Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БРАК

Елена Кузмановић пита: Да ли знате шта је УЖАС прве године?

Психолог Елена Кузмановић објашњава како што лакше започети заједнички живот.

1613316490_Depositphotos_221359192_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Улазак у брак је раније представљао почетак заједничког живота партнера, али се многи парови данас све чешће одлучују на живот удвоје пре венчања. Многи ће рећи да је то добра прилика да се двоје људи боље упозна, навикну једно на друге, па чак и да превазиђу међусобне разлике.

Прочитајте још: Ивана Величков се два пута ПОРОДИЛА сама код куће: Сада помаже другим женама да се ослободе СТРАХА

Добро је што данас не постоји притисак да то неминовно мора да се заврши браком, напротив, многи људи бирају да живе и формирају породицу у ванбрачним везама.

- Често је разлог то што не сматрају да ће "папир" нешто променити, али и из можда несвесног анимозитета према традиционалној брачној заједници која нема данас довољно добру репутацију. Вероватно се животом у ванбрачној вези партнерима оставља утисак слободе избора и једноставнијег растанка - каже Елена Кузмановић, психолог и психотерапеут.

Ужаси рутине
Нема бољег теста од свакодневице, рутине и мањка узбуђења. Прилагођавање је изазован период, често траје око годину дана док се не уиграмо, уз прихватање међусобних различитости.

Шта је највећа опасност?

Највећа опасност је досадашњи живот.

- Опасност се крије у очекивању да се наш живот ни на који начин не промени у заједници са партнером. Један или оба партнера покушавају то често да одрже негујући навике од пре ступања у заједницу, интензивно излазе, организују време искључиво према својим потребама, па онда долази до конфликта, јер ипак постоји обавеза према партнеру и дому, већа него раније - каже Кузмановићева.

Прочитајте још: Седма година брака НИЈЕ КРИЗНА, али ова јесте!

Заједнички живот је значајан корак ка сазревању, па је важно да му се тако и приступи. Тиме што почињемо да живимо са особом коју волимо, не губимо само стари начин живота, него добијамо нови, можда и бољи. Чини ми се да се често фокусирамо само на губитак старог.

Компатибилност и зрелост су кључ.

- Мислим да је од компатибилности важнија зрелост особе да се носи са свим променама и да буде спремна да ради на односу. Велики број људи тешкоће у односу скупља као врсту доказа некомпатибилности, без покушаја да ради на тим проблемима и без свести да се заправо гради добар однос. Потребно је да постоји љубав и добра воља као основа, али иза тога следи велики рад.

Прочитајте још: Ивана Величков се два пута ПОРОДИЛА сама код куће: Сада помаже другим женама да се ослободе СТРАХА

Које несугласице могу да се реше, а шта је немогуће поправити?

- Не може се више нагласити реч - толеранција, као кључна за одржавање било каквог односа. Треба дати време и себи и партнеру, комуницирати о потребама, као и обавезама и одговорности и тражити најбољи начин функционисања закључује Кузмановићева.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas