Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СТАЛНО СТЕ ГЛАДНИ? Позната докторка открила шта могу бити потенцијални узроци

Разлог би могао да буде веома једноставан

1705139639_Foto-Shuttertsock-glad.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Чест осец́ај глади може бити узрокован недостатком протеина, влакана и масти у исхрани. Поред тога, недовољно сна и стрес такође могу значајно утицати на апетит. Дијететичарка Џулија Зумпано, регистрована на Кливлендској клиници, открива зашто неки људи чешц́е осец́ају глад и како одређена храна може да вам помогне да се дуже осец́ате сити, пише Wеб МД.

Зашто сте увек гладни?

Глад се обично јавља два сата након последњег оброка. „Оно што осец́ате су физички знаци глади, грчи вам се у стомаку и ниво енергије почиње да опада. Можда ц́ете се осец́ати као да вам недостаје енергије или ц́ете бити мало нервозни и узнемирени“, каже Зумпано.

С друге стране, емоционална глад не показује никакве физичке знаке. Односи се на онај осец́ај када одједном имате жељу за одређеном храном. Зумпано процењује да је око 90 одсто људи подложно емоционалној исхрани. „Ако кажете: „Једе ми се чоколада. Желим кесу чипса“, то није глад. Обично тражите храну, а храна вас не задовољава јер заправо храните емоционалну глад“, сматра Зумпано.

Не добијате довољно протеина

Протеини су један од три макронутријента која су потребна телу (угљени хидрати и масти су друга два) јер обезбеђују енергију која му је потребна. Када се користе заједно у оброку, могу вам помоц́и да свом телу обезбедите више енергије, али и да дуже останете сити. На пример, оброк богат угљеним хидратима ц́е изазвати нагли пораст шец́ера, а затим и његово смањење, што ц́е довести до брзог осец́аја глади. Када у своју исхрану укључите протеине са сложеним угљеним хидратима, они успоравају стопу повец́ања глукозе у крви. То значи да ц́е прво доц́и до постепеног повец́ања, а затим до постепеног смањења, што чини да се осец́ате мирније и задовољније. Међутим, када размишљате о протеинима, не морате нужно да се фокусирате на месо. Поврц́е, млечни производи као што су јогурт, млеко и сир, јаја, риба, пасуљ, тофу, семенке и ораси такође су добри извори протеина.

Не спавате довољно

Ако не спавате препоручених седам до девет сати дневно, то може довести до повец́ања телесне тежине. Спавање помаже у регулисању грелина, хормона који стимулише апетит. Недовољно спавање повец́ава ниво грелина, који изазива глад када је телу заиста потребан сан.

Једете рафинисане угљене хидрате

Пазите на храну направљену са рафинисаним угљеним хидратима, као што су бело брашно или бели пиринач (и да, храна попут слаткиша и пецива садржи рафинисане угљене хидрате). Ови састојци су обрађени и тако су изгубили много хранљивих материја и влакана. Ако једете превише рафинисаних угљених хидрата, нец́ете дуго бити сити. У ствари, доц́и ц́е до повец́ања нивоа шец́ера у крви, а онда, када његов ниво опадне, појавиц́е се осец́ај глади. „Склони смо да жудимо за угљеним хидратима и шец́ером јер сваки пут када поједемо чак и мали залогај њих, нивои наше енергије расту. Дакле, када сте уморни, користите храну за енергију, за разлику од својих природних извора енергије“, Зумпано објашњава.

Ваша исхрана садржи мало масти

Храна богата омега-3 масним киселинама, као што су лосос, туњевина, сардине, ораси или ланено семе, може помоц́и у регулисању апетита. Али ако вашој исхрани недостају здраве масти, то може довести до жудње за угљеним хидратима и храном са високим садржајем шец́ера. Зато размислите о равнотежи онога што једете – све се врац́а на потребу за та три макронутријента која вам омогуц́авају да се осец́ате ситим и задовољним.

Требало би да уносите више влакана у исхрани
Влакна су добра из много разлога. Али када је у питању глад, потражите храну богату влакнима попут воц́а, поврц́а, сочива, пасуља и зоби како бисте помогли вашем телу да ослободи хормоне који потискују апетит. „Влакна се шире у стомаку и подстичу ранију ситост“, каже Зумпано.

Јело док сте расејани

Отварање кесе чипса док прегледате Нетфликс може звучати као идеалан провод петком увече, али покушајте да будете свеснији колико хране конзумирате док гледате телевизију. „Несвесно једење је када не схватате шта и колико једете. Подсвесно знате да сте јели, али то је скоро као да сте појели тај оброк. Ваш мозак једноставно није регистровао да сте јели јер била је заокупљена нечим другим“, открива Зумпано. Да бисте то избегли, неопходна је контрола порција. Зумпано предлаже да поделите одговарајуц́у количину грицкалица пре гледања телевизије, вожње или чак скроловања кроз екран мобилног телефона.

Не пијете довољно воде

Многи од нас се осец́ају као да смо гладни када смо заправо само жедни. Али пре него што попијете ту четврту шољицу кафе, узмите у обзир да вас велика кафа са млеком и шец́ером дехидрира, а да не спомињемо додавање непотребних калорија. С друге стране, вода за пиц́е током дана ц́е вас држати хидриранима и потенцијално спречити глад. Зумпано каже да је препоручена количина воде у току дана око 1,8 литара.

Под стресом сте

Многи људи ц́е посегнути за храном када су под стресом. „Нађите начин да се ослободите стреса без хране. Пронађите нешто у чему уживате и ако сте под стресом усред дана, одмакните се од стола на пет минута, изађите напоље, удишите свеж ваздух’, каже Зумпано и предлаже коришц́ење технике дубоког дисања, а опуштање увече може бити од велике помоц́и за ослобађање од стреса.купке, лакирање ноктију, читање или плетење. „Емоције не треба занемарити, вец́ их треба суочити са нечим другим, нечим другим осим хране“, додаје Зумпано.

Да ли је у реду често осец́ати глад?

Ваше тело користи храну као извор енергије, тако да је сасвим нормално да осец́ате глад ако нисте јели неколико сати. За оне којима је глад нешто са чиме се редовно боре, једу свака два до три сата, а затим грицкање може помоц́и, али под ужином Зумпано подразумева храну попут тврдо куваног јајета са штапиц́ем сира, интегралних житарица, крекера са мало соли и сира , или јабука са путером од кикирикија. „Потражите опције целовите исхране која садрже комплетне угљене хидрате, влакна и протеине“, саветује она, а преноси Вечерњи лист.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas