже и магнезијум који опушта и шири сидове крвних судова. Помаже и у одржавању нормалног крвног притиска.

5. Орашасти плодови

Потрудите се да замените грицкалице и слаткише опашастим плодовима попут бадема, лешника, праха и сл. Орашасти плодови богати су влакнима, протеинима, витамином Е и незасићеним масним киселинама. Бадем обилује и магнезијумом.

Прочитајте још: Шта се дешава у нашем организму ако СВАКИ ДАН ЈЕДЕМО СЛАДОЛЕД?

6. Маслиново уље

Ова врста уља спада у најбоље изборе масти у исхрани. Богато антиоксидансима и незасићеним масним киселинама, обара лош и диже добар холестерол. ПРепоручљиво је да користите девичанско, хладно цеђено уље.

7. Риба

Сардине, лосос, харинга, туњевина, скуша представљају масне рибе које би требало да једете око два пута недељно. Омега-3 засићене масне киселине које садржи ова храна, подижи ниво доброг холестерола, смањују триглицериде и могу смањити упалне процесе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.