Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СРЕЋА

Научници добили ШОКАНТНЕ податке: СРЕЋНИМ ЉУДИМА је мозак другачији!

Већина људи је у потрази за срећом, али је сви траже на различите начине - говорио је Сократ.

1593417283_Depositphotos_10747467_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Да бисте били срећни, потребно је да имате унутрашњи осећај задовољства - напомиње Дејвид Крозби, председник Савета за ментално здравље Аустралије.

Прочитајте још: У току деценије парови се 720 пута посвађају, а сви застану код бројке која говори колико пута имају СЕКС

Норман Дојиџ, психијатар и аутор књиге "Мозак који мења самог себе", тврди да је стање среће изузетно добро за здравље мозга и да је зато врло важно да се потрудимо да га достигнемо.

- С обзиром на то да сви имамо различита искуства и трагамо за различитим видовима среће на разне начине, онда и ти доживљаји различито обликују наш мозак, па се појављују различити скупови нервних ћелија - објашњава Дојиџ.

Сфере мозга су другачије код срећних особа.

Наука је доказала како изгледа несрећни мозак, утврдивши да постоји девет зона које су активне током хроничног бола. С друге стране, када се човек осећа пријатно, одређене зоне постају светлије. Али сфере мождане активности су другачије и код свих срећних особа, јер зависе од тога шта их покреће, да ли је то хедонизам, потреба да се постигне апсолутна доброта или, пак, престиж.

Суштина је да свако од нас има сопствени вредносни оквир за срећу и да се сви рађамо са способношћу да будемо срећни. Међутим, истраживања показују и да су неки људи генетски програмирани да буду срећнији од других, али да то не сме да нас обесхрабри да се не трудимо да сами достигнемо што виши ниво овог стања, "вежбајући" на томе сваког дана.

Неки људи су генетски предодређени да буду срећнији, али сви могу себе да усреће.

Стручњаци препоручују да зграбимо срећу тако што ћемо се окренути неком хобију, односно страсти. Бављење узбудљивом, креативном активношћу подиже општи ниво среће. На тај начин се поспешује лични развој, а он је одскочна даска за задовољство. Није важно шта ћете изабрати, јер све долази у обзир - и певање и цртање и прављење накита и спорт и посвећеност биљкама и уређење дома.

Прочитајте још: Да ли знате зашто КРАЉ у знаку ХЕРЦА једини НЕМА БРКОВЕ?

- Срећа нема смер изнутра према напољу, већ споља ка унутра. Зато морате нешто лепо да радите да би ваша унутрашњост била лепо испуњена - поручују стручњаци.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas