Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Манурхин МР73 Меч

Филигрански рад фрацуског револвера (ФОТО)

Остварен је недосањани сан многих произвођача да се конструише оружје које једнако добро може да се користи у службене, самоодбрамбене, спортске и рекреативне сврхе

manurhin.jpg
манурхин фото: др. Никола АРСИЋ
Oglas


Заљубљеници у класичне револвере и даље врло емоционално реагују када крене дискусија о најквалитетнијим конструкцијама. Упоређујући финесе система окидања, сви до једног на почасно место стављају француски модел Манурхин МР73, који је био и остао својеврсна мерна јединица екстремно добро конципиране механике. 

Прочитајте јошПрича о највећем ручном оружју "змијског" имена легендарне фабрике из Хартфорда

Од 1952. године фабрика "Манурхин" у Милузу почела је производња по лиценци. пиштоља Wалтхер и то модела ПП, ППК, ППК/С и ППК/Е у калибрима .22 ЛР, 7,65 мм и 9 мм(к)/.380 Ауто. Иако су копије пиштоља ПП и ППК с натписом "Манурхин" биле одличне израде и продаја је добро ишла на цивилном тржишту, наметнула се идеја да фабрика за потребе француских полицијских организација освоји производњу квалитетног службеног оружја кратке цеви

Тестирани примерак са 152 мм дугом цеви на којој је монтиран противтег ради бољег баланса и мањег одскока оружја приликом опаљења, фото: др. Никола АРСИЋ

Омиљен међу полицијским специјалцима 

Подстакнути примером америчких безбедносних служби које су користиле револвере Смит-Весон у више модела, раних седамдесетих година 20. века конструктори алзашке фирме су поставили највише могуће стандарде производног процеса и контроле квалитета, па је настао врхунски револвер МР 73. Током 26 година, од 1973. до 1999. године, револвери МР 73 испоручивани су Жандармерији, јединицама посебне намене ГИГН и РАИД, а спортска верзија је с одушевљењем примљена од бројних тфранцуских такмичара.

Чак је и основна фабричка варијанта одавала утисак ексклузивности, фото: др. Никола АРСИЋ

С обзиром на популарност и присутност метка 9x19 мм у Европи, по жељи наручиоца је могао да се купи и додатни добош у том калибру, а према документацији произвођача направљено је више од 146.000 примерака МР73 с цевима различите дужине. 

Оружје ипак било прескупо за опремање комплетног састава француске полиције. Стога је руководство компаније одлучило да произведе још један модел револвера јефтиније производне цене по  конструкцији Ругера ГП100. Ова лиценцна варијанта названа МР88 је од 1981. до 2003. године испоручена француској полицији у количини од 11.729 примерака, под официјелним називом Ф1 Полице или X1.

Висок фабрички норматив

Др Никола Арсић из Француске је у просторијама свог стрељачког удружења био у прилици да детаљније тестира Модел  МР73 Меч, фото: др. Никола АРСИЋ

Најпознатији и најквалитетнији реолвер Манурхин МР 73 је био и остао једнако високо цењен у разним конфигурацијама, без обзира да ли је реч о моделу с фиксним или подесивим нишанима, дрвеним или корицама од тврде гуме. Сви одреда су се одликовали шестометним добошем и пет жлебова у цеви калибра .357 Магнум, с кораком увијања од 450 мм.

Систем окидања с две лиснате опруге је оно што МР73 издваја од конкуренције, јер је унутрашњост тог механизма попут најквалитетнијег часовника швајцарске производње, фото: др. Никола АРСИЋ

Интересантно је поменути како је "Шапи Армс" преузела лиценцу и производи МР73 од 1999. године, али су неупоредиво цењенији и траженији примерци направљени у матичној фабрици до краја 20. века.
Зналци су од дана појављивања умели да цене фабрички норматив према ком "Меч" модел није могао да изађе из фабрике уколико не задовољава пројектовану прецизност од пет погодака у групи од 20 мм на удаљености од 25 метара до мете. С једне стране, сматра се како је узрок такве врхунске тачности и прецизности погодака базиран на бриљантној изради цеви методом хладног ковања од бираних стандардизованих челика, те ригорозној завршној контроли.

Механизам као код швајцарског сата

Ипак, систем окидања с две лиснате опруге је оно што МР73 издваја од конкуренције, јер је унутрашњост тог механизма попут најквалитетнијег часовника швајцарске производње. Осим јасно дефинисаног СА мода примарног код прецизног такмичарског стрељаштва, за сваку похвалу је режим тзв. двоструке акције који је мотивисао јединице ГИГН и РАИД да уврсте "Манурхин" у своје наоружање. Модел МР 73 Гендармерие с цеви од 75 мм у калибру .357/.38 Специал, масе 910 грама је школски пример врхунског оружја намењеног чуварима реда. Захваљујући пријатељу "Калибра", др Николи Арсићу из Француске, објављујемо фотографије и његове утиске након што је у просторијама свог стрељачког удружења детаљно тестирао модел МР73 Меч.

Направа за сладокусце

Тестирани примерак масе 1.080 грама, са 152 мм дугом цеви, има стандардне анатомске црне корице од отпорне гуме, које изврсно приањају за длан корисника и омогућавају стабилан прихват. Прегледни нишани такмичарског типа омогућавају беспрекорну прегледност ангажоване мете или циља, а распоред масе је такав да стрелац пођеднако без напора одржава једноручни традиционални став или модернији борбени који изискује ангажовање обе шаке. Све команде функционишу беспрекорно, почев од окидачког склопа, команде за деблокаду добоша и звезде његовог екстрактора, па све до вијака за подешавање задњег нишана. Савршених толеранција, револвер одаје утисак перфектног механичког уређаја највише класе, а завршна обрада је као из драгуљарнице. С пробраном муницијом, остварују се групе погодака које савремени пиштољи не могу да постигну из више разлога, осим можда једнако рафинираног СИГ П210. 

Поуздан пратилац 

МР73 су користиле жандармерија, ГИГН и РАИД, као и тим за обезбеење француског председника ГСПР, фото: др. Никола АРСИЋ

Верзије намењене службеној употреби су исказале сав квалитет током дугогодишњег кориштења америчког СЕАЛ Теам Сиx, немачке службе ГСГ-9, холандских маринаца ББЕ, поменутих ГИГН и РАИД, аустријске групације ГЕК Цобра и тима за обезбеђење француског председника ГСПР.

Меч модел није могао да изађе из фабрике уколико не задовољава пројектовану прецизност од пет погодака у групи од 20 мм на удаљености од 25 м до мете

Млађим читаоцима ће можда звучати непримерено да врхунски професионалци користе ручно оружје капацитета само шест метака, али треба имати на уму да је у комплексним ситуацијама с којим су се сусретали у пракси приоритет био на увек поузданом "пратиоцу", високе прецизности и беспрекорне механике, креираном око метка који обезбеђује елиминисање непосредне опасности првим испаљеним хицем. 

Био и остао најцењенији 

Примера ради, у ГИГН је деценијама спровођена пракса свакодневног вежбања на полигону, где је сваки од припадника морао да својим примерком МР73 испали 150 метака калибра .357 Магнум пуне снаге, а годинама су модели с цевима дужине 8 или 10 инча кориштени и као тактички снајпер за мање дистанце у урбаним условима, уз додатак оптичког нишана и двокраких ножица у предњем делу.

Стандардне анатомске црне корице од отпорне гуме, изврсно приањају за длан корисника и омогућавају стабилан прихват,  фото: др. Никола АРСИЋ


Прочитајте још: Апсолутно неуништив! Ругер Секјурити Сикс након испаљених милион и по метака остао неоштећен 
Револвер Манурхин МР73 био је и остао најбољи од одличних, остваривши да га једнако цене спортски стрелци као и наоружани професионалци којима живот зависи од квалитативних својстава свог службено додељеног наоружања.

Милан МИЛАНОВИЋ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas