Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет знакова да сте дехидрирани: Жеђ није међу њима

Не мора само осећај жеђи да буде знак да вам је потребна вода, постоје и ментални и физички знаци који указују на то да не пијемо довољно течности.

1662146730_profimedia-0184542657.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

С обзиром да се тело састоји од у просеку од 60 процената воде (количина варира од особе до особе), течност нам је неопходна да бисмо функционисали на бројним нивоима.

Знакови дехидрираности

Током дана природно користимо и губимо воду. Када изгубите више воде него што уносите, сматрате се дехидрираним. Постоји неколико мање очигледних начина да сазнате да ли вам недостаје воде:

Осећате глад

Врло је могуц́е да сте заиста гладни, али постоје тренуци када се осец́ате жудњу за храно, а заправо сте жедни. Важно је да обратите пажњу на своје тело и научите разлику.

Прочитајте још: Када почиње и да ли је могуће одложити МЕНОПАУЗУ? Ово је све што би требало да знате о овој фази у животу сваке жене

Главобоља

Не постоји потпуно објашњење зашто се главобоље јављају са дехидрацијом, али стручњаци имају неколико теорија. Једна од њих укључује рецепторе за бол у мозгу који су причвршц́ени за мождане мембранске слојеве који штите мозак и кичмену мождину. Сматра се да дехидрација може да доведе до померања течности из мозга, вршец́и притисак на мождане овојнице и као резултат тога стимулишуц́и рецепторе за бол, пише Реал Симпле.

Не можете да се концентришете

Дехидратација може да доведе до недостатка способности да се фокусирате, што може да буде непријатно приликом обављања днвених обавеза. Чак и блага дехидрација може изазвати когнитивне проблеме.

Прочитајте још: Ових 9 намирница вам могу снизити ВИСОК КРВНИ ПРИТИСАК

Мања еластичност коже

Док сува кожа није нужно директан знак вашег нивоа хидратације, еластичност коже јесте. Стручњаци препоручују проверу у виду штипања коже. Уколико се након што се уштипнете ваша кожа не врати брзо на место, ово може да буде знак дехидратације. Да бисте тестирали, користите два прста да уштинете кожу на врху шаке, доњег дела руке или стомака.

Имате лош задах

Лош задах има много узрока, укључујуц́и дехидрацију. Зашто? Зато што пљувачка има антибактеријска својства, а за стварање пљувачке је потребна вода. Када сте дехидрирани, производња пљувачке се смањује јер ваше тело мора да изврши тријажу хидратације и преусмери течност на места са вишим приоритетом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas