Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
емотивне везе

ПЕТ фаза кроз које пролази свака веза: Шта су открили научници?

Односи су понекад компликовани, тешки и захтевни, али они су такође лепи, романтични и пуни дивних тренутака, док према недавном истраживању сви односи пролазе кроз исте фазе

1648755397_couple-5367555_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Научници који проучавају функцију неурона у мозгу дошли су до веома интересантних закључака о односима и сада верују да без обзира на услове под којима је веза створена, постоји 5 специфичних фаза кроз које она пролази.

Фаза 1: Ентузијазам или "Лептири у стомаку"

Многи то сматрају најбољим делом везе, јер преовлађују узбуђење и радост. У овој фази преовладавају страст и потреба за сталним контактом. У овом тренутку у нашем мозгу прву улогу играју тестостерон и естроген, хормони који повећавају либидо и енергију.

Прочитајте још: СЛАТКЕ СИТНИЦЕ које вам могу помоћи да му покажете КОЛИКО ВАМ ЗНАЧИ: Мале ствари су све у вези

Фаза 2: Изградња односа

У следећој фази ствари се мало опуштају и то је по мишљењу неуронаучника фаза у којој је физичка привлачност поново веома интензивна, али је праћена потребом за дубљим упознавањем. Хемикалије које пролазе кроз цело тело су углавном допамин и адреналин – неуротрансмитери који веома позитивно утичу на наше расположење.

Фаза 3: Интимност 

Трећа фаза је интимност. Сада се питате шта се тачно дешава и да ли је ова веза идеална за вас. Сада има више интимности и практична питања постају центар интересовања. То нема толико везе са преиспитивањем себе већ углавном са оним што се сматра идеалним и исправним за вашу будућност.

Фаза 4: Искреност

Време је да кренемо даље. Доласком до четврте фазе осећате потребу да будете искрени према партнеру и тражите исто. Није лако, али је неопходно ако желите да своју везу подигнете на виши ниво.

Прочитајте још: Зашто су опасне повишене масноће у крви? Корак од инфаркта и можданог удара

Фаза 5: Стабилност

Након проласка кроз разне успоне и падове, сумње и мале или велике проблеме, успешне везе завршавају у фази стабилности. Окситоцин (хормон који се лучи током оргазма) чини да се осећамо лепше и опуштеније, а вазопресин, који мобилише оне делове мозга који нам дају осећај заштите и самопоуздања, се ослобађа у телу. Сада партнери знају да су пронашли своју „сродну душу” и не сумњају у свој избор.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas