· · Коментари: 0
КОРОНА

Након КОРОНЕ психијатри имају пуне руке посла: Све више људи се лечи од ИНФОДЕМИЈЕ

Према неколико недавних истраживања, због пандемије је уочен значајан пораст одлазака психијатрима и психотерапеутима услед пораста интензитета анксиозности, депресивности, стреса и несанице.

1632382408_Depositphotos_4782399_l-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Стручњаци упозоравају да ће са смиривањем ширења вируса корона, психијатријска струка имати још више посла, јер ће многи тек тада да увиде све последице трпљења ситуације узроковане светском заразом, а неретко се напомиње да је пандемија утицала и на пораст броја самоубистава.

Прочитајте још: Истраживање: Људи траже савет од Доктор Гугла, а ево шта мисле о докторима!

Највише пате анксиозни

Доктор Александар Мисојчић, психијатар и психотерапеут из Београда, каже да се ситуација са пандемијом најнегативније одразила на пацијенте који већ пате од анксиозности, опсесивно-компулзивног поремећаја или депресије.

Пролонгиран стрес изазива главобољу

- Већ дуго смо изложени ситуацији коју диктира вирус корона и дуго се налазимо у стању пролонгираног стреса. То у великој мери и код здравих људи ремети емотивни, психички и физички статус, а поготово код оних који већ имају нарушено ментално здравље. С тога ови пацијенти уз огромну психичку тескобу, могу да имају и неке од телесних симптома као што су главобоље, несаница, зноје ње дланова, осећај лупања срца или недостатк ваздуха.

Прочитајте још: И са њима треба бити ОПРЕЗАН: Како се правилно комбинују ВИТАМИНИ?

Осећај тескобе
Најбројнији су они који због актуелне ситуације имају осећај тескобе који неретко описују као потребу да "изађу из своје коже".

Тест за прилагодљивост

Према речима доктора Мисојчића, пандемија је у великој мери ставила на тест нашу моћ прилагодљивости и флексибилности.

Зараза и ириационални страх су били окидач за многа обољења

- Они који су пре короне били здрави, а нису успели да се прилагоде на све промене које је узроковала пандемија постали су погодно тло да испоље бројне психофизичке симптоме - каже др Мисојчић.

Фото: Депозит

Другим речима, измењене прилике у свету услед заразе за многе здраве људе су биле окидач који их је довео у психијатријску ординацију, јер пандемија има моћ да узрокује неконтролишући ирационални страх који може да створи осећај личне и колективне панике и да покрене осећај сумње у све. Та врста ирационалног страха је веома тешка, јер конкретан објекат узнемиравања не постоји већ је ту негде око нас, невидљив.

Прочитајте још: Здраве и слатке намирнице: У потпуности могу заменити шећер

Инфодемија пада тешко

Чувајте здраву памет
Основни савет да се сачува здрава памет је, како саветује др Мисојчић, да се у односу са короном буде стрпљив и одговоран без обзира на то колико дуго је стање неизвесно.

Наш саговорник напомиње да смо осим пандемије, тренутно суочени и са инфодемијом, што значи да смо преплављени информацијама о ковиду.

Најтеже пада људима који воле контролу.

- Ова ситуација најтеже пада људима који воле контролу, а контрола је сама по себи илузија - каже др Мисојчић. - Дакле, људи који теже јасним, предвидљивим и ерзактним односима и ситуацијама су погоднији да им корона сруши тло под ногама.

Прочитајте још: ГРЕЈПФРУТ је здрав, али може имати НЕГАТИВНА дејства ако се узима са ОВИМ лековима

- То не значи да би требало да доведемо себе у стање да трпимо, већ би требало да се развију обрасци понашања у складу са могућностима, а не да се човек учаури и чека крај. Људи би требало да се руководе тиме да буду одговорни, а не да страхују од система или да се понашају неодговорно, па да имају осећај кривице.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.