Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Пиштољ ПКО-45

Дискретни заштитник (ФОТО)

Будући да обични смртници не могу себи да приуште телохранитеље, самоодбрамбено оружје је добродошла алтернатива

1596114521_PKO.jpg
ПКО - фото: “Хеизер Дефенсе”
Oglas

Већ годинама, у индустрији ручног оружја намењеног корисницима у цивилној одећи присутан је тренд смањења димензија, често и испод границе компакт формата. Разлога има више, од ефикаснијих барута којима су довољне цеви мање дужине, преко нових материјала и ергономских решења, све до оног суштинског - степен комфора при целодневном ношењу.

Прочитајте још: Да ли су реалне тврдње да је малокалибарским пиштољима ОДЗВОНИЛО?

Јасно видљива фиксна цев у доњој оси, фото: “Хеизер Дефенсе”

Многе полицијске агенције у САД својим службеницима због тога дају средства за набавку оф ђути оружја које носе када нису радно ангажовани. Резон је једноставан. Оружје се носи нон-стоп, а веома ретко користи, па полицајци у цивилу често уместо гломазних службених пиштоља и на послу носе компактне моделе које купују по сопственом избору. Овај став се пресликава и на цивилну опулацију. Ако имате на пример Глок 17 и Валтер ППК као бек ап веома брзо ћете Глок оставити у сефу код куће, а свакодневно користите мањи и лакши модел. Наравно, ово правило важи за државе у којима легално ношење оружја представља право, а не привилегију. 

Скица за неколико минута 

Продужени оквир даје и нешто удобнији хват, фото: “Хеизер Дефенсе”

Машински инжењер Чарли Хејзер годинама основао је “Хеизер Дефенсе” за производњу стрељачког оружја. Основну понуду чине компактни, једнометни модели са преламајућим механизмом и широком понудом калибара који следе идеју популарних модела Деринџер. Али пре неколико година Хајзеров син Том је дошао на идеју да направе полуаутоматски пиштољ са минимумом покретних делова у снажном калибру и са најмањом могућом ширином. Уместо више месеци истраживања и компјутерског моделовања, основа дизајна постављена је за неколико минута, хемијском оловком за столом ресторана у Хјустону. Груба скица постала је модел ПКО-45.

Убрзо је почела производња у погонима компаније у месту Пејвели, држава Мисури. Изузетно познавање челика, различитих легура и прецизне обраде за авио-индустрију сада је употребљено за производњу оружја. Целокупна производња металних делова, укључујући израду цеви одвија се у једном погону, контрола је апсолутна, што значи да се проверава сваки произведени примерак, а не одређени број случајних узорака из серије. То се наравно одражава на цену али и на квалитет производа.

Снажан калибар џепног пиштоља 

Прва "дамска" верзија без уреза за репетирање, фото: “Хеизер Дефенсе”

Као што се из ознаке види, за ПКО-45 је одабран је калибар .45 АЦП као доказани “ман стоппер” високе ефикасности. Изглед новог оружја не следи трендовска дизајнерска решења и највише подсећа на старе џепне пиштоље са почетка 20 века. Разлог за то је несвакидашње позиционирана цев у доњој зони навлаке, док је повратна опруга изнад ње, као на старим ФН-1900 или Пиепер-Бајард 1908. Попут ових конструкција ПКО-45 има слободан затварач тј. не брави се при опаљењу. 

Без примедби на јак трзај 

Добри нишани и пљосната форма са које ништа не штрчи, фото: “Хеизер Дефенсе”

Овакав приступ конструктора је необичан, чак и ризичан, јер се по правилу за све што је снажније од метка 9x17 мм (.380 АЦП или популарно “кратка деветка”) користи брављење које спречава отварање механизма пре него што притисак гасова опадне на безбедан ниво. Пиштољи у снажним калибрима са слободним затварачем неретко трпе оштећења, лом делова, а забележене су и повреде стрелаца са трагичним исходом. Наравно, у “Хеизер Дефенсе” су свесни тога, па су критични делови конструкције додатно ојачани парцијално каљеним челичним елементима. 

Оквир за муницију 

Моћан малишан за самоодбрану, фото: “Хеизер Дефенсе”

Да би се укротио одскок лаганог пиштоља спуштање осе цеви било је логично решење. Изненађујуће, повратна опруга малог је пресека, густо мотана, од релативно танке жице и прилично мека, али корисници, барем засад, то не виде као недостатак. Другим речима, нема примедби на прејак трзај, неконтролисан одскок или спор след нанишањених хитаца. У пиштољ стаје пет метака, док са полимерским продужетком прихвата још два. Тело оквира је преузето од пиштоља Кимбер М-191,1 а доносач метака од модела Спрингфиелд. Ова комбинација наводно функционише беспрекорно. 

Рам тј. усадник пиштоља израђен је од нерђајућег челика, на ЦНЦ глодалици, а занимљивост везана за њега је да се састоји од две симетричне полоовине које су спојене са пет завртњева. Контролни примерак испалио је 5.000 метака без приметног попуштања затегнутости. На раму је фиксирана цев дужине 70 мм, призматичног пресека, са бочних страна олакшана са по три широка уздужна канала. Изнад ње је цевасто кућиште повратне опруге, а навлака је максимално олакшана изрезивањем предњег доњег дела у који се уклапа фиксна цев. 

Танак профил 

Прототип ПКО-45 у руци конструктора, фото: “Хеизер Дефенсе”

Да би се задржао што је могуће ужи профил, навлака клизи по вођицама унутар рама. Ширина од само 20 мм добијена је и пажљиво профилисаним командама које не нарушавају равну спољашњу површину пиштоља. Обострана кочница, устављач навлаке и дугме магацина су логично распоређени надохват палца, а испод штитника окидача, са предње стране је полуга аутоматске кочнице. С обзиром на скромне димензије рукохвата ово је боље решење. На длану често постоје удубљења која би код аутоматске кочнице постављене са задње стране дршке могла да проузрокују застој, јер је не би активирали.  

Компактне димензије, фото: “Хеизер Дефенсе”

На навлаци је са предње леве стране полужица за расклапање, урези који спречавају клизање шаке при репетирању постављени су у удубљења у задњем делу навлаке. Стандардно, ПКО-45 долази опремљен Хи-Виз нишанима а ТруГло је опционо доступан. Нишанска линија дуга је 140 мм и на даљинама од 10 метара групе од пет метака падају у круг од 40 мм што је изнад очекивања за овако конципирано оружје. Најбољи резултати добијају се са нешто лакшим зрнима и умереним лаборацијама. Окидање има силу од око три кг и добар “ресет” који се јасно осети. 

Скуп, али вреди! 

Тренутно, ПКО-45 доступан је са четири врсте финиша: цхампагне, цопперхеад, гхост греy и тацтицал блацк. Иако тежина од 700 грама за калибар .45 АЦП није превелика, у “Хеизер Дефенсе” размишљају о титанијумском раму који ће оружје олакшати за додатних 112 грама. 

Спој модерног и старинског, фото: “Хеизер Дефенсе”

Прочитајте још: Чешки “снагатор” је добро оружје, технички сјајно замишљено, беспрекорно урађено, али са НЕДЕФИНИСАНОМ НАМЕНОМ

Прецизан, поуздан, лак и снажан пиштољ са заобљеним контурама подесан за скривено ношење сигурно ће привући пажњу оних који пре свега захтевају квалитет и цене иновативан приступ.
Тренутна цена од преко 850 долара сигурно ће многе потенцијалне купце натерати да два пута размисле, али ПКО-45 свакако није класичан џепни пиштољ. А осећај сигурности је непроцењив. 

Драган ШАПОЊИЋ 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas