· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

И са њима треба бити ОПРЕЗАН: Како се правилно комбинују ВИТАМИНИ?

Витамини и минерали су добри за здравље, али само ако се исправно узимају.

1629456332_anxieties-4179317_1920.jpg
фото: Пиксабеј

У данашње време због начина живота готово је немогуће узимати довољну количину витамина и минерала из намирница.

Како су витамини неопходни за нормално функционисање организма, потребно је узимати их у облику пилула.

Међутим, комбинације су бројне, али само оне праве имаће делотворан ефекат на ваш имунитет и здравље.

Прочитајте још: 15 најчешћих заблуда о ЗДРАВЉУ: Многе ће изненадити сазнање да неки поступци немају никаквог учинка!

Витамин А + витамин Е и Ц

Ови витамини су потпуно компатибилни, и не потискују међусобно деловање. Витамин Е штити витамин А од оксидације, а Ц служи као природни катализатор за друга два витамина, појачавајући њихово деловање.

Поред тога, витамин А је у потпуности компатибилан и са цинком и гвожђем, стимулишући њихову апсорпцију у телу.

Витамин Б2 + витамин Б6

Ова два витамина увек треба узимати у пару. Сам по себи, витамин Б6 је у неактивном облику и једноставно пролази кроз тело, а да се у њему не апсорбује.

Витамин Б2 активира Б6 и тек тада их тело савршено апсорбује.

Витамин Б2 + цинк

Витамин Б2 служи као природни катализатор цинка, који се под његовим утицајем боље апсорбује и активније штити тело.

Витамин Б6 + калцијум

Витамин Б6 контролише количину калцијума који се излучује из тела, спречавајући недостатак калцијума.

Витамин Б6 + магнезијум

Овде две супстанце помажу једна другој: Б6 повећава биорасположивост магнезијума за тело, а магнезијум повећава способност Б6 да продре у ћелију.

Витамин Б9 + Витамин Ц

Витамин Ц у овом случају помаже у акумулирању Б9 у ткивима, спречавајући његово потпуно уклањање из тела.

Витамин Б12 + калцијум

Без калцијума, асимилација витамина Б12 у телу је у принципу немогућа.

Витамин Ц + гвожђе + хром

Свака од три супстанце служи као катализатор за апсорпцију друге две. Ако их користите у тандему, нећете узалудно потрошити ни милиграм корисних елемената.

Витамин Д + калцијум и фосфор

Витамин Д је неопходан за апсорпцију ова два елемента. Можете их користити одједном, као и калцијум и фосфор у комбинацији са витамином Д.

Витамин Е + селен

Антиоксидативни ефекат витамина Е је у великој мери појачан интеракцијом са селеном. Овај тандем помаже у заштити ћелија и ткива од оштећења и упала.

Витамин К + калцијум

Овај пар је одговоран и за снагу и здравље ваших костију, као и за превенцију кардиоваскуларних болести. Витамин К помаже калцијуму у изградњи коштаног ткива у телу, а такође је одговоран за правилно згрушавање крви и спречава васкуларну калцификацију.

Бор + калцијум, магнезијум и фосфор

Бор помаже да се сва три елемента непрекидно асимилирају у телу и да правилно обављају све своје функције.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.