Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Генетске особине које могу да се пренесу са родитеља на дете: Имају важну улогу

Опште је прихваћено да васпитање одређује готово све у човеку: карактер, интелигенцију, па чак и тежину и сам однос према храни. Али најновија истраживања сугеришу да и гени имају велику улогу!

1699358729_shutterstock_2047731269.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Истина је да васпитање игра огромну улогу у томе како дете одраста: родитељи му усађују одређена морална начела која формирају карактер. Они такође развијају менталне способности бебе. Коначно, сви знамо да понашање у исхрани у породици има већи утицај на тело детета: ако једете укусно и пуно и злоупотребљавате брзу храну, постоји ризик да ће дете у будућности имати вишак килограма .

Много је књига написано на тему васпитању. Младе мајке претражују интернет у потрази за одговорима на питања. Међутим, недавна истраживања научника доказују да су за неке људске квалитете крива генетика. Неки ставови човека усађују се васпитањем, али нешто се преноси и генима..

Ево којих 5 особина деца могу да наследе генима од својих родитеља:

1. Тежина

Ако сте чули за то како узнемирена мајка покушава да нахрани своје мало дете, видели сте како родитељи са вишком килограма у ресторану покушавају да натрпају своје дете храном коју оно одбија да једе, или, напротив, приметили сте витку мајку и отца који имају буцмасте потомке који одлучно одбијају да једу броколи, онда сте управо били сведоци борбе између васпитања и генетике. Да, колико год да је тужно схватити, мршавост и склоност гојазности су наследни. Хтели ми то или не, тежина детета када крене у самосталан живот нема много утицаја на породичне навике у исхрани.

Истраживање спроведено на мишевима идентификовало је ген одговоран за повећање телесне тежине. Животиње су конзумирале исту количину калорија, али су само мишеви са специфичном генетском променом добили на тежини.

Осим тога, према научницима, генетски је одређено да ли ће особа имати вишак килограма у детињству или одраслом добу. Ова информација може бити корисна нама који смо изузетно љубоморни на колегиницу из суседног одељења јер једе и не добија на тежини. Добра вест је да дијета и вежбање помажу. Лоша вест је да морате да прихватите чињеницу да ћете морати да се борите са вишком килограма цео живот.

2. Оптимизам

Недавно је студија коју су спровели амерички научници открила да је отприлике 50% позитивног става према животу наслеђено од родитеља. Други амерички научник, социолог Артур Брукс, такође тврди да је скоро 50 одсто ведрине, способности да уживате у ономе што имате, наслеђено на генетском нивоу. А ведрина зависи мање од 40% од недавно насталих догађаја, односно од константних параметара који се мењају. Преосталих 10% је лични став особе према проблему (било да жели да се потруди да исправи ситуацију, или више воли да одустане и сам поднесе оставку).

У својој књизи "Себични разлози за рађање више деце", економиста Брајан Каплан тврди да родитељи увелико прецењују свој значај у подизању деце и обликовању способности своје деце да уживају у животу. Заснован је на доказима да идентични близанци (који деле исти ДНК) имају сличан ниво задовољства животом у поређењу са другиом близанцима.

Али постоје добре вести за родитеље стално незадовољног потомства: истраживања показују да је мрзовољност вероватније генетски инхерентан квалитет, а ни на који начин није резултат недостатка родитељске љубави у детињству или неке дуготрајне огорчености.

3. Срећа је наслеђено осећање

Срећни родитељи преносе свом детету способност да се осећа срећним на генетском нивоу. О томе сведоче резултати епигенетске студије чији је аутор др Алберто Букај. Према истраживачу, способност да се осећа срећа је програмирана генетски и не развија се након рођења кроз васпитање. Јаке позитивне емоције и стање среће покрећу одређене хемијске реакције у телу мушкарца и жене које могу утицати на генетски код бебе.

Познато је да понашање родитеља и њихова перцепција света утичу на карактер детета и његову перцепцију околних људи и догађаја. Међутим, др Баки својим истраживањем истиче да способност да се осећате и понашате као срећна особа није наслеђена на нивоу васпитања, већ је урођена.

4. Карактер

Многе струдије су испитивале да ли гени утичу на карактер, али како још није тачно познато. Много је примера како је усвојено дете израсло у потпуну супротност својим усвојитељима. Сетимо се популарне приче о Харију Потеру, којег су одгајали зли ујак и тетка, али је, ипак, одрастао у љубазног дечака. И све зато што је његов карактер био постављен на генетском нивоу. Али милијарде долара потрошене на проучавање ДНК још увек нису помогле да се пронађе одговор на питање: "Па који су гени одговорни за љубав према реду/уредности/пристојности?"

Може ли биологија објаснити криминално понашање? Више од 100 студија на ову тему сугерише да генетска предиспозиција игра важну улогу. Али сама чињеница да је особа наследила такве особине не значи да ће нужно постати убица или лопов. Овде је неопходна едукација: родитељи, приметивши на време опасне импулсе детета, могу да их окрену у добром правцу.

5. Способност учења

Гени утичу, пре свега, на способност детета да учи, његове оцене и интелигенцију уопште. Британски истраживачи су 2013. године проучавали академски учинак више од 11 хиљада једнојајчаних шеснаестогодишњих близанаца. Показало се да гени више утичу на оцене него квалификовани наставници, јаке школе и строги родитељи.

Анализа једног америчког центра за усвајање открила је да деца чије су усвојитељице имале факултетску диплому имају 7% већу вероватноћу да заврше факултет него њихови вршњаци чији су усвојиоци имали само средњу школу. За поређење, дат је податак да високо образовање за биолошку мајку повећава ову вероватноћу на 26%, без обзира на образовање усвојитељице.

6. Образовање

Да, гени присутни у детету, чудно, могу утицати на његово сопствено васпитање. Односно, гени који су му пренети од оца и мајке на неки начин ће утицати на то како ће се родитељи односити према детету. Ово је тако сложен ланац.

Више од десет студија које су укључивале преко 14.500 парова близанаца показало је да гени које дете има имају значајан утицај на то како се родитељи понашају према њима. На пример, код дечака, регион гена који преноси серотонин може предвидети колико ће његова мајка бити љута ако разбије њену омиљену шољу, на пример. Али научници не поричу утицај социо-економских и културних фактора.

Међутим, колико год да су гени важни, важност васпитања није поништена. Његове методе треба да зависе у већој мери не од карактера родитеља, већ од карактера детета. Не постоји идеалан родитељски метод – сваком детету је потребан посебан приступ. Зато родитељи треба да се труде да узму у обзир индивидуалне особине детета и покушају да их развију или на време коригују.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas