· · Коментари: 0
Стреличарство

Ултимативно тих (ФОТО)

Баш као и ровчица (малени предатор) по којој је добио име Шрев је пргав мали лук, који не прашта грешке у гађању, захтева солидну форму и одличну технику

1616512563_shrev.jpg
схрев - фото: Борис Ракић

Када је средином осамдесетих година 20. века традиционално стреличарство почело да се враћа на велика врата, Рон Ле Клер је на основу свог вишедеценијског стреличарског искуства дизајнирао лук необичне конструкције. 

Прочитајте још: Оштрицом на смртоносну аветињску мрежу (ФОТО)

Види се колико од рефлекс дефлекса остаје у функцији, када се на лук стави тетива и како лук поприма свој чувени троугласти облик, фото: Борис Ракић

Лук који је Рон замислио, био је најбоље могуће решење за озбиљног ловца луком. Он је требло да извуче максимум из материјала од којих је направљен, да буде кратак и лаган, брз, стабилан и добро балансиран. Гладак за натег, прецизан, поуздан и моћан када треба да избаци тешку ловачку стрелу. Магичан однос рефлекс-дефлекса и префињена конструкција материјализовани у Шрев луку били су нешто сасвим ново у модерном традиционалном стреличарству, за лукове од модерних материјала. 

Рон Ле Клер у лову, фото: "Шрев хевен"

Мали ловачки дуги лук као и сваки други мора да има вибрације. После одапињања стреле осећај није попут непријатних вибрација, већ уштелованог инструмента. Утегнут, спреман да се носи са њима и да их трпи. Врло кратко и јасно, без резонујућих вибрација, које се отежу две-три секунде после хица. Све се завршава за мање од једне секунде. И све то без утишивача! У крајњем случају они, овде нису ни потребни. 

Из овог угла се види колико Шрев лукови имају изражен рефлекс дефлекс, фото: Борис Ракић

Јер, ако постоји тих лук онда је то Шрев. Без утишивача на тетиви са лакшим и тежим стрелама, овај лук једноставно одбија да се чује. Предивна особина која говори да се енергија нигде не расипа. Да је све подређено трансферу енергије у стрелу, на најпрефињенији начин. Конструкција лука, побољшања и виспер стринг дали су феноменалне резултате у овом сегменту. 

У пуном натегу лук и даље задржава повољан угао тетиве, фото: Борис Ракић

На махове сам само ухватио резак звук тетиве која пара ваздух, али не као снажан, већ као пријатан позадински звук. Његова ултра танка тетива просто сече ваздух, а са два-три метра удаљености, када неко други из њега гађа ни овај звук се не чује. Ово је врхунски резултат, јер када су постављени утишивачи, овај лук је постао бешуман. 

Прочитајте још: Сечива за непланиране околности (ФОТО)

Лук је неколико дана тестиран у прелепом амбијенту мреже дунавских канала, фото: Борис Ракић

Ниједан производ не достиже своју добру репутацију само по својим карактеристикама, већ и читавом позадином у коју се смешта, временом и традицијом коју је створио. Тако да се куповином Шрев лука купује и део историје, а квалитет се подразумева. Цене се крећу од 750 до 930 долара. 

Борис Ракић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.