Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта подразумева ЗАВИСНОСТ ОД ЉУБАВИ? Психолог објашњава колико се често дешава

Иако делује као зависност попут алкохолизма, наркоманије, коцке, зависност од љубави није препозната као клинички термин и не може се медицински дијагностиковати.

1694692802_shutterstock_1183425448.jpg
Фото: Шхуттерстоцк
Oglas

То је уствари уобичајена фраза коју људи користе да би описали прекомерну везаност за своје романтичне партнере која, у неким случајевима, може да омета нечију каријеру, односе и да умањи самопоштовање.

- Када је реч о љубавној зависности, ви заправо нисте зависни од неке супстанце, већ од понашања – појашњава Шери Габа, психотерапеуткиња и специјалиста за љубавну зависност из Јужне Калифорније. - Имате осећај празнине или ништавила, осећај да немате разлога да будете срећни ако нисте у вези.

Она каже да је разлика између здраве љубави и „зависности од љубави“ у томе што они који искусе ову другу имају тенденцију да се фокусирају на почетне фазе љубави када су емоције интензивне. Ова осећања еуфорије могу довести чак и до опсесије. Како веза напредује, динамика зависности између партнера обично јењава, али особа која има нездрав однос према љубави не жели да интензитет тих почетних осећања нестане и често користи секс као начин да од ватрице направи пожар и задржи партнера. Она је више зависна од осећања заљубљености него од стварне везе. И зато иде из везе у везу, како јој не би било досадно – каже Габа.

Британски стручњак Мартин Престон, међутим, сматра да љубавна зависност може бити и облик фантазије. Зависник, наиме, измашта да је са неким у вези, па се тако и понаша.

- Постаје опседнут остављањем утиска на особу у коју је заљубљен. Мења своју личност, изглед, начин одевања, чак и дневни распоред како би натрчао на особу о којој машта.

Љубавна зависност није класификована као ментална болест, али научни докази сугеришу да проблематична љубавна осећања могу да изазову одговор у мозгу сличан оном који постоји код поремећаја употребе психоактивних супстанци. Током спровођења студије 2016. године, на пример, скениран је мозак људи који користе наркотике и оних код којих је установљено да су зависници од љубави. Поређењем је откривено да обе зависности на сличан начин ангажују делове мозга задужене за награђивање, посебно регије богате допамином. То значи да бихејвиоралне зависности, попут оне од љубави или интернета, имају сличан ефекат на путеве награђивања мозга као и оне од недозвољених супстанци.

Често уходе бивше

Процењује се да 3-6 процената одрасле популације доживљава љубавну зависност, али те податке треба примити са резервом јер не постоји стандардизован начин дијагностиковања ових осећања. Оно што, пак, не треба доводити у питање јесу знаци и симптоми који могу вас или некога вама блиског да сврстају међу поменуте бројке. То су: преплављујући страх од самоће, опсесивне мисли по питању везе, прекомерна потреба да се буде у контакту са партнером, негативне емоције када је далеко од њега, осећај безвредности када није у вези, губитак интересовања за посао, активности и пријатељства. Зависнике од љубави, такође, привлаче емоционално недоступни људи. Кери Коен, психолог и стручњак за секс и односе, истиче да иако многе карактеристике могу дефинисати концепт „зависности од љубави“, две су нарочито важне. Као прво, ако ваша осећања и понашање у вези секса и љубави доследно доводе до негативних последица по вас али и људе који вас окружују. Као друго, уколико се ослањате на сексуалне или романтичне партнере да бисте задовољили своје потребе и избегли емоционалну бол. Многи људи би могли помислити да су у вези са особом која је зависна од љубави, али ако изостају ове две важне карактеристике које је Коенова навела, нездраво понашање и проблематична осећања можда неће бити хронична.

Када је реч о узроцима оваквог понашања, стручњаци објашњавају да се људи који доживљавају љубавну зависност можда суочавају са траумама из детињства и страхом од напуштања. Психотерапеуткиња Шери Габа каже да је особа са историјом трауме вероватно одрасла у породици у којој су родитељи били емоционално недоступни. Није добила оно што јој је било потребно, па покушава да попуни ту празнину. Кери Коен, међутим, сматра да напуштање или занемаривање у детињству нису нужно предуслов да би се неко пронашао у одредници „љубавни зависник“. Уместо тога, она верује да смо „културно подешени за љубавну зависност“.

- Односи изгледају овако… Пролазимо кроз цео филм који се, на пример, завршава речима „и сада су заједно“. То је ужасна поставка,јер нам се шаље порука да ће љубав одагнати бол. Иако узроци могу да варирају, уобичајена љубавна зависност може бити лажна идеја да ће вас емотивни партнер спасити. То представља велики притисак на другу особу, која се због тога може повући.

А какве су последице понашања које подсећа на љубавну зависност? Појединци са опсесивним или нездравим љубавним осећањима могу да имају потешкоће да задрже посао, често уходе партнере, дистанцирају се од пријатеља и породице, доживљавају нападе панике, губе интересовање за хобије и друге активности, а у ретким случајевима, зависност од љубави може да резултира чак убиством или самоубиством. Такође, код особе која је зависна од љубави може да се јави јак емоционални бол након раскида.

- Ако изгубе партнера, што је чест сценарио, упадају у тешко, веома болно стање, повлаче се - каже Џим Хол, стручњак за партнерске односе. - Неким људима то толико тешко пада, да морају да иду на лечење, јер из дана у дан нису у стању да функционишу.

Доживотни проблем

Психолог Кери Коен објашњава да је замршен аспект опоравка од зависности од љубави тај што се према снажној емоцији, каква је љубав, односите на исти начин на који бисте се обрачунавали са зависностима од дроге и алкохола, које захтевају апстиненцију и трезвеност, бар неко време.

- То је вероватно најиздржљивија зависност - каже Коенова. - Стално морате да радите на њој, јер су секс и везе целог живота присутни у нашим животима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas