Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТРАЖИВАЊА

Истраживање: Људи траже савет од Доктор Гугла, а ево шта мисле о докторима!

Истражиавње које је обавило удружења пацијената Србије о познавању начина лечења, показало је да пацијенти највише верују информацијама које добију од лекара, али да податке о могућим терапијама добијају углавном од удружења.

1632227408_Depositphotos_18505695_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Истраживање је обављено на територији целе Србије на основу онлајн упитника, а у њему је учествовало 316 испитаника.

Прочитајте још: ГРЕЈПФРУТ је здрав, али може имати НЕГАТИВНА дејства ако се узима са ОВИМ лековима

Сваки десети разуме терапију

Пацијенти су питани о томе колико познају своју болест, шта она подразумева, о правима која имају, као и о томе где траже информације. На конференцији за новинаре Удружења пацијената Србије објављени су и резимирани резултати студије.

Доктор Гугл
Чак 17% испитаника се информише путем интернета, али је добро што поверење у ове информације није на високом нивоу.

- Десет одсто испитаника схвата шта њихова терапија подразумева, док три четвртине познаје могућности лечења болести у Србији, а мање њих је упознато са лечењима ван наше земље - рекла је Снежана Ђапић, пројектни менаџер.

Специјалисти су главни извор информисања

Када говоримо о информисању о правима, доминатна су удружења пацијената која кроз своје активности успевају да представе ову тематику. Лекари специјалисти су значајан извор информација за пацијенте, и највише поверења имају управо у њих.

Прочитајте још: И са њима треба бити ОПРЕЗАН: Како се правилно комбинују ВИТАМИНИ?

Највише верују лекарима

Иако пацијенти имају највише поверења у лекаре, они често немају времена да им се посвете довољно и на прави начин.

Фото: Депозит

- Најшири проблем је преоптерећеност, која је евидентна каже проф. др Лидија Кандолф Секуловић, дерматовенеролог. Она додаје да је системско решење за овај проблем улагање у људство а не само у болнице, као и у повећање броја административних радника.

Незадовољни су што им се лекари не посвећују

- Треба да се ради на едукацији лекара али и на подсећању да је наша законска обавеза да дамо све податке о начинима лечења, и о томе шта је најбоље по европским стандардима, а не само шта је доступно - истиче професорка Кандолф.

Прочитајте још: Здраве и слатке намирнице: У потпуности могу заменити шећер

Стижу нове терапије

Нови лекови и терапије
У последње три године на листу је стављено преко 50 нових лекова, док је прошле године омогућено 16 нових иновативних терапија.

- У току је завршна фаза листе која треба да буде конципирана на новим терапијама. Тренутно смо у преговорима са фармацеутским компанијама, и очекује се да ће у скоријем временском периоду осигураним лицима бити доступне терапије. Важно је да су средства обезбеђена, и да је струка дала позитиван суд - објашњава Весна Вуковић, из Републичког фонда за здравствено осигурање.

Доктор Бојан Тркуља, директор удружења произвођача иновативних лекова, скренуо је пажњу на клиничка истраживања и предрасуде које о њима постоје.

Спонзори су у обавези да дају лекове

- Клиничка истраживања су битна за земљу као што је наша, јер кроз њих пацијенти добијају могућност да се лече најефикаснијом терапијом у том моменту. Оног момента када се укључите у клиничко истраживање, спонзор се обавезује да вам обезбеди лек док он не дође на позитивну листу, а и након тога. То је за земљу као што је наша, велика ствар, јер смањује трошкове држави.

Прочитајте још: Јесен умирује МИГРЕНУ, али ако редовно радите једну ствар

Нажалост, мислим да још увек постоји једна врста отклона код једног дела наших осигураника, јер мисле да је то нека врста експеримента. Реалност је потпуно другачија, ништа у медицини није тако регулисано као клиничка истраживања - закључује доктор Тркуља.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas