Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто вам је љубав НЕУЗВРАЋЕНА и како да је ПРЕБОЛИТЕ?

Култура онога ко одбија љубав углавном представља као љубавника, пожељну особу, неретко грубу и безосећајну, док је онај ко је остављен особа често представљена као мучена и нежна душа.

1641733221_________________1644.jpg
Фото: Принтскрин/Јутјуб
Oglas

Када једна особа гаји осећања према другој, а да притом та осећања нису реципрочна, ради се о једностраној љубави. Не мора да значи да друга особа осећа мржњу или нетрпељивост. Могуће је да је она само пријатељски настројена.

Као и у сваком односу, и у неузвраћеној љубави постје две стране, само што осећања нису узајамна.

Овакво стање уме заиста да боли особу која нуди своју љубав. Поједини људи то врло тешко подносе и то осећање их ремети у свакодневним активностима.

Несрећно заљубљена особа често не може да обавља своје свакодневне активности, попут учења и рада. Често не може да заспи, буди се ноћу и ујутру спава дуже. По овим карактеристикама, неузвраћена љубав може да буде слична чак и депресији.

Зашто се неузвраћена љубав дешава?

Разлози због којих овакво стање настаје су разни. Понекад је у питању неспоразум две особе, а понекад и неки специфични процеси у мозгу.

Прочитајте још: ТРЕНЕР ЗА РАСКИД ОТКРИВА: 6 "црвених заставица" које значе раскид и зашто је свађа ДОБРА ствар

Особе које су атрактивне, по изгледу, постигнућима, друштвеном статусу, због веће могућности избора партнера, бирају такође друге атрактивне особе, па они који не испуњавају те критеријуме, а заљубљени су у такву особу, често бивају одбачени.

Постоји проблем и код заљубљене особе. Маштање и стварање илузије о вези или браку са неком особом, иако за то не постоји реалан разлог, то јест, не постоји сигнал друге особе да ће отпочети било какав однос, може да створи специфичан вакуум у мислима заљубљеног.

Када се повежу ове две ствари, добија се случај у ком нека особа подсвесно тражи само партнере са којима највероватније неће моћи ни да буде. Заљубљена особа се труди да се докаже и прикаже квалитетнијом него што јесте, а када доживи неуспех у томе, проживљава и емотивни крах.

Неузвраћена љубав може да се догоди и када се неко са сетом присећа везе са бившим партнером, иако је веза одавно готова.

Дешава се и да неко погрешно протумачи крајње пријатељско понашање свог друга или колеге, мислећи да је то флерт.

Фото: Депозит

Истраживања су потврдила да људи који су мање у одбрамбеном ставу ка другима, чешће искусе љубав од оних који су дефанзивни ка другима.

Према овом сазнању, љубав је уједно и преузимање ризика. Када нисте дефанзивни, ви се свесно излажете туђем утицају и постајете рањиви на његове речи или поступке.

Велики је утицај и културе, у којој је љубав високо вреднована, што ставља додатни притисак на појединца, који поручује: “Уколико не успеш у љубави, то је одраз твоје вредности”.

Према овом становишту, немогућност да се нађе љубав за цео живот представља подбацивање на најважнијем животном пољу. Из страха да буду повређени својим неуспехом, неки људи бирају да уопште не ризикују и не покушавају да ступе у везу.

Како се осећа одбијена страна?

Одбијена страна често осећа кривицу и понижење, док је њено самопоуздање неретко срозано.

Романтично одбијање је много више од фрустрације услед неиспуњене жеље. Оно често представља критеријум самоевалуације, односно, вредновања себе.

У таквим ситуацијама, одбијена особа покушава да придобије особу за којом жуди или се повлачи у тишину сопствених емоција.

Особа која одбацује, са друге стране, може да доживи осећање кривице због изазване емоционалне патње, као и да осећа притисак околине.

Како да се опоравите од неузвраћене љубави?

Човек је, нарочито у самоћи, склон идеализовању партнера и маштању, односно, замишљању догађаја који су могли да се десе.

Уколико одбијена особа пати од ниског самопоуздања, лоше, негативне, критикама испуњене, слике о себи, њен деструктивни образац може бити везивање за особу која је одбацује, чиме потврђује претходно формирано погрешно уверење: „Не заслужујем љубав, не вредим довољно“.

Овај проблем се у великом броју случајева решава у психотерапији, где особа у сигурном односу, пуном разумевања и саосећања, полако почиње да прихвата себе и одбацује лошу слику о себи.

Паралелно са тим процесом, развија се и љубав према себи, при чему се животни фокус и центар пажње премештају са друге особе на сопствену личност.

Најбоља ствар коју можете да урадите сами, јесте да и ви ту особу искључите из живота. Не шпијунирајте је на друштвеним мрежама и не остављајте отвореу могућност за обнављањем или стварањем однса.

Дајте себи времена да размислите о свему, Размишљајте и о свом унутрашњем стању.

Потребно је и да престанете да маштате о тој особи. Фокусирајте се на реалне ствари, како у свим тим маштаријама не бисте пропустили праву могућност за остваривање нечег дивног, као што је узвраћена и права љубав.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas