· · Коментари: 0

Како да препознате да сте У БРАКУ СА НАРЦИСОМ? Седам фаза кроз које пролази токсичан однос

Нарцисоидне особе није лако разоткрити јер су у почетку врло шармантни и пажљиви

1659462702_pexels-j-carter-254069.jpg
Фото: Пеxелс

"Како то раније ниси приметила?" Ово је питање који многи постављају женама које су се венчале за нарциса. Они сигурно не знају онда да нарцисоидни поремећај личности није тако лако уочити, посебно у љубавним односима.

Нарциси у почетку односа остављају невероватан утисак забавне, дивне особе, неодољиве, некога ко зрачи лепотом, харизмом и показује вам да ће заувек бити ту. Имате осећај да сте упознали некога ко је потпуно савршен - јединствен, непоновљив... Лако се заљубљујете, нарцис вас везује за њега, показује како вас води у неки срећнији, савршенији живот. Али, када вас потпуно освоји, веже за себе, маске постепено и полако почну да падају.

Многе жене нажалост године проведу са нарцисом, а када открију његово право лице, већ је самопоузадање угрожено, постоје емотивне ране и више нисмо иста особа. Али откривање је први корак ка исцељењу од овог токсичног односа, а касније иде исцељње срца, до поновног проналаска себе као дивног и фантастичног бића.

Ево којих 7 ствари се догађају када се жена уда за нарциса:

1. Веза је под њиховим условима - Можда су вам раније стварали илузију у прошлости да сте центар света и да су само желели да раде све што вас чини срећним, али то је била само илузија. У вези постоји неједнака динамика моћи - нарцис жели увек да добије оно што жели, не обраћајући пажњу на ваше потребе и жеље. Њихове потребе су на првом месту и то је све о чему могу да размишљају. Ово прелази у сваки аспект вашег живота, од онога што желе да једу, до тога када желе да иду у биоскоп, на којој страни кревета спавају, па чак и како пуните машину за прање веша.

2. Некако сте ви увек криви - Чак иако мирно започнете разговор, имате записане све аргументе, на здрав начин саопштавате нарцису где греши, шта вас је повредило, шта није добро у односу - на крају сте ви увек криви. Они ће вас натерати да посумњате у себе, почећете себе заиста да преиспитујете и тражите кривца у себи. Запамтите, нарцис никада не преузима одговорност за своје поступке.

3. Не обраћа пажњу на вас, сви остали су важнији - Нарцис вам не пружа пажњу као некада. Према свима је пажљив, показује с еу најбољем светлу, а вас вешто игнорише. Када сте постали његова супруга, он је задовољио свој его. Сада му је потребно да се храни неком новом пажњом,. туђим сјајем у очима када га види и хвалоспевима. Због тога су нарциси често склони прељуби.

Прочитајте још: Стручњак открива: Ову ствар раде парови који најдуже остају заједно

4. Они ће утицати на ваш изглед и начин живота - Нарциси вам намећу одређени стил живота, облачења, изгледа, понашања... Полако у огледалу видите другу особу. Он вас креира онако како жели, а то су све начини да вас контролишете тако да се осећате немоћно без њих и да их никада не напустите чак ни када почнете да их презирете.

5. Манипулација тишином - Када се наљуте на вас, могу да ћуте и не проговоре реч. Неће вам рећи зашто су љути, неће комуницирати са вама, већ ће тишином чинити да се још више преиспитујете, осећате несигурно и да све више жалите зашто сте пшочинили грешку, за коју често и не знате да сте направили. Отворена комуникација је неопходна за здрав и квалитетан однос, али са нарцисом је то немогућа мисија.

6. Све ређе ћете виђати своје драге људе - Добро познат начин на који нарциси држе своје жртве заробљене у браку јесте тако што их изолују. Ово се никада не дешава ођедном. Обично је то кроз процес окретања вас против других или убеђивање да никада не би могли да вас брину или воле на начин на који вас воле. Ово је посебно када имате заједничку децу и осећате се као да нећете имати никакву помоћ или подршку ако изађете из везе. Не дозволите да вас страх од самоће и зона комфора спречавају да изађете из отровне везе.

Прочитајте још: Пет грешака већина прави након раскида: Овако је све теже

7. Губите себе - Чекају вас добре и лоше вести оног дана када коначно изађете из нарцисоидног брака. Лоша вест је да ћете открити да сте се потпуно изгубили и да вам се можда чак и не допада то што сте постали. Добра вест је да вам одлазак отвара једну нову страницу у књизи живота, прилику да пронађете себе, па чак и да се поново створите у верзији која најбоље одговара вашој природи и најлуђим сновима.

Заслужујете да будете са неким ко вас подстиче да волите себе, са особом са којом мирно и хармонично заједно старите.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.