· · Коментари: 0
МОЋНА ВОЋКА

Пет разлога да почнете да једете НАР: У једној ШОЉИ лежи права витаминска бомба!

Нар је међу најздравијим плодовима на Земљи.

1629270357_fruits-3940021_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј

Нар садржи низ корисних биљних једињења, више него друге намирнице. Студије су показале да он може имати неколико користи за ваше тело, смањујући ризик од разних болести. Ево пет здравствених предности нара које се заснивају на доказима.

Прочитајте још: Зашто треба да грицкате ЗЕЛЕНУ СОЈУ за протеине, здраве масти и још 3 хранљиве предности!

1. Нар је пун важних нутријената.

Нар има импресиван нутритивни профил - једна шоља, од око 170 грама, садржи:

Влакна: 7 грама.

Протеини: 3 грама.

Витамин Ц: 30% препоручене дневне дозе.

Витамин К: 36% препоручене дневне дозе.

Фолати: 16% препоручене дневне дозе.

Калијум: 12% препоручене дневне дозе.

Сок од нара може помоћи у лечењу еректилне дисфункције.
Оксидативна оштећења могу нарушити проток крви у свим деловима тела, укључујући еректилно ткиво. Показало се да сок од нара помаже у повећању протока крви и еректилног одговора код зечева. У студији на 53 мушкарца са еректилном дисфункцијом, нар је имао одређену корист - али није био статистички значајан.

Нар је такође веома сладак, са једном шољицом која садржи 24 грама шећера и 144 калорије. Међутим, нар заиста блиста у свом богатству моћних биљних једињења, од којих нека имају моћна лековита својства.

2. Нар има импресивне противупалне ефекте.

Хронична упала један је од водећих покретача многих озбиљних болести. Ово укључује болести срца, рак, дијабетес типа 2, Алцхајмерову болест, па чак и гојазност. Нар има моћна противупална својства, која су у великој мери посредована антиоксидативним својствима пуницалагина. 

3. Нар може смањити крвни притисак.

Висок крвни притисак (хипертензија) један је од водећих покретача срчаног и можданог удара. У једној студији, људи са хипертензијом имали су значајно смањење крвног притиска након што су конзумирали 150 мл сока од нара дневно током две недеље. Друге студије су откриле сличне ефекте, посебно за систолни крвни притисак.

Фото: Пиксабеј

4. Нар може помоћи у борби против бактеријских и гљивичних инфекција.

Биљна једињења у нара могу помоћи у борби против штетних микроорганизама. На пример, показало се да се боре против неких врста бактерија, као и против кандиде. Антибактеријски и гљивични ефекти вас могу заштитни од инфекција и упала у устима. Ово укључује стања попут гингивитиса, пародонтитиса и стоматитиса.

5. Нар може побољшати перформансе вежбања.

Нар је богат дијететским нитратима за које се показало да побољшавају перформансе вежбања. Студија на 19 спортиста који су трчали на траци за трчање показала је да је један грам екстракта нара 30 минута пре вежбања значајно побољшао проток крви, одлажући почетак умора и повећавајући ефикасност вежбања. Потребно је више студија, али изгледа да нар - попут репе - може бити користан за физичке перформансе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.