Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Џепни ножеви

Они који ПРВИ РЕАГУЈУ у ризичним околностима (ФОТО)

“Зеро Толеранс” фокусиран је првенствено на производњу робусних фолдера за службену употребу тј. за војску, полицију, ватрогасце, спасилачке службе и све оно што Американци називају “фирст респондерс”

1602098533_ZTolerance.jpg
ЗТолеранце - фото: ЗТ
Oglas

“Зеро Толеранс” је премиум бренд у оквиру међународне корпорације КАИ са седиштем у Јапану. Изгледа да је глобална пандемија вируса Цовид 19 унела пометњу у многе области, између осталог и у индустрију ножева у САД. 

Прочитајте још: Борбени ножеви америчких специјалаца (ФОТО)

ЗТ-0308 најробуснији фолдер тренутно у понуди, фото: ЗТ

“Зеро Толеранце” се поноси тиме што су њихови ножеви у потпуности израђени у САД, што је упадљиво исписано и на кутијама у које су упаковани. Руководство ове реномиране компаније је као одговор на потешкоће изазване пандемијом реаговало значајним смањивањем броја модела у каталогу. Сада је у понуди 20 модела, уз шест нових фолдера у овој сезони, тако да новитети тренутно чине скоро трећину понуде. Почетком лета дошло је до корекције цена свих модела без обзира на то колико су дуго у понуди. 

Челик у доба короне 

ЗТ-0308 је други фолдер серије Калибар, промовисане прошле године са моделом ЗТ-0223. За разлику од претходника који је помало “на силу” омаж легендарном ножу Ка Бар, нови ЗТ-0308 је дизајниран “у кући”, али не потпуно аутентичан. Јер силуета је донекле фамилијарна са претходним моделима ЗТ-0300/0350, које је дизајнирао Кен Онион,.

Карактеристичан троугласти прорез иза осовине на ЗТ308, фото: ЗТ

Ипак, нови фолдер има другачије обликована леђа сечива са “лажном оштрицом” која олакшава пробијање. Резултат је врло снажан нож тежак 197 грама са импресивним, широким сечивом дугим 96 мм, израђеним од новог 4 мм дебелог ЦПМ-20ЦВ нерђајућег челика унапређених особина, повећане тврдоће у распону 60-62 ХРц. 

Дршка је у основи титанијумска са фрејм лок бравом коју је патентирао Крис Рив и рељефном текстуром на површини која спречава клизање шаке. Лева страна је од композита Г-10 у боји песка. Упадљиво снажна осовина сечива са пречником од 6,35 мм добила је у задњем делу прорез, попут троугластог прозора. 

Лаган и чврст Модел ЗТ-0707, фото: ЗТ

Овај дизајнерски детаљ очигледно има само естетску функцију, што је изазвало подељене реакције љубитеља овог бренда навикнуте на “строго функционалне детаље”. У сваком случају, нови ЗТ-0308 делује више употребљиво, а добра новост је и то да је Компанија смањила цену свих својих ножева за више од 20 %, тако да модел ЗТ-0308 сада кошта 300 долара. 

Елегантан и убојит 

У склопљеном положају, фото: ЗТ

ЗТ-0707 је елегантан пример равнотеже димензија и перформанси, витак профил чини га удобним за руковање, а у џепу га је тешко приметити. Између осталог и захваљујући паметно обликованој и позиционираној шнали за ношење. Тежак је само 68 грама, а има 89 мм дугу и 3,1 мм дебелу оштрицу од ЦПМ-20ЦВ челика. Конструкција дршке је од титанијума, а лева страна је од лаганог и чврстог карбон фибера.  

Намењен свакодневном ношењу, овај нож је добио стоун-вош финиш на коме је јако тешко приметити трагове коришћења или оштрења. Отварање је уз помоћ флиппера тј. проширења у бази сечива које попут пераја вири из дршке у склопљеном положају. Довољно је повући га кажипрстом, па да оштрица искочи и забрави се. 

ЗТ-0707 са дршком од угљеничних влакана, фото: ЗТ

С обзиром на то да се на осовини сечива налазе куглични лежајеви, било је неопходно на неки начин се одгурати од нежељеног отварања ножа у џепу. То је урађено инсталирањем ТДС - фино подесивог система који фрикцијом држи сечиво у дршци. Упркос малој ширини сечива, ЗТ-0707 се рекламира као одличан секач јер је брушење равно уз континуирану кривину од базе до врха. И овај модел је добио препознатљив тругласти “прозор” иза осовине који га визуелно чини још виткијим, а његова цена је 248 долара. 

Озбиљан “малишан” 

ЗТ-0022 компактан радни нож, фото: ЗТ

ЗТ-0022 је компактан нож помало необичних пропорција намењен свакодневном ношењу и коришћењу. Овим моделом се “Зеро Толеранс” придружио компанијама као што су “Спајдерко”, “Бенчмејд” и “Лионстил” које нуде кратке, лагане ножеве врхунског квалитета без амбиције да буду оружје или универзални алати. Једноставно, пружају само добар мали нож за оне од којих посао захтева такву алатку.  

Сечиво дуго само 49 мм је равно брушено до 2/3 висине и задржало је класичан клип поинт врх попут боуви ножева. Дршка у комбинацији титанијум-угљенична влакна има два лучна удубљења за прсте која побољшавају контакт руке са ножем и руковање чине мање заморним и безбеднијим. 

Малени ЗТ-0022 има титанијумски рам и минималну масу, фото: ЗТ

Дизајнер је Тим Гелијан који овај ножић описује као моћан малишан. Чврста конструкција и квалитетни материјали дају му за право да тврди како је ЗТ-0022 спреман и способан за обављање било каквог сечења примереног његовој величини. Овај, 50 грама тежак фолдер кошта 200 долара. 

Лагани ЕДЦ модел 

Упркос димензијама Модел 022 је озбиљна алатка, фото: ЗТ

ЗТ-0357 је још један из Калибар серије ножева. У основи замишљени као универзални радни и тактички ножеви за целодневно ношење, ове фолдере је дизајнирао фабрички тим са циљем да буду употребљиви за више намена. ЗТ-0357 очигледно има сличности са појединим “Кершоу” моделима, а на то упућује и патентирани асистед спид сејф систем за отварање сечива, који га после неколико милиметара притиска на флиппер уз помоћ опруге лансира у отворен положај. 

 Агресивне линије ЗТ-0357, фото: ЗТ

Брава је класично Вокер линер-лок решење, а сечиво је дуго 82 мм и равно брушено скоро целом висином. Дршка у основи има “шасију” тј. рам од нерђајућег челика, странице су од дискретно охрапављеног Г-10 црне боје. Шнала за дубоко ношење може да се пребаци на другу страну, тако да се нож лако прилагођава леворуким корисницима. Упркос чврстој конструкцији, маса је остала прихватљиво мала - 102 грама а цена је 148 долара. За “Зеро Толеранс” стандарде то је прилично повољно. 

Прочитајте још: После неколико векова Рус Сергеј Баранов открио тајну ливеног дамаскуса (ФОТО)

ЗТ-0357 је типичан фолдер за ову фирму, фото: ЗТ

Очигледно је да у ЗТ покушавају да пронађу прави начин да задрже позицију на тржишту. Ограничење понуде, нови модели, ниже цене, све то је јасан сигнал да ЗТ не планира да тек тако преда заслужено место премиум произвођача серисјких фолдера. Надамо се да ће бити успешни као до сада. 

Драган ШАПОЊИЋ 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas