Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Стално се осећате лоше и да сте за нешто криви? ОВО су знаци да имате посла са МАНИПУЛАТОРОМ

Било да је реч о пријатељима, породици или партнерима, манипулација је чест облик понашања са којим се сусрећемо данас. Понекад се она догађа толико дуго у неком односу да нисмо ни свесни да смо манипулисани јер смо навикли на један облик понашања.

1648150444_girl-gb3fb34b31_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Међутим, све што нас чини да се осећамо лоше или кривима су једни од првих знака манипулације са нечије стране. Није чудно да ова манипулација најчешће долази у партнерским односима и то од стране мушкарца. 

Прочитајте још: Како да спречите ПОПОДНЕВНИ ПАД ЕНЕРГИЈЕ? Ево шта наука каже

Ментално злостављање некада зна да буде једнако грозно као и физичко. Ово су знаци да имате посла са манупулативном особом: 

1. Удаљавање од пријатеља и породице

Манипулатори ће се трудити да вам одвуку пажњу од ствари које вас чине срећним. Потрудиће да вас држе подаље од породице и пријатеља и да вас анимирају што је више могуће. Направите планове и придржавајте их се, увек радите ствари због којих се осећате срећно и са људима који вас чине срећним. Уколико усвојите овај начин понашања и навикнете партнера на овакав однос, касније ће бити теже вратити се на прави пут. Партнери долазе и одлазе, а они који су ту за цео живот треба да знају да ће ваша породица и ваши пријатељи увек бити уз вас. 

 

2. Стално имате осећај да сте нешто криви

У почетку ће ваш партнер бити невероватно љубазан и пун љубави, затим ће поступно уводити мале критике. Те критике временом постају све веће и веће, јер манипулатор намеће свој модел понашања и "оно што је исправно." Те према стандардима манипулатора сигурно сте нешто скривили или нисте добро урадили. 

 


4. Мислите да заборављате ствари

- Манипулатори одмах на почетку виде могу ли вама да манипулишу или не. Ако виде да могу, почеће то да искоришћавају. Некад ће вас уверавати у неке ствари које нисте изрекли, а ви ћете мислити да сте постали заборавни јер не можете да их се сетите. Не брините, нисте их заборавили, само ће вас манипулатор уверити да сте то урадили или рекли.

5. Манипулатори ћуте и игноришу

Смирити се пет минута након свађе је нормално, али манипулатори ће у том случају прекинути комуникацију у потпуности. Они ће ћутати с једним циљем - како би продужили расправу, осим ако им се ви прво не извините Пробајте да му кажете да се понаша другачије, јер с таквим понашањем неће ништа постићи. Што дуже буду ћутали тиме ће хтети да покажу своју повређеност, те ћете ви бити приморани да приђете први и вероватно опет да се извињавате. 

6. Великодушни су, али контролисано

Манипулатори ће често користити новац за добијање моћи. Манипулатор би могао да инсистира на плаћању вечере, па они одлучују где ћете јести. Или ће преузети плаћање свих рачуна и трошкова, па ће вас касније с тим уцењивати. У почетку су невероватно великодушни, због чега се осећате збринути и сигурни. Али они све то с временом могу да претворе у контролу. Не допустите да неко преузме контролу над вашим животом или вашим финансијама, колико год они били пуни "љубави" према вама. 

7. Ништа није њихова грешка 

Они у већини случајева глуме жртву и то воле. Што сте љубазнији и топлијег срца, више ће бити жртве како бисте учинили оно што желе. Манипулатор може да изокрене скоро све како би изгледао као жртва. Следећи пут када приметите да то ради, покушајте да дођете до одговора: ко је покренуо свађу. Обично су им сви други криви, само су они исправни и то постаје шаблон. 

8. Тражите одобрење или се осећате кривом када радите нешто што волите

- Ако видите да вам од њега треба одобрење за све оно радите, немојте да останете у таквој вези. Ако можете да одете, идите. Ако имате потпуно исправне намере, а помислите да се то њему не би свидело - на погрешном сте путу. Он вас је убедио да то исправно и уценио вас низом модела понашања. Чим осетите пресију да нешто што желите нећете или не можете због партнера, идите из такве везе. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas