· · Komentari: 0
DIJABETES

Odlične vesti: U Srbiju stiže LEK koji će dijabetičarima zameniti ČETIRI tablete

Inovativni i novi lekovi za dijabetes odavno nisu novi, već standardni...

1608625898_Depositphotos_46205503_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Obolelima od dijabetesa, ako nešto ne pokvari planove, uskoro bi trebalo da budu dostupni novi lekovi.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dr Sanja Radojević Škodrić rekla je da država radi na tome da se oni vrlo brzo obezbede, i najavila da će inovativne lekove staviti već na sledeću listu za nabavku, već do kraja godine.

Pročitajte još: ČUVENI lekar MOLOHOV se kune u KRALJA JESENI i CARA ZIME: Rusi leče 20 BOLESTI belim korenom!

Aleksandar Opačić, predsednik Dijabetološkog saveza Srbije, kaže da bi to zaista mnogo značilo dijabetičarima, kojih je u Srbiji više od 700.000.

Umesto četiri pila bi se jedna tableta.

- Imali bismo terapiju koja bi držala nivo šećera u krvi u normali, koja utiče pozitivno na bubrege, krvne sudove i srce, i jedna tableta bi mogla da zameni tri, četiri koje pojedini oboleli od dijabetesa tipa 2 sada moraju da popiju svakog dana - kaže Opačić.

Ne sme se ipak zaboraviti da oboleli i uz ovu terapiju moraju da budu disciplinovani i da vode računa o ishrani kao i o fizičkoj aktivnosti. Svuda u Evropi, uključujući i zemlje u našem komšiluku, SGLT 2 inhibitori su dostupni preko pozitivne liste.

Pročitajte još: Ruski travar DMITRI: Muškarci, ne kupujte skupe preparate, OVA BILJKA sprečava ĆELAVOST

Na tu listu lekova o trošku osiguranja u Srbiji nijedan inovativni lek za dijabetes nije stavljen gotovo 10 godina, izuzev insulina.

Uslovi za pacijente
Uvek postoje neki uslovi koje pacijent treba da ispunjava da bi koristio lek. Prepisuju ih internisti, ili endokrinolozi, a sve više i kardiolozi, ali u našoj zemlji nisu na pozitivnoj listi, gde bi svakako trebalo da budu. To su tabletirani lekovi koji se uzimaju jednom dnevno, a sprečavaju propadanje funkcije bubrega i srca, pored toga što fantastično deluju na regulaciju nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska i što sprečavaju dobijanje u težini. Mogu se kombinovati sa drugim lekovima za lečenje dijabetesa i omogućavaju kreiranje individualnog lečenja.

- Nešto što mi zovemo "inovativni" ili "novi" lekovi za dijabetes, to odavno nisu, oni su postali standardni, u svi preporukama prisutni, lekovi za lečenje dijabetesa - kaže prof. dr Teodora Beljić Živković, endokrinolog, direktor Klinike za interne bolesti KBC "Zvezdara".

Ovi lekovi odavno nisu inovativni...

Lekovi koji deluju preko bubrega, gliflozini, registrovani su 2014. godine. Znači, mi na pozitivnoj listi nemamo standardne lekove za lečenje dijabetesa. Istina, nisu oni dostupni ni u drugim zemljama na recept za svakog obolelog.

Posmatrajući iz ugla endokrinologa kako se na zdravlje osoba obolelih od dijabetesa odražava upotreba inovativnih lekova kao što su SGLT2 inhibitori i u čemu je sve prednost, šta pokazuje praksa i iskustvo, profesorka Beljić Živković kaže da mnogi lekovi za dijabetes deluju nekoliko godina, a onda im dejstvo slabi:

Pročitajte još: Prirodni lek za BOL U GRLU I PREHLADU koji se prenosi GENERACIJAMA (RECEPT)

- To nije slučaj sa SGLT2 inhibitorima - kaže doktorka. -Mogu se uvesti u terapiju u momentu dijagnoze, ali i nakon 10 i više godina trajanja dijabetesa. Ako počnete da uzimate jedan takav lek, možete produžiti život i sprečiti infarkt, popuštanje srca ili bubrega. Sve to, gledano na duže staze, smanjuje troškove lečenja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.