Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Психолози откривају: Зашто волимо сладолед?

Људи не једу само када су гладни, већ и онда када желе да потисну одређене емоције, тугу, незадовољство, стрес или бес, сматрају психолози

1653390676_jason-yoder-NEAEeL0IElE-unsplash.jpg
Пхото:Унспласх
Oglas

Али о нашем унутрашњем стању не говори само потреба за храном, већ и избор онога шта једемо.
Психолози сматрају да сладолед делује на нас као таблета за смирење. За овом посластицом људи најчешће посежу када су усамљени и разочарани. За то су делимично криви филмови у којима жене након раскида емотивне везе тугу утапају у сладоледу.

Међутим, млечни производи, заиста, имају смиријуће дејство. Зато, уместо да посегнете за калоричним слаткишима, најбоље би било да у таквим ситуацијама позовете пријатеља или пријатељицу да се изјадате, а може помоћи и виртуелно дружење са њима на друштвеним мрежама.

У многим "кризним" ситуацијама помаже и чоколада, посебно када осећамо тескобу. Овај слаткиш, коме је тешко одолети, изазива осећај задовољства, јер подстиче ослобађање хормона допамина и серотонина, тврде лекари. 

Али, уколико је конзумирате у умереним количинама и то тамну чоколаду, неће нашкодити здрављу. Међутим, постоје делотворнији начини за постизање душевног мира. Покушајте да вежбате јогу или испробајте технику дубоког дисања.

Пхото:Унспласх

 

С друге стране, љутња повећава жељу за хрскавим, сланим грицкалицама, попут чипса. Уколико сте нервозни, једите свежу шаргарепу. Она као и друго сирово поврће представљају здраву замену за слане грицкалице које људи тамане кад су бесни. Ако желите да избегнете храну, скрените мисли од проблема неком другом активношћу. Најбоље би било да одете у шетњу или на трчање - тако ћете се решити вишка адреналина, али и избећи унос непотребних калорија.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas