Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОСТАВИЋЕ ВАС БЕЗ ДАХА!

Симбол племства и снаге! Ове предмете Владимир ПУТИН поклања само специјалним гостима (ФОТО)

Сваки производ је јединствен, индивидуални пројекат. Нема копију и уз њега иде сертификат о аутентичности и доказ о квалитету и пореклу свих материјала употребљених у изради

1617369860_ruska-seciva.jpg
руска-сецива - фото: Ноблие Цоллецтиблес
Oglas

Александар Немцев је име које стоји иза компаније "Ноблие Цоллецтиблес", у којој се праве предмети од којих застаје дах а наслеђују кроз генерације. Углавном су то ножеви, сабље, традиционалне шашке, римски кратки мачеви гладио...  

Прочитајте још: После неколико векова Рус Сергеј Баранов открио тајну ливеног дамаскуса (ФОТО)

Скулптура у покрету - спој сталка и ножа, фото: Ноблие Цоллецтиблес

Данас су овакве радионице ретке, а њени производи још ређи. Александар је одувек био везан за сечива. Одмалена му је жеља била да се тиме бави, а традиција која сеже далеко у прошлост била је обавеза која га је привлачила и утицала на њега да израсте у интернационално име, иза кога стоје најбољи мајстори данашњице.

Име компаније потиче од француског ноблессе облиге - племство обавезује

Компанија "Ноблие" послује у Русији, а више од 50 врхунских занатлија ради у радионицама специјализованим за израду свих фаза сечива, радова од коже, с дрветом, племенитим металима, драгуљима, егзотичним материјалима... Међу њима има инжењера, дизајнера, ковача, гравера, јувелира, уметника за скримшоу, дуборезаца, скулптора. 

Мамутова кост и дамаскус, фото: Ноблие Цоллецтиблес

Од материјала за израду сечива користе само најбоље што се може пронаћи. Бохлерове челике из Аустрије, чувени 440Ц, мозаик дамаскус, челике обогаћене карбоном, титанијумске, дамаскус отпорне на спољне утицаје... 

Филигрански рад, фото: Ноблие Цоллецтиблес

Сваки израђени примерак почиње као скица, замисао мајстора и дизајнера.  Следе дораде, преправке, побољшања.... Почев од њега, па кроз одређене процесе које одређује сама комплексност производа, врсте употребљених материјала и техника. Следе договори свих мајстора који ће бити укључени у неке од фаза израде. Одређују се редослед рада и оквирни рокови. Није редак случај да сечиво успут добије и додатно оплемењивање. 

Ексклузивни поклон - богато украшена сабља, фото: Ноблие Цоллецтиблес

- Уметност је слободна и овде се не држимо строго зацртаног плана, јер ово није серијски производ, осим ако купац не захтева тако. Свака конструктивна идеја која се роди успут, без притиска, изнуђена праксом или другачијем сагледавању, добродошла је у дизајнерски или производни процес. Од свега тога и зависи дуготрајност израде сваког од њих. Тако може потрајати од двадесетак дана до три-четири месеца до потпуног завршетка производа - каже Александар Немцов. 

Опсежни јувелирски радови на морнаричкој сабљи дигли су цену до 14000 евра, фото: Ноблие Цоллецтиблес

Истинска уметност нема граница осим једне - цене. А оне сразмерно производу варирају, у зависности од употребљених материјала, њихове количине, часова рада уложених у израду и употребљених техника. Просечна цена ножа је око 2.000 евра, а најнижа од 600-700 евра. Најскупљи примерак досад, коштао је 7.000 евра. Купци највише долазе из САД, Европе, Мексика, Аргентине, Јужноафричке Републике, Аустралије, али и из арапског света. 

Соколарење, фото: Ноблие Цоллецтиблес

Када су овакви радови у питању, не бисте се осећали превареним после исплате порученог сечива, већ привилегованим срећником. Сваки пут када бисте га узели у руку и погледали, знали бисте да ће и ваш праунук бити поносан јер поседује врхунско дело најбољих мајстора тога доба. Ко може да га приушти има обавезу да га чува, али не и сакрива од погледа љубитеља сечива. 

Прочитајте још:  Одличан и поуздан пратилац у природи (ФОТО)

Увек добра комбинација - сребро и ебонос, фото: Ноблие Цоллецтиблес

Која је намена оваквих производа? Иако могу да испуне улогу практичног коришћења, али мало је вероватно да ће се то у пракси и десити. Они недвосмислено промовишу врхунски рад и уметност и уручују се као ексклузивни поклони у посебним приликама. Владимир Путин специјалним гостима поклања баш вредне Ноблие сабље и шашке. 

Управо зато компанија "Ноблие Цоллецтиблес" има честе изложбе на сајмовима широм света и галерију с врхунским сликама на свом сајту. 

Захваљујемо се власнику и оснивачу на фотографијама и сарадњи приликом рада на овом тексту. 

Борис Ракић  

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas