Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
савети

Како ВИТАМИН Д утиче на плодност и зачеће? Мишљења стручњака

Када планирамо трудноћу, сваки сегмент здравља је од изузетне важности за зачеће. Погледајте да ли ће вам витамин Д помоћи да останете у другом стању.

1611574588_Depositphotos_57342331_s-2019-1-.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Не постоји доказ да суплемнти витамина Д могу да вам помогну да затрудните. Ипак, постоје нека истраживања која говоре да витамин Д може помоћи у побољшању стања која ометају трудноћу, а уз то и повећати шансе за успех вантелесне оплодње.

Прочитајте још: Витаминска бомба која топи целулит

Данас је велики број жена у дефициту витамина Д, те им се додатни унос витамина препоручује.

Шта експерти кажу?

- Витамин Д, сам по себи, не може вам помоћи да затрудните. Ипак, постоје неке студије које указују да он може утицати на плодност и на успех вантелесне оплодње - истиче доктор Филипа Каје.

Иако наука није потврдила ово у потпуности, показало се да недостатак витамина Д има везе са компликацијама у трудноћи, попут прееклампсије и гестацијског дијабетеса.

Да ли витамин Д повећава шансе за успех ВТО?

Неке студије, као што смо напоменули, заиста јесу показале да су уз витамин Д резултати знатно бољи. Показало се да су третмани били успешнији код оних жена које су имале добар ниво витамина Д у крви у односу на оне које су биле у дефициту.

Фото: Депосит

Да ли витамин Д може смањити миоме на материци?

Миоми на материци (фиброиди) су бенигне израслине. Врло су чести, и практично свака трећа жена их добије у једном тренутку свог живота. Некада не показују никакве симптоме. Ипак, они већи и озбиљнији вам могу отежати зачеће, уколико, на пример, блокирају Фалопијеве тубе (кроз које јајне ћелије пролазе до материце).

Прочитајте још: Научници добили ШОКАНТНЕ податке: СРЕЋНИМ ЉУДИМА је мозак другачији!

Неке студије истичу да витамин Д спречава раст миома.

Да ли витамин Д може регулисати менструални циклус?

Уколико су вам циклуси нерегуларни, то може отежати зачеће, јер онда вероватно немате ни регуларну овулацију.

Многа истраживања показала су да постоји веза између нивоа витамина Д и и менструалних проблема.

Да ли витамин Д може помоћи код синдрома полицистичних јајника?

Синдром полицистичних јајника (ПЦОС) је врло често стање које може утицати на овулацију и менструацију, што омета зачеће.

Постоје претпоставке да витамин Д помаже код овог проблема, али су потребна даља истраживања.

Да ли постоје неки други разлози да узимам витамин Д уколико желим трудноћу?

Као што смо рекли, докази још увек не постоје. Ипак, нарочито током зимских месеци, витамин Д вам може много помоћи. Доктори свакако предлажу његову употребу у периоду између септембра и марта, јер је већина људи тада у недостатку овог витамина. Јак имунитет, на који витамин Д утиче, свакако вам је потребан. 

Прочитајте још: Дневно нам кроз главу прође 6.200 мисли, а њихово МЕРЕЊЕ може да ПРЕДВИДИ човекову ЛИЧНОСТ

Шта ако прекорачим препоручену дозу витамина Д?

Врло је важно да количину витамина Д прилагодите стању организма. Пре одлуке да пијете витамин Д, поразговарајте са својим лекаром, који ће вас послати на анализе крви и на основу тога вам преписати вашу дозу.

Немојте узимати веће количине од тога, јер то може довести до хиперкалцемије, што слаби ваше кости и оштећује бубреге и срце.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas