Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РАСКИД

Психолог Бојана Шкорић упозорава: Вичите, плачите, али се бившем не враћајте!

Раскид је процес којем морамо да се посветимо...

1613989411_Depositphotos_333280002_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Крај љубави није нежан као њен почетак. Да бисмо га сасвим одболовали, а не површно "прегрмели" у лету, важно је да се са њим суочимо.

Прочитајте још: Да бисте пронашли ИДЕАЛНОГ партнера, морате да знате МАТЕМАТИКУ

Љутите се, плачите!
Након разлаза се може реаговати различитим непријатним осећањима - љутњом, разочарањем, тугом. Због искривљених уверења да су непријатне емоције неподношљиве и да се од њих може "изгубити разум", особа може да се труди да покаже да је "боље него икад". Од таквих осећања није корисно бежати, маскирати их претрпаним дневним распоредом и пожуривати да одједном нестану, јер тако само одлажемо суочавање са њима.

- Период после раскида је време за реорганизацију приоритета, свакодневне рутине и навика, када је корисно тражити социјално окружење у ком се осећамо прихваћено. Емоције имају функцију да се доживљено искуство обради - каже Бојана Шкорић, психолог.

Одлепите етикету "наш" и залепите "мој"!

Најтеже је, чини се, што нас на почетку све подсећа на (свеже) бившег партнера, јер смо навикли да много тога радимо у дуету.

- Навике генерално, па и у контексту партнерских односа, стварају доживљај сигурности. Раскид је често стресна ситуација јер долази до бројних промена. После раскида, корисно је елементима из свакодневног живота дати ново значење, стварати нове навике са старим елементима. Одлепити етикету "наш" - каже психолог.

Прочитајте још: Реченица: "Нисам спреман за брак" значи: "Не са тобом", а шта значи "Био сам у гужви"?

Бојана Шкорић Фото: Приватна архива

Колико парова се врати на старо - помири, иако је љубав нестала и однос постао дисфункционалан - само зато што се нису суочили са раскидом?

Не тражите примере из околине по принципу "вреди трпети због љубави"

- Важно је разликовати тренутну пријатност у односу на дугорочне добробити и циљеве. Искривљена уверења о партнерском односу могу особу да држе у релацији која јој психолошки штети, у којој су партнери емоционално отуђени. Људи могу селективно да траже примере из околине да би потврдили идеју да се "у љубави увек пати", да је "боље бити у вези него сам", да су "свађе знак да је партнеру стало до мене"... - истиче психолог Шкорић

Прочитаје још: Елена Кузмановић пита: Да ли знате шта је УЖАС прве године?

Када уопште вреди дати шансу бившем партнеру, а када се потрудити да што пре и што квалитетније наставимо живот без њега?

Реновирајте кућу, купите нову гардеробу...
- Промена ентеријера у ком живимо, куповина нове гардеробе - може бити видљива паралела унутрашње промене, али није рецепт за брз опоравак. Суштинска смерница је у окретању ка себи и бризи о емотивним озгледама које су настале током везе или због раскида.

Када се не анализирају разлози због чега је дошло до раскида, а помирење дође као резултат тренутне сентименталности, страха од самоће или неизвесности услед животне промене, може се сматрати да "слабе" тачке везе нису превазиђене и да се конфликти који постоје могу поново манифестовати.

Прочитајте још: Мушкарцима корона побољшала секс! Ево колико њих је одушевљено гужвањем чаршава

- Уколико партнер увиди која његова понашања су код друге стране изазвала патњу и усвоји нови, позитивни начини решавања старих проблема, онда можемо размислити да ли имамо жељу да и даље будемо у партнерском односу. Ако партнер не жели да се промени и то показује у низу ситуација, ако сву одговорност за проблеме приписује другој страни, није спреман за дијалог, то су неки од знакова када се треба запитати због чега остајемо у вези - закључује психолог Шкорић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas