Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Прва помоћ

Људски живот нема цену (ФОТО)

У кризним ситуацијама најважније је бити хладнокрван и не губити присебност, а неопходно је и да разумете основне ствари око пружања прве помоћи

1599490750_tupferi.jpg
тупфери - фото: “РевМедX” промо
Oglas

Вероватно једна од најзапостављенијих ставки приликом камповања у шуми, лову или одласку на стрелиште је медицинска подршка.

Прочитајте још: Одличан и поуздан пратилац у природи (ФОТО)

Као разлог се најчешће наводи то да су у питању безбедне активности. То је истина, али они мало искуснији, а могли бисмо додати и одговорнији, ипак, воде рачуна да поред неопходних ситница за свој посао или хоби, понесу и неку врсту прве медицинске помоћи.

Завој први индивидуални тип – ЈНА, фото: Нинослав Трифуновић

То не морају да буду санитетске торбе и торбице натрпане гомилом лекова или медицинских инструмената, за које не само да не знате како се користе, већ немате појма ни чему служе. Сасвим је довољно да понесете неколико ситница у џеповима или ранцу које неће стварати оптерећење нити заузимати много простора, а биће довољно ефикасне приликом пружања прве помоћи.

Од фластера до пинцете

Комплет прве помоћи може да буде "фенси" попут овог, а може и далеко једноставнији, да стане у џепове панталона и јакне. Битно је да је ту кад вам затреба, фото: Нинослав Трифунови

Ситне посекотине су најчешће од свих повреда. Генерално, нису опасне, те је довољан и одговарајући фластер. Ако га не поседујемо, можемо искористити комадић газе, калико завоја, тоалет-папира и слично да зауставимо крварење. Уколико још употребимо и комадић лепљиве траке (изолир или армиране), имамо и нешто бољу и дуготрајнију фиксацију наше импровизације. Као одлична помоћ се показао и суперлепак у тубицама. Довољно је на очишћену посекотину, из које је стало крварење, нанети танак слој и пустити да се осуши. Нећете веровати колико је ово згодно решење.

Када се ради о одласку у лов или на стрелиште, није лоше са собом понети један или два комада првог завоја. Они који су служили војску сећају се да су на почетку задужили комад чувеног “завоја првог индивидуалног, тип ЈНА”. На блузама је постојао џепић са унутрашње стране који је служио за ношење овог завоја. Први завој је врло добро осмишљен и урађен.

Први завој за озбиљне повреде

Са спољне стране се налази једноставна платнена врећица. Осим што чува унутрашњост, служи и као нека врста мини компресе. Унутар платнене врећице је херметички затворена гумирана врећица која има двоструку улогу. Чува завој стерилним, а у случају поготка у плућа служи за “заваривање” ране. Унутар гумиране врећице је смештен памучни завој одређених димензија. На њега су постављена два хидрофилна јастучића.

Први је фиксан и предвиђен да се постави на место устрела. Други је клизни и поставља се на место прострела или на онај први, ако је у питању искључиво устрелна рана. За причвршћивање слободног краја, ту је сигурносна игла. Иако им је давних дана истекао рок трајања, представљају и даље добро решење.

Аутор ових редова је имао прилику да својевремено доживи “блиски сусрет” с пушчаним зрном. То искуство и професионална усмереност су га навели да се више заинтересује око ствари везаних за балистичке и бласт повреде, односно које настају услед дејства експлозије.

Зауставити крварење по сваку цену

На једном таквом курсу је један врло искусан лекар, начелник санитета, одржао кратко предавање. Истакао је да је главна ствар код рањавања да се не дозволи рањеном да искрвари.

XСтат-30 у акцији, фото: “РевМедX” промо

“Уколико је потребно да зауставите крварење, гурните прст у рану. Уколико је рана већа, гурните шаку. Уколико је рана јос већа, гурните камен или грумен земље, али зауставите крварење по сваку цену! За даље лечење постоје антибиотици, али ономе ко искрвари до смрти, њему не можемо помоћи.” Ове речи наводим због тога да не помислите да су први завоји којима је истекао рок трајања, неупотребљиви и неприкладни. У питању је ствар која је, вероватно, више правне него медицинске природе, јер ни зрно ако вас рани неће бити стерилно. Зато је боље да се трудите да сачувате стерилност ране, колико год је то могуће.

Подвезивање ране

Наредно што препоручујемо да имате је Есмархова подвеска. Данас се на тржишту може наћи читав низ одлично изведених решења. Некад су коришћене гумене и платнене, док су сада све више у употреби други материјали. Улога јој је да спречи искрварење повређеног и то тако што се подвеже део тела који крвари. Потребно ју је поставити тако да дође до блокирања крвотока близу места повреде. Проблем је што употреба Есмарха није посао за свакога и у свакој прилици, односно морају се познавати основе прве помоћи. У противном је могуће направити много већу штету него корист.

Хемостатички уређај за заустављање тешких крварења америчке компаније из Орегона, заузима мало места у ранцу, њиме се лако рукује, а од непроцењивог је значаја на терену
 

Да се не бисте бацали у непотребан трошак, треба да знате да се ефикасна подвеска може лако импровизовати од каиша за панталоне, троугле мараме, појаса за везивање из аутомобила и неких других предмета, али нипошто се не сме користити жица или, рецимо, паракорд (падобрански конопац).

Следећа ствар која добро дође је троугла марама. Осим што се може користити као модно-практични детаљ, да купи зној са чела или да штити врат код хладног времена, може одлично да послужи и код санирања повреда главе, као Есмарх или као нека врста компресе. А да не помињемо њену улогу приликом имобилизације повређених удова, за шта је, углавном, и предвиђена. Обични калико завоји и памучна газа заузимају врло мало места, а врло су корисни.

Корисне ситнице

Има још стварчица које заузимају врло мало места, а могу се показати врло корисним на терену. Једна од њих је и пинцета. Не мора то бити медицинска или нека “хај тек” која се може наручити из специјализованих продавница. Она најобичнија, козметичка је сасвим довољна да извуче крпеља или трн који се забио у пету или шаку. Чак и минијатурна пинцета, која се налази у швајцарским војничким ножићима може да послужи у невољи.

Добра стара троугласта марама, неколико газа, калико завој и Есмархова подвеска из СнК-ЈНА и данас је примењиво у нежељеним ситуацијама, фото: Нинослав Трифуновић

У појединим ситуацијама је мудро понети и таблете, попут аналгетика (рецимо због изненадне зубобоље), антихистаминика (у случају преосетљивости на ујед пчеле) или нешто за заустављање дијареје. Као што видите, већина ствари се може импровизовати или им се дати вишеструка намена и то врло успешно. Много је важније да сте у кризним ситуацијама хладнокрвни и не губите присебност.

Драгоцена искуства војних лекара

На сајму ИWА у Нирнбергу екипа имали смо прилику да видимо, заиста, сјајне медицинске комплете и производе. Неки су намењени професионалцима за пружање широког спектра прве помоћи на терену, док су други прилагођени обичним смртницима у случају нужде. Највише нас је заинтересовало неколико производа компаније “РевМедX” из Орегона. Занимљиво је да је за њихов развој компанија имала свесрдну помоћ бившег медицинара из америчких специјалних снага.

Реч је о једном производу, али у две различите величине. У питању је револуционарни хемостатички уређај створен за заустављање тешких крварења, попут рана нанесених ватреним оружјем, пробијањем гвозденим деловима возила (у случају аутомобилске несреће), или једноставно уколико вас при паду прободе комад дрвета.

Револуционарни сунђерчићи

Поготово је подесан за употребу када из неког разлога употреба Есмархове подвеске није могућа, на пример код крварења испод пазуха или у пределу карлице. Ова направа је прва те врсте и просто је невероватно како се нико досад није сетио нечег овако једноставног.

Веровали ли не, инспирација за изум је дошла од Фиx-А-Флат спреја којим су решавани проблеми издуваних аутомобилских гума! Приликом тестова су испробани различити гелове и пене, али нису добијани задовољавајући резултати. А онда су једног дана испробали компресоване кухињске сунђере купљене у локалној продавници и импровизоване шприцеве и прича је радила како треба!

Есмархова подвеска је одлично средство за заустављање тешких крварења, али је уједно и последња опција, фото: депоситпхото

У шприц од транспарентне пластике је смештена велика количина медицинских “сунђерчића”. Израђени су од пулпе дрвета и не разграђују се у телу. Уједно су пресвучени материјалом који поспешује згрушавање крви и има антибактеријска својства. Сунђерчићи су компресовани тако да заузимају простор, пошто су пречника око центиметра и на први поглед подсећају на аспирин. Без обзира на мале димензије, у стању су да упију око три милилитра крви.

Једноставна примена

Цела направа ради тако што се у рану утисне ињектор и онда убризга сав садржај. Сунђерчићи се у контакту с крвљу шире 10 до 15 пута и за око 20 секунди стварају привремену баријеру крволиптању, уједно остварујући хемостатички притисак. Ако узмемо у обзир да је за заустављање крварења помоћу првог завоја потребно у просеку од три до пет минута, јасно је зашто се овакво решење може сматрати готово идеалним.

Прочитајте још: Постоји више начина да се побринете за могуће посекотине, али ОВАЈ комплет је закон

У поређењу с “борбеном газом” (Цомбат гаузе) која је фабрички третирана средством за згрушавање крви, резултати на тестовима су били неупоредиво бољи. Иначе, успешност код ове газа после четири и 60 минута је била по 25%. Да би се утврдило колико је средство једноставно за употребу, изведен је и занимљив експеримент на посебној медицинској лутки за увежбавање. Десет болничара је одгледало видео-клип о употреби, чуло кратко објашњење о производу и инструкције о употреби.

Предности

Сваки од њих је за мање од 90 секунди успешно аплицирао три комада XСтат-30 и то у условима лоше осветљености. Није ни чудо што је сваки од њих изјавио да би врло радо имао овакво средство на располагању у санитетском комплету. Оно што је посебно добро је то што сваки од сунђерчића садржи неку врсту маркера који је видљив на рендгенском снимку. На тај начин се спречава да страно тело остане у организму, што може проузроковати компликације код зарастања ране. Сами ињектори се раде у две величине, XСтат-30 и нови XСтат-12. Први је прихваћен у ФДА, док мањи комплет чека на одобрење. Принцип рада је исти, с тим што мањи комплет има предвиђену првенствену примену код убодних и устрелно-прострелних рана.

XСтат 12, "млађи брат" XСтат 30 је намењен првенствено убодним и устрелно прострелним ранама, фото: “РевМедX” промо

Иако сјајан изум, Xтат има и одређена ограничења, што је и нормално. Једно је да се користи само код врло тешких повреда, опасних по живот. Затим, не препоручује се употреба више од три јединице на једног пацијента. И треће ограничење се тиче места апликације: није дозвољена употреба код повреда на грудима и стомаку.

Ограничења

Ипак, засад, највећа препрека широј употреби је изузетно висока цена за овако једноставан производ. Већи комплет, који је тренутно једини доступан на тржишту, кошта око 100 долара по комаду, што је још и добро, јер је у почетку коштао дупло више. У овом случају, можда, помаже чувена реченица како људски живот нема цену, иако би злонамерници рекли да је у питању гола похлепа произвођача.

Прочитајте још: Снабдети се питком водом на терену значи линију између живота и смрти: Ми вам представљамо неколико начина да преживите

Овакав технички и (вероватно) технолошки једноставан производ не би смео да буде толико скуп. Надамо се да ће цена с временом драстично опасти и комплет бити широко доступан, па и код нас. Потенцијалом за спасавање људских живота то, заиста, и заслужује.

Нинослав ТРИФУНОВИЋ

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas