Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Тест

Не назире се идеално решење калибра јуришних пушака (ФОТО)

Покушали смо да сачинимо анализу упоредних својстава муниције "виђене" да постане официјелни армијски калибар у САД

1597675567_test.jpg
тест - фото: Милан Милановић
Oglas

Најновија најављена промена официјелног метка 5,56 мм са зрном СС109 у америчкој војсци по ко зна који пут је узбуркала духове. Експериментише са три понуђена решења муниције калибра 6,8 мм, али је прилично незахвално износити претпоставке каква ће одлука бити донета или ће све прерасти у "Тресла се гора..." 

Прочитајте још: Наоружавање ВС модуларном јуришном пушком домаће производње (ВИДЕО)

Испробали смо Барретт РЕЦ7, СИГ Сауер МЦX и СИГ 516 Патрол 5,56x45 мм, потом СТАГ Армс у калибру 6,8 мм СПЦ, Цолт М4, СИГ 400 и ДПМС у калибру .300 Блацкоут, те Алеxандер Армс у калибру 6,5 мм Грендел

Амерички војни врх периодично упућује захтеве произвођачима да осмисле концепт унапређења карактеристика војног наоружања. То није случај само у Америци, већ се идентична пракса спроводи и у армијама осталих земаља које имају сопствену оружарску индустрију. Тренутно је актуелно тестирање три верзије метка за зрном 6,8 мм, са врло неизвесним исходом да ли ће уопште неки од њих бити прихваћен или ће војска одлучити за побољшање муниције 5,56x45 мм. Једино тотално извесно је да калибре 6,8x43 мм СПЦ, .300 Блацкоут и 6,5 мм Грендел нећемо гледати у војној употреби као што је било најављено. 

Унапређење постејеће муниције 

Најснажније светске армије остају при досадашњим решењима метака средње снаге и мањег номиналног калибра: НАТО 5,56x45 мм, Русија 5,45x39 мм, Кина 5,8x42 мм. Врло је битно напоменути како поједине земље замењују свој досадашњи службени калибар 7,62x39 мм на НАТО стандард метка за јуришне пушке, док је код одређених забележено како остају верни старом старијем 7,62x51 мм. 

Муниција за јуришне пушке која је требало да замени НАТО СС109

Када је тржиште цивилног оружја у питању, ситуација је дијаметрално супротна јер су бројни заљубљеници претходних година набављали оружје у наведена три калибра, не жалећи новац да би имали у поседу нешто ново и много хваљено. Примера ради, измењиви доњи рисивер за пушку АР15 система у калибру 6,5 мм Грендел у САД кошта од 400 до 550 долара у малопродаји, а наш пријатељ Џон Биби је недавно тестирао необичну пушку калибра .300 Блацкоут коју производи "ЛМ и Т" и продаје рекламирајући је као "револуционарно свемирско оружје ЦСВ300", све по цени од четири хиљада долара. Према Џоновим речима, једва да је прецизнија од двадесет пута јефтиније серијске пушке АК концепције са Истока, али и таква роба налази свог купца. 

Одговор из прве руке 

Наша фабрика муниције "Први партизан" из Ужица у свом производном асортиману има метке 5,56x45 мм, 6,8 мм СПЦ, .300 Блацкоут и 6,5 мм Грендел. Услед ригорозних и захтевних критеријума потенцијалних наручилаца, тестирање сваке појединачне партије ове муниције налаже читав низ процеса који су допринели да се сваких од тих калибара одлично продаје на платежно најмоћнијим тржиштима. Рецимо, метком 6,5 мм Грендел је остварен квалитет који се највероватније тешко икада достизао у серијској производњи. 

Метак .300 Блацкоут је погодан једино за одређене специјализоване намене услед великог пада зрна на иоле већим дистанцама

Приликом посете фабрици, испробали смо муницију из текуће производње користећи асортиман оружја који је респектибилан у сваком смислу: Барет РЕЦ7, СИГ Сауер МЦX и СИГ 516 Патрол у калибру 5,56x45 мм, потом СТАГ Армс у калибру 6,8 мм СПЦ, Цолт М4, СИГ 400 и ДПМС у калибру .300 Блацкоут, те Алеxандер Армс у калибру 6,5 мм Грендел. Имали смо жељу да тестирамо и новију верзију домаћег оружја М17 6,5 мм Грендел, али нисмо успели у тој намери. 

Велики пад зрна .300 Блацкоут 

На основу досадашњих показатеља остварених у нашим условима, метак .300 Блацкоут је погодан једино за одређене специјализоване намене и једноставно нема потенцијал за ширу војну употребу услед великог пада зрна на иоле већим дистанцама. Са друге стране, 6,8 мм СПЦ својим димензијама смањује корисни капацитет оквира аутоматских пушака на 26 метака, а својствима балистике испаљеног зрна не пружа довољно квалитативне разлике како би његово увођење уместо калибра 5,56x45 мм оправдало уложена средства. 

Користећи СТАГ Армс у калибру 6,8 мм СПЦ, субјективни осећај подизања цеви је реметио нишанску слику

Испробавши пушку СТАГ Армс у овом калибру, приметили смо како је контрола рафала чак и на најкраћим дистанцама видно отежана у односу на било коју сличну пушку у слабијем калибру 5,56 мм. На основу неких ранијих тенденција армијских кругова одлучивања, јединачна паљба би требало да буде примарна у војној употреби аутоматских пушака, осим изузетних ситуација када је пласирање рафала смислено и оправдано. 

Тестови показали слабост 

Метком 6,5 мм Грендел је остварен квалитет који се највероватније тешко икада достизао у серијској производњи ППУ

Метком 6,5 мм Грендел је остварен квалитет који се највероватније тешко икада достизао у серијској производњи ППУ

С друге стране, војске широм света се суочавају са огољеном чињеницом како се нешто испод 70 процената персонала не налази у ситуацији да учествује у директним дејствима стрељачким наоружањем и нема потребе за опремањем тог дела људства пушкама напредних карактеристика. Напротив, компактне димензије су један од главних приоритета и неупоредиво више пажње ће се у будућности посвећивати том проблему. Све изречено око калибра 6,8 мм СПЦ, важи и за метак 6,5 мм Грендел. Подсећамо да је примарни задатак војне муниције да испаљеном зрну омогући преношење одређене количине енергије на задатим даљинама. 

Променом примењеног метка, оквири су смањеног капацитета од 20 до 26 метака

Надамо се да је сада јасније зашто калибар 6,5 мм Грендел налази своје поклонике једино међу рекреативним стрелцима и појединим такмичарима, док нема ни помена да би га нека војска уврстила у своје наоружање као примарни. 

Пласирање "проверених" информација 

Осврнућемо се на искуства америчке војске у Авганистану и написима како су били немоћни да адекватно узврате паљбу приликом заседних дејстава од стране талибана. Током трајања таквих борби, уопште није дошло до размене ватре коришћењем јуришних пушака као примарних средстава, нити је калибар 7,62x39 мм остваривао предност у односу на 5,56x45 мм. Јер герилци су се уздали понајвише у пушкомитраљезе ПКМ и снајперске пушке СВД калибра 7,62x54 мм, те ракетне бацаче РПГ приликом напада на конвоје и патроле противника. У таквим ситуацијама, америчке трупе су се углавном ослањале на дејство својих митраљеза и снајперских пушака у калибрима од 7,62x51 мм НАТО и већим.  Аутоматске пушке система АК15 и АК су обема странама практично биле у својству ПДW оружја. 

Пушка СИГ 516 Патрол је једина са примењеним системом клипа кратког хода

Руска армија је наручила 150.000 нових пушака АК12 које треба да буду испоручене до краја следеће године. До тада, у магацинима и у оперативној употреби је процењена количина од 17 милиона јуришних пушака АК74 у калибру 5,45x39 мм. Унификација калибра је од изузетне важности, чак и када су у питању војне и економске велесиле. Наравно да и Руси разматрају и тестирају разне моћније калибре, али засада нема ни најаве да би за своју војску увели неки нови метак као примарни. 

Маркетиншки трикови

 Муниција ППУ .300 ААЦ Блацкоут са зрном типа ФМЈ масе 8,1 грама је и у нашим ранијим тестовима била оптималан избор 125 грс

Сједињене Америчке Државе су сасвим друга прича. Моћан лоби произвођача оружја и муниције циљно пласира "проверене информације" како ће се одређена муниција усвојити као главни калибар војних пушака. Одмах након тога, тамошњи милитаристи, популарни препери, хобисти сваке феле и пасионирани пратиоци трендова дају позамашну новчану своту како би дошли у посед оружја које је оглашено као нови војни стандард "Ујка Сема". 

Прочитајте још: Амбициозан програм са Далеког Истока (ФОТО)

Ускоро се иницијална прича заборави, па периодично понавља, а тамошња војска већ скоро 60 година користи један те исти калибар 5,56x45 мм и по свој прилици ће тако и остати. 

Милан МИЛАНОВИЋ 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas