Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВ ЖИВОТ

Три намирнице злата вредне којим ћете очистити организам након ПРЕЛЕЖАНОГ КОРОНА ВИРУСА

Ове здраве намирнице могу постати део ваше свакодневне исхране које ће трајно чувати ваше здравље.

1629667215_sardines-1489630_640.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Ово је од пресудне важности у периоду светске пандемије корона вируса, а посебно уколико сте прележали овај вирус. Овај вирус нападао је плућа, док је одбрана против њега подразумевала велики број медикамената који директно оштећују јетру.

Прочитајте још: Избаците КАМЕН У БУБРЕГУ уз помоћ овог РЕЦЕПТА: Јефтина житарица решава проблем за 10 дана!

Намирнице богате бета-каротеном    

У воћу и поврћу наранџасте и црвене боје, попут цвекле, шаргарепе, парадајза, црвене паприке крије се фантастичан пигмент бета-каротен, који смањује ризик од рака плућа. Воће и поврће богато бета-каротеном садржи и глутатион, који доприноси детоксикацији вашег најоптерећенијег органа - јетре.   

Прочитајте још: Замрзните и сачувајте СВЕЖЕ БИЉЕ у маслиновом уљу! Осам корака

Бета-каротен има антиоксидативна својства и заједно са другим каротеноидима обезбеђује 50% витамина А потребног у здравој исхрани. Тело претвара бета-каротен и остале каротеноиде у витамин А – есенцијални нутритијент. Витамин А игра есенцијалну улогу у деоби ћелија, репродукцији, расту костију, одржању здравог вида, здраве коже и регулацији имуно-система. Довољна количина витамина А помаже телу у борби против инфекција. 

Намирнице богате витамином Ц

Витамин Ц (аскорбинска киселина) је витамин који се топи у води и најчешће се налази у воћу и поврћу, а оно је изврсно за детокс организма. Витамин Ц делује тако да подстиче производњу ензима који помаже чишћењу јетре, а уз то придоноси томе да плућа лакше преносе кисеоник у све делове тела.   Намирнице које обилују овим важним антиоксидансом су цитрусно воће попут грејпа, кивија, лимуна, поморанџе, лимете, затим су ту јагоде, ананас. 

Прочитајте још: Један лист ЧУВАРКУЋЕ дневно утиче на здравље целокупног организма, а у комбинацији са МЕДОМ је права бомба! (РЕЦЕПТ)

Витамин Ц није само потребан када смо болесни, него константно за правилно функционисање нашег организма. Укључен је у много процеса који се догађају у нама, а и веома је снажан антиоксиданс. Изузетно је важан за имуни систем, а исто тако и за крвоток,  је велики борац у борби против анемије, јер потпомаже апсорпцију гвожђа.

Храна богата омегом-3 масним киселинама

Срце воли здраве масноће па се бројне намирнице богате њима налазе на листи обвезних за очување здравља срца и крвотока. Најбољи извор омега-3 масних киселина је плава, масна риба, а као секундарни можемо издвојити орахе, бадеме и ланене семенке. У случају да се на недељној бази плава риба не конзумира барем два пута недељно, препоручљиво је исхрану допунити додацима исхрани који садрже омега-3 масне киселине. 

Прочитајте још: Дијета ПУН ТАЊИР: 10 намирница које можете јести неограничено! (МЕНИ)

Међу намирницама које такође обилују омега-3 масним киселинама су бадеми, пистаћи, ланене семенке, ораси, чија семенке, спанаћ. Ове масне киселине изузетно су важне јер смањују триглицериде, чиме помажу раду јетре.  Такође, њихова се снага крије и у томе што снажно штите јетру особа које пате од вишка килограма и дијабетеса.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas