Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
емоције

Шта после раскида емотивног односа? ПСИХОЛОГ ОБЈАШЊАВА како би требало да се понашамо

Сваки растанак је тежак, а поготово онај од вољене особе

1654509215_courtney-clayton-q7JkI-emRkY-unsplash.jpg
Пхото:Унспласх
Oglas

Било да у тренутку раскида свог емотивног партнера још волимо или не, разлаз не може бити лак, а све и да нам се учини да тако јесте, туга ће кад-тад закуцати на врата нашег срца. Јер, немогуће је не осећати жал за изгубљеном љубављу, у моменту у ком схватимо да смо је заиста изгубили; када постанемо истински свесни да је наша веза прекинута, да више нисмо "ми" и да ће наше "ја" морати да настави даље само кроз живот. Али како? Анксиозност, паника, депресија само су нека од стања која се јављају у таквим ситуацијама и погађају обе стране, нештедимице.

Када раскинемо везу са дугогодишњим партнером, кроз каква све осећања ћемо с временом пролазити, за "Живот плус" објашњава др Јована Јестровић, психолог и системски породични психотерапеут:

Пхото:Унспласх​

- Раскид везе представља једну врсту губитка. У складу са тим, током "преживљавања" раскида пролазимо кроз различите фазе у којима се јављају различите емоције. У зависности од тога да ли смо ми прекинули везу, или је то урадио партнер, као и да ли смо то очекивали, могу се јавити бројне непријатне емоције. Код људи који нису очекивали, прва фаза је шок и неверица, затим наступају остале емоције. Уколико сте, пак, били припремљени и то очекивали, ова фаза изостаје и даље се могу смењивати туга, бес, љутња и разне друге непријатне емоције. Некада, уколико се ради о вези коју сте дуго желели да прекинете, наступају и олакшање и растерећеност. У зависности од начина раскида, може се појавити и разочарање. Дакле, о каквом год раскиду да се ради и ко год да је иницијатор, највероватније ћете проћи кроз читав спектар емоција док наступи прихватање.

Да ли би требало да "гушимо" тугу у себи, скрећући мисли на другу страну, или је боље пустити да одболујемо?

- Када говоримо о губицима, постоји термин "одложено туговање". Оно се обично јавља када тугу зауставимо из било ког разлога у актуелном моменту и не одболујемо губитак, па се након неког времена, када већ сви верују да је прошло довољно времена, јави туговање. У складу са тим, оно што се показало јесте да тугу не можемо "угушити" и да ће она испливати кад-тад, тако да је боље дати себи дозволу да одтугујемо у актуелном моменту.

Пати и онај који остваља

Пхото:Унспласх​

Да ли би требало да останемо у контакту са бившим партнером или да га прекинемо?

- То у потпуности зависи од вас, претходног односа и разлога раскида. Дакле, мој савет за све је да пратите своје потребе и понашате се у складу са тим.

Како да знамо да нема повратка на старо, да наш некадашњи партнер не жели да буде са нама?

- Једини начин да ово сигурно знамо јесте да разговарамо са партнером.

А да он заправо ни није за нас?

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ГРАД КОЈЕГ ВИШЕ НЕМА : Жрнов - једна од највећих мистерија Србије (ФОТО)

- Након раскида најчешће постоје "два пута" којима људи крећу. Један је размишљање о томе како је баш тај партнер био савршен и како не можемо опет пронаћи некога ко нам толико одговара, док је други тражење партнерових негативних карактеристика које би нам помогле да превазиђемо губитак. У овој фази најчешће дођемо до неких карактеристика које раније можда нисмо желели да видимо, а које нам могу указивати на то зашто растанак можда и није најлошија опција.

Умемо ли често да се заваравамо да је помирење ипак могуће?

- Наравно, ово је потпуно природно и нормално у ситуацијама када смо ми ти који желимо да се веза настави. У овом случају, свако понашање партнера можемо тумачити као потенцијални сигнал да има наде за помирење.

Да ли је увек лакше ономе који је прекинуо везу него остављеном партнеру?

- Апсолутно није. Некада се дешава да прекинемо однос када и даље волимо партнера, из неких других разлога. У тој ситуацији особи која је ипак одлучила да оде може бити једнако, ако не и теже него остављеном партнеру.

Прати своје потребе

Пхото:Унспласх​

Да ли је паметно убрзо ући у другу везу?

- То је потпуно индивидуално - неки људи су раније спремни за то, некима је потребно да прође много времена. Код људи који релативно брзо уђу у други однос једино је битно да имају на уму који су потенцијални ризици тога и да могу да препознају када неке "заостале" ствари ометају новонастали однос.

Шта би требало да радимо у том периоду?

- Укратко, требало би да радимо све оно што нам прија и пратимо своје потребе.

Уколико смо живели заједно са партнером, колико ће нам раскид теже пасти?

- Наравно, заједнички живот дефинитивно представља отежавајући фактор. Чак и ако не емотивно и психолошки, онда макар организационо - ко ће се селити, ти, ја или обоје, како ћемо поделити ствари које смо заједно купили и слично. Наравно, овакав раскид је у највећем броју случајева и психолошки тежи јер захтева прилагођавање на свакодневном нивоу. Надаље, чињеница је да партнера кроз заједнички живот боље упознајемо и да је добра страна то што ћемо се решити неких навика које нам нису пријале, али исто тако и да је више онога што ће нам потенцијално недостајати.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији(ФОТО)

Како да реорганизујемо свој живот и животни простор? Да ли одмах да "заузимамо" простор који је користио партнер, склонимо све ствари које нас подсећају на њега, покушамо да се вратимо старим навикама из периода у ком смо живели сами?

- Већина саветује овакво понашање. Ипак, уколико вам је за процес туговања потребно да будете у контакту са његовим стварима, будите, уколико вас то омета и чини да се осећате горе, трудите се да их склоните. Дакле, понављам, "рецепт" је да радите оно што ви препознајете да вам прија.

Може ли однос са бившим партнером постати суштински бољи када се разиђемо?

- Уколико се ради о односу који није био добар по партнере и неке ствари из тог партнерског домена нам нису одговарале, али овако смо функционисали добро, онда је то могуће.

Колика је вероватноћа да ће прећи у пријатељски и опстати као такав?

- Ово у највећој мери зависи од разлога за прекид и начина растанка. Дешавало ми се да имам клијенте који кажу да су се једноставно "угасили" и да више једно друго не посматрају као партнере иако се и даље воле као особе. У овим ситуацијама, одржавање пријатељског односа би могло бити могуће. Ипак, уколико један партнер још гаји романтичне емоције, а код другог то није случај, пракса показује да ово може бити препрека за пријатељство.

Ако вам је за процес туговања потребно да будете у контакту са стварима бившег партнера, онда будите, а уколико вас то омета и чини да се осећате горе, трудите се да их склоните

Када једно још гаји романтична осећања, а код другог то није случај, пракса показује да то може бити препрека за пријатељство

Жене разговарају, мушкарци болују у тишини

Пхото:Унспласх

На који начин жене, а на који мушкарци пролазе кроз тај период?

- Не бих волела да генерализујем, будући да сам кроз рад са клијентима заиста имала различита искуства. Показало се да мушкарци и жене генерално имају различите стратегије превладавања - мушкарци су усмеренији на практично решење, док су жене више оријентисане на социјалну подршку и дељење искуства. У складу са тим, рецимо да је вероватније да жене кроз ово искуство пролазе разговарајући са пријатељицама, док мушкарци највероватније не говоре превише о губитку. Наравно, ово је индивидуално и не значи да не постоје и мушкарци који своје искуство деле са пријатељима и тугују на тај начин.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas