Oglas
· · Komentari: 0
emotivne veze

PET faza kroz koje prolazi svaka veza: Šta su otkrili naučnici?

Odnosi su ponekad komplikovani, teški i zahtevni, ali oni su takođe lepi, romantični i puni divnih trenutaka, dok prema nedavnom istraživanju svi odnosi prolaze kroz iste faze

1648755397_couple-5367555_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Naučnici koji proučavaju funkciju neurona u mozgu došli su do veoma interesantnih zaključaka o odnosima i sada veruju da bez obzira na uslove pod kojima je veza stvorena, postoji 5 specifičnih faza kroz koje ona prolazi.

Faza 1: Entuzijazam ili "Leptiri u stomaku"

Mnogi to smatraju najboljim delom veze, jer preovlađuju uzbuđenje i radost. U ovoj fazi preovladavaju strast i potreba za stalnim kontaktom. U ovom trenutku u našem mozgu prvu ulogu igraju testosteron i estrogen, hormoni koji povećavaju libido i energiju.

Pročitajte još: SLATKE SITNICE koje vam mogu pomoći da mu pokažete KOLIKO VAM ZNAČI: Male stvari su sve u vezi

Faza 2: Izgradnja odnosa

U sledećoj fazi stvari se malo opuštaju i to je po mišljenju neuronaučnika faza u kojoj je fizička privlačnost ponovo veoma intenzivna, ali je praćena potrebom za dubljim upoznavanjem. Hemikalije koje prolaze kroz celo telo su uglavnom dopamin i adrenalin – neurotransmiteri koji veoma pozitivno utiču na naše raspoloženje.

Faza 3: Intimnost 

Treća faza je intimnost. Sada se pitate šta se tačno dešava i da li je ova veza idealna za vas. Sada ima više intimnosti i praktična pitanja postaju centar interesovanja. To nema toliko veze sa preispitivanjem sebe već uglavnom sa onim što se smatra idealnim i ispravnim za vašu budućnost.

Faza 4: Iskrenost

Vreme je da krenemo dalje. Dolaskom do četvrte faze osećate potrebu da budete iskreni prema partneru i tražite isto. Nije lako, ali je neophodno ako želite da svoju vezu podignete na viši nivo.

Pročitajte još: Zašto su opasne povišene masnoće u krvi? Korak od infarkta i moždanog udara

Faza 5: Stabilnost

Nakon prolaska kroz razne uspone i padove, sumnje i male ili velike probleme, uspešne veze završavaju u fazi stabilnosti. Oksitocin (hormon koji se luči tokom orgazma) čini da se osećamo lepše i opuštenije, a vazopresin, koji mobiliše one delove mozga koji nam daju osećaj zaštite i samopouzdanja, se oslobađa u telu. Sada partneri znaju da su pronašli svoju „srodnu dušu” i ne sumnjaju u svoj izbor.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas