Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПОРЕМЕЋАЈ ГОВОРА

Не постоји лек за МУЦАЊЕ и нико му не зна прави узрок

Научници кажу да у 50 до 80 посто случајева муцање престане пре пете године, али нема лека - ако се настави касније.

1609793685_Depositphotos_147519585_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Међународна фондација за муцање процењује да тај поремећај има око 60 милиона људи у свету. Не постоји лек за муцање и нико заправо не зна шта је узрок, иако се сматра да наследне особине, а сада и емоционална нарав, имају у томе улогу.

Прочитајте још: Одличне вести: У Србију стиже ЛЕК који ће дијабетичарима заменити ЧЕТИРИ таблете

- Немогућност комуницирања води у фрустрацију и бес, а понекад повлачењу, каже професор Едвард Контур са Универзитета "Вандербилт" у Нешвилу, у држави Тенеси. - Једноставно не можете комуницирати када то желите, о ономе шта желите, с ким желите и како желите. И то може бити узрок бројних проблема. Свако то може схватити, јер је веома фрустрирајуће.

Професор Контур је проучавао 111 деце старости од две до пет година. То је старосна група у којој муцање постаје веома видљиво. Иако је ова студија рађена у Сједињеним Америчким Државама, деца свугде у свету пођеднако доживљавају свакодневно играње, школу и напоран рад.

Прочитајте још: Доктор Ненад одговара на питање: До када би требало да се врати ЧУЛО МИРИСА и укуса?

Фото: Депозит

Дечаци су три пута више склонији муцању него девојчице. Премда постоји генетска веза у породици, Контур је, такође, установио да многи од ових малих муцаваца типично постају раздраженији приликом комуникације у наизглед нормалним ситуацијама у игри.

Тој деци обично треба више времена да се смире, када се већ једном узбуде. Њихова емоционална реакција тада изазива муцање.

Прочитајте још: Докторка Лукић о опасностима од дугог ЛЕЖАЊА и како их лекари спречавају

Контур каже да родитељи и учитељи могу помоћи деци тако што ће им омогућити опуштено окружење, које пружа детету много шанси да говори. Обавезно је уздржати се од критике или бити љут када дете не може да изговори речи и потражи помоћ логопеда који може да ради са дететом. Ако се све то ради, постоји велика вероватноћа да се муцање превазиђе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas