Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТ

ГРЕЈПФРУТ је здрав, али може имати НЕГАТИВНА дејства ако се узима са ОВИМ лековима

У комбинацији са појединим лековима, грејпфрут може изазвати многе нежљене реакције у организму.

1631037551_grapefruit-3133486_1920.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Особе које исхраном уносе веће количине витамина К1 и К2 имају мањи ризик за атеросклерозу, утврдили су научници Университy оф Wестерн Аустралиа у Перту. Наиме, повећани унос витамина К1 и К2 је био повезан са до 21% мањим ризиком за атеросклерозу.

Најбољи извор витамина К су зелено лиснато поврће, махунарке и воће попут авокада, кивија или грејпа. Међутим, грејпфрут није добар дако се узима у комбинацији са поједниним лековима.

Прочитајте још: И са њима треба бити ОПРЕЗАН: Како се правилно комбинују ВИТАМИНИ?

Од чак 85 лекова које није добро узимати у комбинацији са грејпфрутом, 43 може имати смртоносне последице.

У којим случајевима је грејпфрут опасан?

Мали је број људи који зна за нежељена дејства грејпфрута. Ово воће може да изазове појачано лучење желудачне киселине и упалу десни. Такође, подиже и ниво естрогена у крви, тако да жене средњих година треба да буду веома опрезне.

Истраживање које су спровели амерички научници показало је да су средовечне жене које свакодневно једу четвртину грејпфрута наводно изложене за 30% већем ризику да добију рак дојке.

Фото: Пиксабеј

Међутим, најнепожељније дејство грејпфута, оно што многи називају “ноћном мором фармацеута” јесте чињеница да он у комбинацији са многим лековима може изазвати јако лошу реакцију у организму.

Грејпфрут садржи супстанце фуранокумарине, који блокирају фураноцоумарине ензиме који разлажу лекове у стомаку, због чега се ефекат лека може удвостручити или чак и утростручити, што може довести до тровања.

Последице дејства грејпфрута у комбинацији са појединим лековима укључују унутрашње крварење, промене у срчаном ритму, оштећење бубрега.

Који се лекови не смеју узимати у комбинацији са грејпфрутом?

Само једна порција овог воћа може да делује као да сте узели више доза лека ођедном. До интеракције долази и ако сте грејпфрут узели неколико сати пре узимања лека, а најугроженији су старији људи који користе више лекова.

Фото: Пиксабеј

Лекови који су лоши у комбинацији са грејпфрутом су: лекови за снижавање крвног притиска, антидепресиви, лекови за лечење рака, лекови за срце или антибиотици.

Наравно, како бисте били сигурни са којим лековима смете или не смете узимати грејпфрут, посаветујте се са лекаром или фармацеутом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas