Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРЕЉУБА

Опростите превару само ако вам партнер обећа ЈЕДНУ ствар

Апликација за упознавање Gleden спровела је истраживање у којем су учествовали испитаници између 34 и 49 година, а резултати су показали да је већина емотивних парова спремна да опрости неверство партнеру.

1617023468_Depositphotos_339125860_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Наиме, 23 одсто њих би одмах прекинуло везу због преваре, 36,9 процената би прешло преко тога, а за 40,1 одсто њих велику улогу игра разлог прељубе јер постоје ситуације у којима би партнеру пружили још једну шансу.

Прочитајте још: Пет ствари које се догађају женама ако нНЕ ВОДЕ љубав дуже време

Зашто су емотивни парови данас спремнији да опросте неверство, шта се променило у односу на раније? Психолог Јелена Јунг каже да најпре треба појаснити шта је превара, а шта значи "опростити"?

- За некога је превара када партнер гледа порнографски материјал, за другога само физичка или сексуална размена са неким, а за некога искључиво емотивна релација са трећом особом - каже Јунг.

Када треба опростити?
Уколико двоје бирају да остану у односу, то је једино и најважније. Из искуства у раду са паровима могу да кажем да, уколико се дубоко и посвећено ради на откривању разлога зашто је до тога дошло, тада има смисла поново градити однос.
Опростити значи одлука да се остане, али праштање је дуг процес.

Пракса у раду са паровима показује да "опростити", најчешће значи "донети одлуку да се остане у односу", али то не значи да је неко опростио. Најизазовнији део следи након тога. Праштање је дуг процес. Подразумева различите фазе, читав спектар емоција и доживљаја.

Прочитајте још: Скроз је једноставно: Савети који воде до СРЕЋНОГ БРАКА

Фото: Депозит

- Превара има своју цену, личну, друштвену и економску. У тим сегментима се једнако могу наћи разлози и за праштање. Љубав је неопходна за квалитетан партнерски однос, али није довољна, чак и када превара не постоји - објашњава Јунг.

Прочитајте још: Три разлога зашто је ваш ПРВИ ДЕЈТ био и ПОСЛЕДЊИ

Прихолог Јелена Јунг Фото: Приватна архива

Различити су разлози за доношење одлуке да останемо у односу у ком је дошло до преваре. Осим љубави, покретачи могу бити и негативни - попут страха од самоће или страха од одустајања од уређеног живота, уверења да је због деце важно остати у односу или су разлози економске природе.

После преваре однос може да буди још бољи.

- Када нас партнер превари, то ће уздрмати читав наш свет. Не постоји могућност да кроз такво искуство прођемо безболно. Уколико се на болном искуству ради довољно конструктивно, свака повреда је увек потенцијал за огроман раст, како индивидуално, тако и за сам однос. Дакле, неки парови након тога могу чак развити блискост какву никада нису имали. Ако очекујемо да се само вратимо на старо, да буде све као некад, то је по правилу илузија и вероватно ће уследити периоди усамљености, отуђености, трпње...- истиче Јунг.

Прочитајте још: Анђелка Јелић упозорава како препознати ТОКСИЧНУ везу, а како се супротставити НАСИЛНИКУ

Отворен брак?
- Одговор лежи у индивидуалним разликама, шта је наш лични оријентир и вредности. Неки парови добровољно пристају на отворен однос и размену са другим људима, док је неким другим партнерима то потпуно незамисливо. Дакле, не постоји универзалан одговор.

Неки људи су довољно зрели, отворени и вољни да мало дубље успоставе контакт са собом, а онда и са другима. Веома је важан адекватан канал комуникације као и капацитет за емпатију и саосећање, спремност да разумемо и уважимо како се и зашто ова друга особа осећа.

Да ли је онај ко је варао свестан шта је урадио?

- Опраштање и враћање у однос није једнострани задатак. Могућ је само уколико онај који је варао истински разуме да је урадио нешто штетно и да је то повредило, дезоријентисало и дестабилизовало другу особу. Зрелост се свакако огледа и у томе да стојимо иза својих поступака и прихватамо одговорност - напомиње Јунг.

Прочитајте још: Ови знаци ће вам ЗАБИТИ нож у леђа! Шкорпија то чини из најпоштенијих намера

Опраштање значи да смо спремни да партнера не кињимо и не осуђујемо због тога што је урадио.

- Ово је увек изазов, све док и даље постоји несигурност и неповерење - закључује Јунгјелена Јунг .

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas