· · Komentari: 0
Test

Ne nazire se idealno rešenje kalibra jurišnih pušaka (FOTO)

Pokušali smo da sačinimo analizu uporednih svojstava municije "viđene" da postane oficijelni armijski kalibar u SAD

1597675567_test.jpg
test - foto: Milan Milanović

Najnovija najavljena promena oficijelnog metka 5,56 mm sa zrnom SS109 u američkoj vojsci po ko zna koji put je uzburkala duhove. Eksperimentiše sa tri ponuđena rešenja municije kalibra 6,8 mm, ali je prilično nezahvalno iznositi pretpostavke kakva će odluka biti doneta ili će sve prerasti u "Tresla se gora..." 

Pročitajte još: Naoružavanje VS modularnom jurišnom puškom domaće proizvodnje (VIDEO)

Isprobali smo Barrett REC7, SIG Sauer MCX i SIG 516 Patrol 5,56x45 mm, potom STAG Arms u kalibru 6,8 mm SPC, Colt M4, SIG 400 i DPMS u kalibru .300 Blackout, te Alexander Arms u kalibru 6,5 mm Grendel

Američki vojni vrh periodično upućuje zahteve proizvođačima da osmisle koncept unapređenja karakteristika vojnog naoružanja. To nije slučaj samo u Americi, već se identična praksa sprovodi i u armijama ostalih zemalja koje imaju sopstvenu oružarsku industriju. Trenutno je aktuelno testiranje tri verzije metka za zrnom 6,8 mm, sa vrlo neizvesnim ishodom da li će uopšte neki od njih biti prihvaćen ili će vojska odlučiti za poboljšanje municije 5,56x45 mm. Jedino totalno izvesno je da kalibre 6,8x43 mm SPC, .300 Blackout i 6,5 mm Grendel nećemo gledati u vojnoj upotrebi kao što je bilo najavljeno. 

Unapređenje postejeće municije 

Najsnažnije svetske armije ostaju pri dosadašnjim rešenjima metaka srednje snage i manjeg nominalnog kalibra: NATO 5,56x45 mm, Rusija 5,45x39 mm, Kina 5,8x42 mm. Vrlo je bitno napomenuti kako pojedine zemlje zamenjuju svoj dosadašnji službeni kalibar 7,62x39 mm na NATO standard metka za jurišne puške, dok je kod određenih zabeleženo kako ostaju verni starom starijem 7,62x51 mm. 

Municija za jurišne puške koja je trebalo da zameni NATO SS109

Kada je tržište civilnog oružja u pitanju, situacija je dijametralno suprotna jer su brojni zaljubljenici prethodnih godina nabavljali oružje u navedena tri kalibra, ne žaleći novac da bi imali u posedu nešto novo i mnogo hvaljeno. Primera radi, izmenjivi donji risiver za pušku AR15 sistema u kalibru 6,5 mm Grendel u SAD košta od 400 do 550 dolara u maloprodaji, a naš prijatelj Džon Bibi je nedavno testirao neobičnu pušku kalibra .300 Blackout koju proizvodi "LM i T" i prodaje reklamirajući je kao "revolucionarno svemirsko oružje CSV300", sve po ceni od četiri hiljada dolara. Prema Džonovim rečima, jedva da je preciznija od dvadeset puta jeftinije serijske puške AK koncepcije sa Istoka, ali i takva roba nalazi svog kupca. 

Odgovor iz prve ruke 

Naša fabrika municije "Prvi partizan" iz Užica u svom proizvodnom asortimanu ima metke 5,56x45 mm, 6,8 mm SPC, .300 Blackout i 6,5 mm Grendel. Usled rigoroznih i zahtevnih kriterijuma potencijalnih naručilaca, testiranje svake pojedinačne partije ove municije nalaže čitav niz procesa koji su doprineli da se svakih od tih kalibara odlično prodaje na platežno najmoćnijim tržištima. Recimo, metkom 6,5 mm Grendel je ostvaren kvalitet koji se najverovatnije teško ikada dostizao u serijskoj proizvodnji. 

Metak .300 Blackout je pogodan jedino za određene specijalizovane namene usled velikog pada zrna na iole većim distancama

Prilikom posete fabrici, isprobali smo municiju iz tekuće proizvodnje koristeći asortiman oružja koji je respektibilan u svakom smislu: Baret REC7, SIG Sauer MCX i SIG 516 Patrol u kalibru 5,56x45 mm, potom STAG Arms u kalibru 6,8 mm SPC, Colt M4, SIG 400 i DPMS u kalibru .300 Blackout, te Alexander Arms u kalibru 6,5 mm Grendel. Imali smo želju da testiramo i noviju verziju domaćeg oružja M17 6,5 mm Grendel, ali nismo uspeli u toj nameri. 

Veliki pad zrna .300 Blackout 

Na osnovu dosadašnjih pokazatelja ostvarenih u našim uslovima, metak .300 Blackout je pogodan jedino za određene specijalizovane namene i jednostavno nema potencijal za širu vojnu upotrebu usled velikog pada zrna na iole većim distancama. Sa druge strane, 6,8 mm SPC svojim dimenzijama smanjuje korisni kapacitet okvira automatskih pušaka na 26 metaka, a svojstvima balistike ispaljenog zrna ne pruža dovoljno kvalitativne razlike kako bi njegovo uvođenje umesto kalibra 5,56x45 mm opravdalo uložena sredstva. 

Koristeći STAG Arms u kalibru 6,8 mm SPC, subjektivni osećaj podizanja cevi je remetio nišansku sliku

Isprobavši pušku STAG Arms u ovom kalibru, primetili smo kako je kontrola rafala čak i na najkraćim distancama vidno otežana u odnosu na bilo koju sličnu pušku u slabijem kalibru 5,56 mm. Na osnovu nekih ranijih tendencija armijskih krugova odlučivanja, jedinačna paljba bi trebalo da bude primarna u vojnoj upotrebi automatskih pušaka, osim izuzetnih situacija kada je plasiranje rafala smisleno i opravdano. 

Testovi pokazali slabost 

Metkom 6,5 mm Grendel je ostvaren kvalitet koji se najverovatnije teško ikada dostizao u serijskoj proizvodnji PPU

Metkom 6,5 mm Grendel je ostvaren kvalitet koji se najverovatnije teško ikada dostizao u serijskoj proizvodnji PPU

S druge strane, vojske širom sveta se suočavaju sa ogoljenom činjenicom kako se nešto ispod 70 procenata personala ne nalazi u situaciji da učestvuje u direktnim dejstvima streljačkim naoružanjem i nema potrebe za opremanjem tog dela ljudstva puškama naprednih karakteristika. Naprotiv, kompaktne dimenzije su jedan od glavnih prioriteta i neuporedivo više pažnje će se u budućnosti posvećivati tom problemu. Sve izrečeno oko kalibra 6,8 mm SPC, važi i za metak 6,5 mm Grendel. Podsećamo da je primarni zadatak vojne municije da ispaljenom zrnu omogući prenošenje određene količine energije na zadatim daljinama. 

Promenom primenjenog metka, okviri su smanjenog kapaciteta od 20 do 26 metaka

Nadamo se da je sada jasnije zašto kalibar 6,5 mm Grendel nalazi svoje poklonike jedino među rekreativnim strelcima i pojedinim takmičarima, dok nema ni pomena da bi ga neka vojska uvrstila u svoje naoružanje kao primarni. 

Plasiranje "proverenih" informacija 

Osvrnućemo se na iskustva američke vojske u Avganistanu i napisima kako su bili nemoćni da adekvatno uzvrate paljbu prilikom zasednih dejstava od strane talibana. Tokom trajanja takvih borbi, uopšte nije došlo do razmene vatre korišćenjem jurišnih pušaka kao primarnih sredstava, niti je kalibar 7,62x39 mm ostvarivao prednost u odnosu na 5,56x45 mm. Jer gerilci su se uzdali ponajviše u puškomitraljeze PKM i snajperske puške SVD kalibra 7,62x54 mm, te raketne bacače RPG prilikom napada na konvoje i patrole protivnika. U takvim situacijama, američke trupe su se uglavnom oslanjale na dejstvo svojih mitraljeza i snajperskih pušaka u kalibrima od 7,62x51 mm NATO i većim.  Automatske puške sistema AK15 i AK su obema stranama praktično bile u svojstvu PDW oružja. 

Puška SIG 516 Patrol je jedina sa primenjenim sistemom klipa kratkog hoda

Ruska armija je naručila 150.000 novih pušaka AK12 koje treba da budu isporučene do kraja sledeće godine. Do tada, u magacinima i u operativnoj upotrebi je procenjena količina od 17 miliona jurišnih pušaka AK74 u kalibru 5,45x39 mm. Unifikacija kalibra je od izuzetne važnosti, čak i kada su u pitanju vojne i ekonomske velesile. Naravno da i Rusi razmatraju i testiraju razne moćnije kalibre, ali zasada nema ni najave da bi za svoju vojsku uveli neki novi metak kao primarni. 

Marketinški trikovi

 Municija PPU .300 AAC Blackout sa zrnom tipa FMJ mase 8,1 grama je i u našim ranijim testovima bila optimalan izbor 125 grs

Sjedinjene Američke Države su sasvim druga priča. Moćan lobi proizvođača oružja i municije ciljno plasira "proverene informacije" kako će se određena municija usvojiti kao glavni kalibar vojnih pušaka. Odmah nakon toga, tamošnji militaristi, popularni preperi, hobisti svake fele i pasionirani pratioci trendova daju pozamašnu novčanu svotu kako bi došli u posed oružja koje je oglašeno kao novi vojni standard "Ujka Sema". 

Pročitajte još: Ambiciozan program sa Dalekog Istoka (FOTO)

Uskoro se inicijalna priča zaboravi, pa periodično ponavlja, a tamošnja vojska već skoro 60 godina koristi jedan te isti kalibar 5,56x45 mm i po svoj prilici će tako i ostati. 

Milan MILANOVIĆ 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.