Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БРАК

Брак без љубави је као удобан пар ципела: Ружан, али не жуља!

Зашто људи остају у браку у којем нема љубави, а ни нежности?

1631013725_Depositphotos_183862110_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

 "Свесна сам да у мојој вези није баш све како сам замишљала, али је он добар према мени и поштује ме. Шта ако не нађем бољег партнера и останем сама?". Сигурно сте ово већ чули од блиске пријатељице која вам је у тренуцима искрености поверила детаље из интимног живота. То су само неки од примера и разлога зашто парови остају заједно по сваку сцену.

Прочитајте још: Како се парови суочавају са недостатком секса: Да ли је вијагра решење?

Досадан брак је безбедан

Клинички психолог Љиљана Јагодић истиче да партнерски однос тада постаје уобичајен и нормалан, пружа такозвану зону комфора из које многи не желе тек тако да изађу:

Све нам је познато, шта ако не нађемо бољег?

- Све нам је у таквом односу већ познато, нема изненађења, ни могућности да се деси нешто страшно што би нам "отело тло под ногама". Какав год да је однос, ми се у њему осећамо сигурним. Некад неко сумња у то да ће пронаћи бољег партнера. Нема гаранције да ће са неким другим бити боље. Покекад је човек уплашен од самоће, од тога да живи сам. То су оне особе које називамо козависним, које личну вредност потврђују само кроз однос са другима - каже Јагодићева.

Прочитајте још: Да ли више ВАРАЈУ искусни МУШКАРЦИ или они које "спопада" нека жена?

Остајемо из алтруизма
Једна студија показује да остајемо у односу, не из страха да ћемо бити сами или да нећемо наћи бољег партнера, већ из алтруистичких потреба. Нарочито кад видимо да се наш партнер труди. Не желимо да га повредимо, а са друге стране расте и наша мотивација за остајањем.

Страх од самоће је велики

Стрепња и страх од самоће у случају прекида односа, један су од најчешћих разлога за опстанак у вези или браку, али важну улогу у томе имају и године. Што смо старији и искуснији, постајемо и рационалнији. Свесни смо да је теже да се заљубимо у некога као кад смо били млади.

Када неко трпи малтретирање и чува брак уопште не поштује себе

- Страх од тога да ћемо остати сами нарочито је присутан у односу у коме нас партнер занемарује или физички злоставља. Кад и поред малтретирања неко одлучи да сачува везу или брак, заиста је најчешће у питању јак страх од самоће - истиче Јагодићева.

Прочитајте још: Да ли знате колико у просеку траје секс? Бићете (НЕ) пријатно изненађени!

Клинички психолог подсећа да се у нашој култури самохране мајке и даље третирају као "распуштенице", а многе жене не желе да их тако "етикетирају", па и због тога остају у браку.

- Оправдања за остајање у лошем односу нема једино кад један од партнера физички или емоционално злоставља другог - сматра Јагодићева. - Не постоји оправдање за злостављање. Никад. Ако тога нема, увек се може радити на побољшању односа. Партнерско саветовање често даје добре резултате.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas