Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Тинејџерке

БЛЕДА је, испијена и усамљена - ДЕВОЈЧИЦА је оболела од ОПАСНЕ БОЛЕСТИ

Док на Западу једна од 100 девојчица пати од анорексије, код нас је овај број упола мањи, али подједнако забрињавајући.

1593767204_Depositphotos_208822374_xl-2015.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Истраживања показују да је чак 95 одсто тинејџерки на дијети или мисли да нису довољно згодне, због чега им је ниво самопоуздања изузетно низак. Стручњаци кажу да нисмо далеко од тренда у развијеним западним земљама, јер и наше девојчице теже томе да буду што мршавије, и у томе често претерују.

Прочитајте још: УПОЗОРЕЊЕ! СРПСКЕ тинејџерке се секу БРИЈАЧИМА и ЖИЛЕТИМА, а ЦИЉ је само ЈЕДАН!

Шта је анорексија?
Анорексија је поремећај исхране који се карактерише врло ниском телесном тежином, страхом од дебљања и изобличеном перцепцијом тежине. Најчешће се јавља у пубертету или код млађих адолесценткиња.

Уколико бринете да ли је и ваша ћерка на прагу овог озбиљног проблема, присетите се колико је килограма доскора имала. Ако та бројка данас одступа за више од десет, значи да су велике шансе да је постала анорексична.

Анорексију имају девојчице чији број килограма одступа за више од десет!

Неки од уочљивих симптома су, поред губитка тежине, бледожута боја лица, испијеност, опстипација (затвор) и осећај безвољности. Углавном одбијају ручак, проналазећи “добре” изговоре - већ су јеле негде у граду, боли их глава или им је просто та намирница мрска. Заправо храна заиста почиње да им се гади. Неретко саме долазе до лаксатива којима се уништавају, никада довољно задовољне изгубљеним килограмима. И даље премеравају своје бутине и стомак и осећају се дебело.

Опсесија тежином доводи до депресије Фото: Депозитфото

Када се ситуација додатно закомпликује, девојчице могу да западну у депресију и да се потпуно осаме и повуку из друштва. Одбијају да уче и беже из школе. Притом је организам већ исцрпљен јер је дехидриран, а са сваким новим повраћањем или дијарејом (због лаксатива) додатно нападнут.

После изгладњивања организам је исцрпљен и подложан разним болестима.

Уколико приметите такве симптоме код ваше тинејџерке, врло је важно да се одмах обратите лекару. Марија Вицковић, психолог и психотереапеут, каже да је добродошла стручна, психолошка помоћ, пре него што дете заврши са тежим компликацијама, у болници или у тоталној депресији.

Родитељи су кључни
У овоме је подршка родитеља кључна. Психолог каже да лоши примери из породице дају крила девојчицама да се понашају онако како не треба.

- Подаци показују да је тренд мршавости изузетно агресиван и да не бира “мету”, па је важно да  мајке прате ћерке и чим примете да губе килограме и одбијају да једу поразговарају са њима, а ако виде да ни после тога нема напретка, треба да их одведу код стручњака - истиче психолог.

Ако мајка не доручкује даје лош пример ћерки која ће усвојити исто понашање

Искуство ми показује да ова борба није лака, али да тинејџерке умеју да послушају савете када се заједнички “договоримо” која је то њихова идеална тежина. Оне обично буду врло сурове према себи, па говоре о нереалној килажи. Онда кроз разговор полако схвате да су имале “погрешне наочаре”. Суштина је да их научимо да заузму здраве ставове према физичком изгледу и здраве навике у исхрани.

Прочитајте још: "Бићеш послушно пашче или се УБИ": БОЈАН месецима ПРАТИО девојчицу (12) из Источне Србије, па послао СТРАШАН захтев

- То значи да ако мама и тата не једу ујутру, прескачу оброке и стално држе дијету, ћерка ће то усвојити као рутину, нешто што је сасвим нормално - упозорава Вицковићева. 

Нећете моћи да јој објасните да то што је њој потребно више хране, да би расла и развијала се, значи да не сме да се мери са вама. Истраживања иначе показују да се више од 80 одсто тинејџерки плаши да ће бити дебеле, а 35 одсто девојчица због тога прибегава опасним понашањима у исхрани.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas