Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ШТА АКО БЕБА ДОБИЈЕ ФРАС И ПРЕСТАНЕ ДА ДИШЕ? Водом га никако не поливајте! Херој из Обреновца је знао ове принципе прве помоћи (ВИДЕО)

Снимак драматичног спасавања детета у Обреновцу нашао се у свим медијима. Шта радити у овим ситуацијама?

1659163434_296478766_371948071756927_8287444503344230450_n.jpg
Фото: Фејсбук принтскрин/Мирослав Чучковић/Јутјуб принтскрин/Bebo Club/Mamine dileme i MAMF Konferencija
Oglas

Ста ако дете добије фрас? Сигурно није мали број оних који су се запитали након што су видели драматичан јучерашњи снимак спасавања из Обреновца када је Марко извео херојско дело.

Зато је злата вредно макар основно познавање принципа прве помоћи, поготово ако беба, не дај Боже, престане да дише попут маленог Вука који је сада добро после претрпљеног фраса због ког је био у тешком стању. Наиме, мајка се са једногодишњим Вуком колима враћала од лекара јер је малишан имао високу температуру.

У једном тренутку, детету је позлило и оно се онесвестило, а мајка је зауставила возило и узела сина са задњег седишта, покушавајући да му помогне. У том тренутку се зауставио други аутомобил, из ког је истрчао Марко Драгићевић, узевши у руке дете које је престало да дише.

Прочитајте још: Пет идеалних намирница за вечеру: Њих можете јести пред спавање без гриже савести, а могу помоћи и код НЕСАНИЦЕ

Положио је дете на земљу и почео да даје вештачко дисање. Успео је да га врати у живот.

Шта је фрас?

Фрас, односно фебрилне конвулзије, јесу један од најчешћих неуролошких поремећаја у раном детињству, а које су изазване високом температуром. Заправо, фрас је реакција још увек неразвијеног мозда код малишана, на нагли скок телесне температуре. Углавном се дешавају код деце старости између 6 месеци и 5 година.

Како препознати фрас?

Фебрилне конвулзије настају нагло, углавном када телесна температура скочи изнад 38,5 °Ц. У том тренутку, дете преврне очима, укочи поглед и изгуби свест. Почиње да се тресе, односно да трза целим телом или само одређеним делом, а уз то су му и уста модра. Дете које доживљава фрас тешко дише, а можесе десити дисање са прекидима. Заправо, пауза у дисању може бити толико дуга да се родитељи престраве. Појачано лучење пљувачке, неконтролисано мокрење или млитавост тмишића могу бити пропратни симптоми који нарочито изазивају панику код родитеља.

Како реаговати у случају да дете доживи фрас?

  • Важно је да умирите себе и не паничите.
  • Положите дете на бок, како бисте спречили западање језика, удисање повраћеног садржаја или механичко повређивање детета (ударање главе о под или бетон и сл.).
  • Детету у анални отвор поставите чепиће за скидање температуре или лек за фебрилне конвулзије, уколико вам је лекар преписао.
  • Детету никако не отварајте уста насилно, нити га поливајте водом.
  • Када напад прође, дете одведите код лекара.

Прочитајте још: Једите 5 ОРАХА ДНЕВНО и побољшајте целокупно здравље: Ево које су све предности

Шта још треба да знате?

  • Фрас се може поновити након неколико сати.
  • Ако је дете раније имали фебрилне конвулзије или се то дешавало већ у вашој породици, будите приправни уколико детету телесна температура прелази 38°Ц, односно припремите лекове које је лекар преписао.

Спашавање детета у Обреновцу можете погледати у видеу:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas