Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

10 ефикасних начина да држите ПСА ПОДАЉЕ од баште: Више му то неће бити омиљено место за копање

Ако волите баштованство и поседујете пса, можда знате да то двоје не иду увек руку под руку. То је зато што многа штенад воле да уђу у башту - било да копају по земљи, жваћу мало зеленила или једу поврће

1655454995_animal-gb0b0b80ec_1920.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Ево како да свог пса држите подаље од баште и сачувате своје биљке да не постану само још једна ужина.

1. Поставите ограду око баште

Један од најлакших и најефикаснијих начина да спречите вашег пса да приступи вашој башти је ограда. Постављање ограде представља физичку баријеру за вашег пса, помажући им да схвате да ово није подручје за њих.

Прочитајте још: Које боје виде пси? Рачунајући то бирајте ове нијансе за њихове играчке

 Можете бирати између различитих типова као што су метална, дрвена, пластична или пилећа жица. Само се побрините да добијете праву дужину и висину.

2. Направите трновиту баријеру

Такође можете да направите сопствену природну ограду користећи биљке са бодљама или шиљцима како бисте спречили ваше штене да уђе у башту. Пси не воле боцкање, па ће им ово помоћи да науче где не треба да иду. Опције укључују грмове ружа, кактусе, биљке са пуно гранчица или чак јарак борових шишарки.

3. Поставите прскалицу која се активира покретом

Многи пси не воле да их прскају водом или да се поквасе, а ако је ваш пас један од њих, овај метод би могао бити трик. Само се уверите да се прскалица активира покретом тако да се заправо угаси након "одбране" баште.

4. Користите контејнере (кревете) за баштованство

Такође можете размотрити баштованство у контејнерима како бисте спречили вашег пса да дође до ваших биљака. Коришћење контејнера би приморало вашег пса да скочи у њих како би стигао до ваше баште. Сам тај додатни корак ће одвратити многе псе.

5. Зачините ствари

Пси нису љубитељи љутих укуса, тако да можете покушати да ставите неке зачине у или око своје баште као природно средство одвраћања. Једна уобичајена комбинација је сенф у праху помешан са пахуљицама чилија од црвене паприке. Ова опција није добра ако ће ваш пас једе све живо.

Прочитајте још: КОЛИКО ДУГО треба да шетате пса? Ова активност нуди бројне бенефите

Професионални савет: Ова метода најбоље функционише у сушнијим климама. Киша ће смањити снагу мешавине зачина и захтевати додатно наношење након кише.

6. Пробајте са горким

Пси такође не воле горак укус, па можете покушати да растворите горку наранџу или да посипате коришћену млевену кафу по целој башти. Ова метода боље функционише у влажнијим климатским условима јер горка наранџа има много уља. Опет, међутим, немојте користити ову методу ако ваш пас све ставља у уста.

Професионални савет: Млевена кафа је одлично ђубриво, тако да постоји и други бонус за овај метод.

7. Дајте свом псу сопствену зону копања

Копање је природни инстинкт за наше псе, понашање које датира још од њихових предака. Понекад, колико год се трудили, не можете одвратити пса од овог инстинктивног понашања. У том случају, можда ћете желети да свом псу дате сопствено место за копање. 

То може бити сандук или кутија пуна земље ако имате простора, као и велика плитка рупа испуњена земљом или песком.  Ово им обезбеђује сопствени простор за копање да се играју и закопавају ствари, уместо у вашој башти.

Професионални савет: Држите зону копања вашег пса што даље од ваше баште како ваше штене не би повезивало то двоје.

8. Поплочајте пут

Ако ваш пас уђе у вашу башту само да би дошао до друге локације у вашем дворишту, можете направити стазу за псе. Поплочајте спољни тепих, малч, прљавштину, песак или други спољни материјал како би могли да стигну где желе без уништавања ваших биљака и цвећа. Наравно, овај метод функционише само ако ваш пас остави ваше баштенске посластице на миру.

9. Редовно вежбајте свог пса

Понекад пси уђу у баште из досаде. Ако ваш пас не добија довољно  менталне стимулације  или физичке вежбе, он или она могу прибегавати другим (често деструктивнијим) понашањима како би избацили додатну енергију. Закопавање предмета и копање могу бити знаци да је вашем псу  досадно  или да тражи пажњу.

Прочитајте још: Летење авионом може бити ОПАСНО ПО ЖИВОТ вашег љубимца! ОВО треба да знате пре него што га одведете на ЛЕТ

Борите се против њихове досаде тако што ћете  осигурати да добију довољно менталне стимулације и физичке вежбе. Професионални савет: Држите играчке у дворишту и око њега како бисте одвукли пажњу вашег пса, што ће им помоћи да буду заокупљени и ван баште.

10. Тренирајте свог пса

Један од најефикаснијих начина да свог пса држите подаље од баште јесте да га обучите. Наравно, овај метод одузима највише времена. Да бисте научили свог пса да се клони баште, прекинуте нежељено понашање и преусмерите га  на другу активност. Наградите свог пса сваки пут када послуша ваше команде, као и сваки пут када видите да избегава вашу башту.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas