· · Коментари: 0
Саига 9-02

Из новог такмичарског карабина БЕЗ ЗАСТОЈА испаљено 20.000 метака на температурама од +37 до -27 Ц

Последњих неколико година руска фабрика оружја "Калашњиков" направила је велики технолошки искорак, пласиравши на светско тржиште нове моделе оружја

saiga.jpg
саига-Љубиша МОМЧИЛОВИЋ

За ИПСЦ првенство света у пушци 2017. Концерн "Калашњиков" представио је неколико потпуно нових модела карабина, како би такмичари (пре свега руски) имали адекватно оружје, које може да се мери са осталим светским произвођачима.

У истом духу концерн "Калашњиков" је увидео могућност и потребу за ПЦЦ оружјем, односно карабином у пиштољском калибру. Ускоро је уследио одличан пословни и маркетиншки потез када је компанија "Калашњиков" формирала фабрички такмичарски тима. То је у великој мери допринело унапређењу конструкције појединих модела оружја из производног програма.

Прочитајте још: Чека се коначна одлука: Колико је извесно да војска САД изабере муницију са чаурама од полимера, композита или челика? 

Спортски карабин двоструко скупљи

Из те серије је лансирана и пушка Саига 9-02, калибра 9 мм Пара, која представља унапређену и спортску варијанту полуаутоматског пиштоља ПП-19-01 Витез, из 1993. На званичном сајту компаније може се видети да цена основног модела износи око 700 евра, док се исти модел у ИПСЦ варијанти продаје за 1.300 евра. Разлику у цени представља знање и искуство спонзорисаних такмичара који су своје иновације и побољшања на оружју поделили са фабричким конструкторима. Ово је одличан пример да се пословна политика озбиљних и великих играча на светској тржишној утакмици непрестано мења. Ослушкивање шта стрелци траже је од посебног значаја.

Роман Калитов

Тестирање у пуном режиму

Карабин је израђен у класичном стилу калашњикова. Максимално је поједностављен, нема гасни клип и из једног је дела, тј. нема главу затварача која се брави у цеви. Затварач је слободног хода и по опаљењу без задршке креће уназад. Приметио сам на неколико такмичарских модела Саиге да су стрелци на задњи део сандука, тамо где затварач удара у крајњем положају, стављали комаде меке гуме. На тај начин су донекле амортизовали трзај оружја.
Лежиште метка и цев су тврдо хромирани, а то у великој мери доприноси дуговечности радног века пушке. Команде су у класичном калашњиков стилу, помало грубе и тврде, поготово полуга кочнице на стандардним моделима. Врхунски чланови и стрелци светског ранга "Калашњиков такмичарског тима", брачни пар Алена Карелина и Роман Калитов, специјализовани су за ПЦЦ и схотгун надметања. Њихово искуство и знање успели су да моделе Саига 12-340 и Саига 9 доведу до савршенства.

Идеална за обуку специјалаца

Протеклих годину дана редовно сам пуцао из Саига 9. До сада сам из ње испалио преко 20.000 метака, углавном марке Тула и Барнаул. Ретко кад су се дешавали застоји, а систем рада је веома поуздан. Једини проблем се јављао када сам користио С-Б муницију и то зрно са равним врхом. Тада је долазило до проблема са увођењем метка у лежиште. Са муницијом заобљеног врха зрна, овог проблема није било.

Оквири су урађени од квалитетне пластике и нисам приметио већа оштећења током експлоатације. Једино што им недостаје је могућност контроле броја метака у магацину, тј. неколико отвора са задње стране оквира како би могло да се види колико је метака у њему. Приликом пуцања трзај је кратак и одсечан, а манипулисање је лако.

Поред употребе у ИПСЦ ПЦЦ такмичењима овакав модел оружја може да се користи успешно у обуци војних и полицијских јединица, које у наоружању поседују аутоматске пушке система калашњиков. Предност је пре свега у безбедности и доступности стрелишта, тј. обуку је могуће спровести на сваком стрелишту које има дозволу за пиштољску муницију.

Прочитајте још: Сајам у Лас Вегасу је показао да америчка понуда оружја и опреме нема лимит

Такође и по питању безбедности, енергија зрна 9 мм је далеко мања него код АП 7,62 или 5,56 калибра. Посебно истичемо и економски моменат овакве обуке, јер је метак калибра 9 мм Пара прилично јефтинији од муниције за аутоматску пушку.
фото: Љубиша Момчиловић

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.