Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БРАК

Психолог Шкорић: Ако вам кажу "Доста си се променила" ТО значи да сте све жртвовали за ПАРТНЕРА

Утапање у везу је оно што околина може да примети и често на то указују реченицом: "Доста си се променио".

1619609034_Depositphotos_87039206_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Истраживања показују да једна од највећих грешака која може да се направи јесте одрицање од права да задржимо свој мали простор интиме само за себе, убеђени да веза или брак подразумева да партнеру морамо да дамо баш све.

Прочитајте још: Сваки трећи мушкарац одлуку донесе преко ноћи, а 25% жена се удаје због пара!

Бојана Шкорић

Сваку помисао. Сопствену или нечију тајну. Лозинку за друштвене мреже. Поруке пријатеља. Уверени да морамо да престанемо и да мислимо другачије од партнера. Да волимо филмове које он воли. И да се дружимо само са онима које он бира. Научени да нема више "моје" и "твоје", већ је баш све "наше", иако ту мало тога личи на нас.

Индивидуалност се не губи преко ноћи, а почиње...

Губитак индивидуалности у љубавном односу углавном се не дешава преко ноћи, али тај процес понекад оде толико далеко да више стварно немамо себе, већ постоји само "двоје".

Како и зашто би то требало да предупредимо, остајући исто посвећени и чисти према партнеру, али не на уштрб себе, говори Бојана Шкорић, психолог.

Прочитајте још: У богатим земљама све више људи има ОТВОРЕНУ ВЕЗУ, шта кажу психолози?

Како задржати ја?
Задржати "ја" не значи остати апсолутно непромењен, већ бити у контакту са жељама из других области живота, улагати време у њихову реализацију, док дозвољавамо себи лични раст у емотивном односу који градимо.

Грађење партнерске везе је процес - двоје људи од познаника постају пар који заједнички креирају простор психолошке блискости кроз свакодневну интеракцију. Партнери могу да имају другачије професије, хобије, одређена интересовања, а да то суштински не угрожава здраво језгро везе.

Подређивањем партнеру и вези губи се идентитет.

- Када се ови елементи, као и посвећивање времена пријатељима и другим садржајима, у великој мери подреде партнеру и вези, стварају се услови да се закључи да је идентитет особе доминантно обојен партнерском везом - каже психолог.

Фото: Депозит

Где партнери најчешће греше, па изгубе индивидуалност у вези/браку или зарад везе/брака?

Прочитајте још: Преварени мушкарац тражи посебан третман, а први корак је много пажње

- Начин на који су родитељи функционисали у домену личних граница и идентитета пара један је од првих, потенцијално дисфункционалних, модела који особа може усвојити, уколико се некритички прихвати као добар. Идеја да је партнерска веза нешто без чега не може да функционише, страх да не би могла да поднесе раскид, особу ставља у позицију да разлику види као повод за конфликт, а конфликт као разлог раскида. Да би то избегла, она свој аутентичан доживљај може да стави на страну - истиче Шкорићева.

Да би избегао критику људи радије ћуте.

Још један велики проблем је мањак самопоштовања и самопоуздања може да се одрази у партнерском односу - да би избегао критику, појединац ће потенцијало изабрати да не искаже пред партнером оно шта му је значајно, јер има утисак да није довољно важан да би се његов глас чуо.

Прочитајте још: Пет типова жена од којих беже мушкарци

- Препреке да се аутентично и увремењено реагује могу да постоје унутар саме особе и закључку изведеном из ранијих негативних искустава. С друге стране, препреке могу да се крију у избору партнера који критикује, реагује агресивно или одбацујуће - закључује психолог.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas