· · Komentari: 0
Saiga 9-02

Iz novog takmičarskog karabina BEZ ZASTOJA ispaljeno 20.000 metaka na temperaturama od +37 do -27 C

Poslednjih nekoliko godina ruska fabrika oružja "Kalašnjikov" napravila je veliki tehnološki iskorak, plasiravši na svetsko tržište nove modele oružja

saiga.jpg
saiga-LJubiša MOMČILOVIĆ

Za IPSC prvenstvo sveta u pušci 2017. Koncern "Kalašnjikov" predstavio je nekoliko potpuno novih modela karabina, kako bi takmičari (pre svega ruski) imali adekvatno oružje, koje može da se meri sa ostalim svetskim proizvođačima.

U istom duhu koncern "Kalašnjikov" je uvideo mogućnost i potrebu za PCC oružjem, odnosno karabinom u pištoljskom kalibru. Uskoro je usledio odličan poslovni i marketinški potez kada je kompanija "Kalašnjikov" formirala fabrički takmičarski tima. To je u velikoj meri doprinelo unapređenju konstrukcije pojedinih modela oružja iz proizvodnog programa.

Pročitajte još: Čeka se konačna odluka: Koliko je izvesno da vojska SAD izabere municiju sa čaurama od polimera, kompozita ili čelika? 

Sportski karabin dvostruko skuplji

Iz te serije je lansirana i puška Saiga 9-02, kalibra 9 mm Para, koja predstavlja unapređenu i sportsku varijantu poluautomatskog pištolja PP-19-01 Vitez, iz 1993. Na zvaničnom sajtu kompanije može se videti da cena osnovnog modela iznosi oko 700 evra, dok se isti model u IPSC varijanti prodaje za 1.300 evra. Razliku u ceni predstavlja znanje i iskustvo sponzorisanih takmičara koji su svoje inovacije i poboljšanja na oružju podelili sa fabričkim konstruktorima. Ovo je odličan primer da se poslovna politika ozbiljnih i velikih igrača na svetskoj tržišnoj utakmici neprestano menja. Osluškivanje šta strelci traže je od posebnog značaja.

Roman Kalitov

Testiranje u punom režimu

Karabin je izrađen u klasičnom stilu kalašnjikova. Maksimalno je pojednostavljen, nema gasni klip i iz jednog je dela, tj. nema glavu zatvarača koja se bravi u cevi. Zatvarač je slobodnog hoda i po opaljenju bez zadrške kreće unazad. Primetio sam na nekoliko takmičarskih modela Saige da su strelci na zadnji deo sanduka, tamo gde zatvarač udara u krajnjem položaju, stavljali komade meke gume. Na taj način su donekle amortizovali trzaj oružja.
Ležište metka i cev su tvrdo hromirani, a to u velikoj meri doprinosi dugovečnosti radnog veka puške. Komande su u klasičnom kalašnjikov stilu, pomalo grube i tvrde, pogotovo poluga kočnice na standardnim modelima. Vrhunski članovi i strelci svetskog ranga "Kalašnjikov takmičarskog tima", bračni par Alena Karelina i Roman Kalitov, specijalizovani su za PCC i shotgun nadmetanja. NJihovo iskustvo i znanje uspeli su da modele Saiga 12-340 i Saiga 9 dovedu do savršenstva.

Idealna za obuku specijalaca

Proteklih godinu dana redovno sam pucao iz Saiga 9. Do sada sam iz nje ispalio preko 20.000 metaka, uglavnom marke Tula i Barnaul. Retko kad su se dešavali zastoji, a sistem rada je veoma pouzdan. Jedini problem se javljao kada sam koristio S-B municiju i to zrno sa ravnim vrhom. Tada je dolazilo do problema sa uvođenjem metka u ležište. Sa municijom zaobljenog vrha zrna, ovog problema nije bilo.

Okviri su urađeni od kvalitetne plastike i nisam primetio veća oštećenja tokom eksploatacije. Jedino što im nedostaje je mogućnost kontrole broja metaka u magacinu, tj. nekoliko otvora sa zadnje strane okvira kako bi moglo da se vidi koliko je metaka u njemu. Prilikom pucanja trzaj je kratak i odsečan, a manipulisanje je lako.

Pored upotrebe u IPSC PCC takmičenjima ovakav model oružja može da se koristi uspešno u obuci vojnih i policijskih jedinica, koje u naoružanju poseduju automatske puške sistema kalašnjikov. Prednost je pre svega u bezbednosti i dostupnosti strelišta, tj. obuku je moguće sprovesti na svakom strelištu koje ima dozvolu za pištoljsku municiju.

Pročitajte još: Sajam u Las Vegasu je pokazao da američka ponuda oružja i opreme nema limit

Takođe i po pitanju bezbednosti, energija zrna 9 mm je daleko manja nego kod AP 7,62 ili 5,56 kalibra. Posebno ističemo i ekonomski momenat ovakve obuke, jer je metak kalibra 9 mm Para prilično jeftiniji od municije za automatsku pušku.
foto: LJubiša Momčilović

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.