Иако је доступно и лако се може наћи, ретко ко га једе – а требало би да постане део ваше свакодневне исхране
Када говоримо о здравом старењу, често се помињу физичка активност, здрава кожа или методе за смањење стреса. Међутим, једнако важан „део слагалице“ јесте и очување здравља мозга.
Поред квалитетног сна, менталних изазова и активног живота, оно што стављамо на тањир може имати снажан утицај на памћење и концентрацију, пише Параде, а преноси б92.
Исхрана богата воћем, поврћем, орашастим плодовима, интегралним житарицама и рибом позната је као подршка здравој функцији мозга. Ипак, с обзиром на широк избор, лако је запитати се које је воће највредније укључити, посебно након педесете године живота.
Нар: Потцењени савезник здравог мозга
„Једно воће које заслужује много више пажње јесте нар“, каже неуролог др Мил Етијен, професор на Медицинском факултету Њујоршког универзитета.
„Богат је полифенолима, који имају снажна антиоксидативна, противупална и неуропротективна својства.“
Према његовим речима, хранљиве материје из нара могу побољшати способност учења и памћења, као и пружити заштиту од амилоидног протеина – супстанце која се накупља у мозгу оболелих од Алцхајмерове болести.
Алцхајмерова болест је најчешћи облик деменције и погађа милионе људи широм света. Нека истраживања указују на то да противупална својства нара могу помоћи и у превенцији Паркинсонове болести, а у току су студије које истражују може ли ово воће успорити развој различитих неуролошких поремећаја, пише Параде.
Зашто је то посебно важно после педесете године?
Одржавање оштрине ума у зрелијим годинама кључно је за доношење одлука, обављање свакодневних задатака, активан друштвени живот и очување независности. Додавање воћа попут нара исхрани можда јесте мали корак, али може бити део шире стратегије очувања когнитивног здравља.
Пре него што нар постане редован део исхране, важно је да се посаветујете с лекаром о томе да ли је безбедан за вас. Може ступити у интеракцију с лековима попут антикоагуланса, статина, АЦЕ инхибитора или антидепресива, пише Параде.
Особе с активним симптомима Кронове болести, улцерозног колитиса или дивертикулитиса требало би да га избегавају јер може изазвати иритацију органа за варење.
Ако не волите нар или вам није доступан, постоје и друге хранљиве алтернативе. Др Етијен препоручује воће.
- Боровнице – Богате антиоксидансима који штите мождане ћелије и помажу у очувању памћења.
- Црно грожђе – Садржи ресвератрол, полифенол који смањује упалу и оксидативни стрес у мозгу.
- Авокадо и цитрусно воће – Доприносе бољој циркулацији и снабдевању мозга хранљивим материјама.
(Крстарица)