Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Перкусиони једнометни пиштољи

Дах романтике и прошлих времена (ФОТО)

Сусрет са савременим репликама историјски битних модела пиштоља на црни барут је прилика да се сазна нешто више о једном врло значајном периоду укупног развоја ватреног оружја

1596790778_perkusioni-tringl.jpg
перкусиони-трингл фото: Милан Милановић
Oglas

Променама Закона о оружју и муницији, овдашњи љубитељи су искористили прилику да без превише непотребне процедуре дођу у посед углавном револвера на црни барут.

Прочитајте још: СРБИ чули и одмах РЕЗЕРВИСАЛИ: Овај хотел поседује СЕРТИФИКАТ КОВИД 19, а ево шта то ЗНАЧИ

Помало заборављена је још једна категорија краткоцевног оружја које користи перкусионе каписле, оловне кугле и димни барут као погонску смешу. У питању су једнометни пиштољи. Њима су претходили пиштољи са паљењем на кремен, што је дужи низ година био доминантни систем коришћења спредпунећег оружја широм света. 

Прочитајте још: Лилипут - мали, али убојит “сведок прошлости”

Ово оружје је италијанска верзија перкусионог пиштоља који је осмислио Роберт Б. Тингле, фото: Милан Милановић

Проналазак иницијалне каписле је увелико унапредио систем фукционисања оружја, тако да је трасирао пут каснијем сједињеном метку какав се данас користи. Типично за наше просторе и прилике, вековима се једнометни пиштољи са оба начина припале називају кубурама, што је погрешно јер је та реч на турском означавала кожне торбице - претече каснијих футрола. 

Палмето или Проспецтор 

Брижљиво одмерену количину црног барута сипамо из дозатора у уста цеви, фото: Милан Милановић

Најпре смо помно разгледали и испробали помало необичан модел пиштоља који је под називом Палметто познат на Западу и тај модел је популаран код такмичара оваквим типским оружјем. У питању је једнометни спредапунећи пиштољ на црни барут који користи перкусиону капислу и продавао се под именом ЦВА Проспецтор. Оно што га издваја од осталог оружја сличних карактеристика је изглед примеренији савременим такмичарским пиштољима, него ретро репликама. То се најпре односи на Морини рукохват који је скоро у потпуности преузет од САА револвера у вестерн стилу, прегледним нишанима (потпуно подесиви су такође били опција), наглашеном ударачу и могућности измене цеви. Основни калибар је .44, што је случај и са примерком који нам је био на располагању, док се отпор обарача може подешавати према жељи стрелца. 

Битно је задржати оружје у линији нишањења и када је зрно увелико напустило цев, фото: Милан Милановић

Битно је нагласити како је ово оружје италијанска верзија перкусионог пиштоља који је осмислио Роберт Б. Тингле, педесетих година 19. века и био је веома популаран међу стрелцима оружјем на црни барут тог доба. Додуше, „Тингл“ пиштољима се замерало што предимензионисани ударач приликом отварања паљбе пада великом снагом и у оси цеви, што ремети нишанску слику.

Резултат добијен пиштољем ЦВА Протецтор са раздаљине од 20 корака, фото: Милан Милановић

Ово није велики проблем код коришћења савременог сједињеног метка, али процес активирања барутног пуњења и проласка зрна кроз цев је знатно спорија радња код оружја на црни барут. Без обзира на то, једнометни пиштољи Боба Тингла су се добро продавали међу стрелцима такмичарима тих година, јер су остваривали одличне групе погодака до удаљености од 25 јарди. То је био разлог да се копије овог модела производе у Италији и нађу се на Западном тржишту. 

Тест Трингл пиштоља 

Верзија коју смо тестирали има хексагоналну цев дужине 17цм, а у руци омогућава изврстан прихват и баланс иако млађи стрелци морају да прођу известан период привикавања, јер је ово сасвим друга категорија у односу на уобичајене пиштоље новије генерације.

Како је део присутних имао завидно искуство са габаритним револверима намењеним стрељаштву, они су имали предност приликом испаљивања првих хитаца. 

Брижљиво одмерену количину црног барута сипамо из дозатора (иако се препоручује да се из популарне „крушке“ најпре сипа у мерицу) у уста цеви, те шипком одмереном снагом потиснемо како би барут спао наниже. Следећи корак је стављање подмашћене крпице (уобичајени назив је печ) ради заптивања, а преко ње оловну куглу жељеног промера.У комплету додатног прибора налази се типски алат налик дрвеном чекићу, којим се кугла са заптивком без прекомерне силе утисне у цев, а онда на сцену наступа шипка којом се пројектил гура све док не налегне до потребне дистанце. 

Неопходно поштовање процедуре пуњења 

Ови детаљи су веома битни због правилног пуњења оружје на црни барут, јер свака импровизација и „одокативна“ метода може резултирати фаталним последицама. Врло је важно напоменути да се описане радње обављају без претходног уметања перкусионе каписле на пистон, као и са ударачем у безбедном положају. 

Амерички заљубљеници препоруèују коришћење каписли Ремингтон број 11, фото: Милан Милановић

Потом, уобичајено је да стрелац заузима традиционални једноручни став са испруженом руком, а са овим италијанским лепотаном је та радња посебни ужитак. Први хитац је био донекле зачуђујући за учеснике, јер је трзај и одскок мањи него када се користе (код нас најчешћи) револвери на црни барут. Битно је задржати оружје у линији нишањења и када је зрно увелико напустило цев. 

Чести застоји 

Истичемо да је код перкусионог оружја, број застоја је генерално гледано већи него када се користи нека од модернијих направа на сједињени метак. У сваком случају, ако је опаљење изостало – никако немојте окретати пиштољ на страну и покушавати да натегнете ударач и промените капислу! Упутно је сачекати извесно време по сопственој процени (око пола минута) са оружјем окренутим према мети. Уосталом, није у питању ватрени обрачун и нема сврхе ни смисла да се испробавају револверашки потези.

Ово је направа за сладокусце који густирају сваки хитац. Пиликом нашег теста дошло је до само једног “лагања” каписле, а остатак погодака је био груписан у габариту од око 12 цм на мети удаљеној двадесет корака. Време потребно за поновно пуњење је око једног минута када је у питању не нарочито увежбан корисник, тако да је ово изврсно оружје за релаксационо гађање где су омогућени сви потребни услови. 

Ардеса за Џејмса Бонда 

Шпански модел који смо имали прилике да упознамо је продукт фабрике “Ардеса”, планетарно познате по својим квалитетним варијацијама бројних пушака, револвера и пиштоља са паљењем црног барута на кремен или капислу. Нарочито је атрактивно што се овде ради о пару пиштоља “близанаца”, односно реплици оружја за двобој. Љубитељи филмског серијала о Тајном агенту 007 су вероватно приметили како у сцени хита “Скајфол” имагинарни јунак Џемс Бонд бива приморан да гађа чашу на глави дражесне даме, а оружје предвиђено за ту прилику је управо Ардеса, перкусиони пиштољ из луксузне кутије која садржи два примерка предвиђена за двобој. 

Луксузни близанци 

Ардеса 1871, за двобоје и стрељачка надметања, фото: Милан Милановић

У односу на италијански пиштољ намењен стрељаштву, ово је већ продукт са назнакама уметничког дела, јер се два пиштоља у пару обично испоручују са украсном кутијом, а сам осећај приликом  мануелног и визуелног упознавања је битно другачији. Цеви ових пиштоља су такође осмоугаоног спољног профила, али је дужина замашних 23,5 цм. Но, руковање њима је својеврсни ужитак услед добре ергономије дршке и одабране тачке баланса. Бочне плоче су са укусом гравиране, а стилски је одабрано и “одмориште” за прст испод браника обарача. Калибар је .45, а конструкција је класична за перкусионе пиштоље из средине деветнестог века – бочно измештен ороз и пистон за капислу. 

Заједничко за скоро све пиштоље овог типа је осмоугаона цев, фото: Милан Милановић

У наше савремено доба, свакако је занимљиво набавити и поседовати овакав луксузни сет пиштоља, а уместо двобоја, њима се може одржавати надметање двојице стрелаца гађањем папирнатих мета уз процену како би ко „прошао„ да је стварни дуел у питању. 

Прочитајте још: Револвер којим је шериф Дивљи Бил Хикок устрелио 100 људи

Дакле, Ардеса 1871 је изврсни примерак перкусионог пиштоља којим се с уживањем рукује, а и резултати на мети су примерени сврси. Амерички заљубљеници за овај модел пиштоља, ако се жели оптималан резултат, препоручују коришћење кугли масе 128 грејна, барутно пуњење од 25 грејна, каписле Ремингтон број 11 и подмазани памучни печ. 

Милан МИЛАНОВИЋ 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas