Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОНСТРУКТИВНО

Два важна ПРАВИЛА ЗА СВАЂАЊЕ којих се сви СРЕЋНИ ПАРОВИ придржавају

Брак који се темељи на чврстом пријатељству и међусобном поштовању може поднети и одређену количину сукоба.

1597914491_Depositphotos_221358278_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Међутим, када свађе заврше тако да се не поправља потенцијална штета коју су узроковале, с временом се пријатељство и поштовање, који су темељи успешног брака, могу урушити.

Прочитајте још: Овде ПОСТОЈИ НАЧИН: Ево како да остварите ПОПУСТ на летовање

Прочитајте још: Важно за све родитеље! Уколико вам дете има овај ПРОБЛЕМ, гастроентеролог ИМА РЕШЕЊЕ

Како би свађе биле корисне, а да не наносе штету вашем односу и да након њих можете мирно кренути даље, битно је знати два правила за свађу којих се држе срећни парови.

Фото: Депозит

1. Свађајте се поштено и избегавајте ескалације сукоба

Како објашњава психолог Харриет Лернер, људи се у браку често понашају тако да им интензитет љутње даје за право да кажу било шта јер су пребесни да би контролисали оно што ће изаћи из њихових уста. Међутим, свака особа може и мора деловати другачије и боље од наведеног.

Добар први корак: Сести с партнером и осмислити неколико правила помоћу којих ће свађе бити фер. На пример, нема дерања, нема називања ружним именима, нема претњи разводом.

У идеалном случају, у свађама бисмо требали искључити све "ударце испод појаса" међу којима су окривљавање, прозивање, проповедање, лажну моралност, наређивање, претње, исмеавање, паметовање.

Прочитајте још: Време је да се СУОЧИТЕ са истином! Ево зашто су мушкарци ЛУДИ ЗА ПЛАВУШАМА

Међутим, осим ако ваш партнер и ви нисте свеци, повремено ће доћи до кршења правила и аргументи ће кренути у погрешном смеру. Када се то догоди, морате да уложите напор да сва та негативност не ескалира. Преузмите иницијативу и покушајте да смирите ситуацију.

Средите ситуацију хумором, додиром или једноставним одбијањем да учествујете у непродуктивној размени реченица.
Фото: Депозит

Када ваш партнер или ви добијете осећај "Ево га, идемо опет", узмите паузу и разговор наставите нешто касније, када мирноћа превлада бес.

Прочитајте још: Мушкарци, ових СЕДАМ ЧИЊЕНИЦА о женском ОРГАЗМУ морате знати!

Такође, немојте сами себе мучити љутњом или тишином. Уместо тога изразите спремност за разговор који ће бити прожет разумевањем и поштовањем.

2. Слушајте срцем – и извините се

Лернер наводи како је паровима највећи изазов да разреше сукоб на начин који ће их зближити и дати им осећај да их друга страна види, слуша и схвата. Како би таква решења сукоба била могућа, битно је да радите на способности слушања у тренуцима када се појаве разлике.

Прочитајте још: Како задржати мушкарца? ПОГРЕШНО! ПРАВО ПИТАЊЕ ЈЕ: Како да задрже они вас?

Партнера је најлакше слушати када нам говори колико смо лепи, забавни и паметни, међутим када треба да примимо критику, аутоматски заузимамо обрамбени став.

Од саме реченице "Морамо разговарати", способност слушања код многих се смањује на величину зрна грашка.
Фото: Пиксабеј

Обично, код већине особа аутоматски задана вредност током свађе је да чују нетачне и искривљене информације и претеривања којих у свађама увек има. Слушамо их како би их могли исправити и дати своју страну приче. Укратко, слушамо оно с чиме се не слажемо.

Међутим, ако желимо да последица свађе не буде удаљавање, потребно је избегавати одбрамбено слушање.

Прочитајте још: ИЗНЕНАЂУЈУЋИ ОДГОВОРИ: Да ли луксуз утиче на избор партнера?

Идући пут када дође до свађе покушајте да се фокусирате на ствари са којима се слажете како бисте покушали схватити шта партнер жели да разумете. Зауставите се када почнете прекидати и исправљати партнера, вадити његове грехе из прошлости или радити било шта друго због чега ће му се чинити као да га уопште не слушате.

Превладавање "поремећаја слушања" нужно је и за искрено извињење које је најбољи алат за поправљање нарушеног односа и лечење "покварене" везе.

Запамтите да само изговарање реченице "жао ми је", неће нужно помоћи вашем партнеру да се опет осећа мирно и сигурно у вашој вези. Искрено извињење мора да укључи схватање да нисте били у праву и признавање те исте чињенице партнеру. Наравно, све наведено требало би примењивати и ваш партнер.

Прочитајте још: Како су ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ утицале на парове током КАРАНТИНА? Истраживања су изненађујућа

И када схватите да су потребне промене у вашој комуникацији, немојте бити тврдоглави. Будите први који ће се променити. Ваши напори довешће до промене код обоје и можда ће баш они бити заслужни за спашавање вашег односа.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas