· · Коментари: 0

Летење авионом може бити ОПАСНО ПО ЖИВОТ вашег љубимца! ОВО треба да знате пре него што га одведете на ЛЕТ

Летење са псом је некада било прилично једноставно: набавите кавез, не храните пса превише, дате му седатив и третирате га као део пртљага. Међутим то је јако опасно за животиње, а ово су савети шта треба да радите пре летења са вашим љубимцем

1651512367_pas.jpg
Фото: Јутјуб Принтскрин/Xанти тхе Малтесе

Данас је процес компликованији, и то са добрим разлогом; стари приступ није био само изазован и помало застрашујући, већ и често небезбедан. Путовање пса у пртљажном делу авиона где су температуре невероватно ниске је крајње стресно за вашег љубимца. 

Прочитајте још: Расе паса за особе склоне АЛЕРГИЈАМА: Они су најпогоднији

Кућни љубимци за услугу и емоционалну подршку сада су много чешћи у авионима, што уводи још један слој правила која се односе на путовање авионом за кућне љубимце. Политике авио-компаније значајно варирају у зависности од величине пса, расе, темперамента и правила у кабини у односу на терет, тако да треба много тога да знате пре него што покушате да доведете пса у авион са собом.

Шта би требало да знате и да урадите пре лета

Избор да пас буде у кабини са вама , а не у пртљажнику авиона, често ће за зависити од величине вашег љубимца и правилника авио-компаније. Неке авио-компаније ограничавају укупан број дозвољених кућних љубимаца на било ком лету, а ова места се обично деле по принципу „ко први дође, његово је“ – тако да је потребно да резервишете доста раније лет за вас и вашег љубимца. 

Очекујте да платите накнаду за лет са својим псом. Цене варирају и зависе од много фактора, али очекујте да ћете ову надокнаду платити у просеку од 70 до 200 евра. 

Ако је икако могуће, изаберите директан лет. Колико год да је летење тешко за пса, посебно у пртљажнику, још дуже путовање плус вишеструки сусрети са руковањем пртљагом могу врло стресно да утичу на вашег пса. Штавише, овакве ствари могу бити опасне и по живот за вашег љубимца због траума које доживљава.

Узмите у обзир временске прилике. Зими летите током дана како бисте свом псу обезбедили најтоплије могуће температуре у пртљажнику. Лети летите рано или касно да бисте избегли подневну врућину.

Вежбајте пса од "малих ногу". Уколико вам услови живота диктирају такав темпо да увек морате бити на путу, припремите вашег пса док је млађи на те услове који су екстремни за њих. Када се временом навикне на путовање авионом, оваква путовања неће им бити толико стресна. Ако је ваш љубимац већ доста стар, најбоље је да се консултујете са ветеринаром пре пута. 

Храните свог љубимца лагано на дан путовања. Не желите да имате било какве незгоде на аеродрому. Пси могу издржати од 6 до 10 сати без хране. Не мењајте храну свом љубимцу пре лета и не дајте му посластице које није јео до сада, како не би имао узнемирен стомак током лета.

Уморите свог пса највише што можете на дан путовања. Играјте се са њим на дан путовања, водите га вашег пса у шетњу, шетајте по паркингу аеродрома што више, како би ваш пас истрошио сав вишак енергије који има и прешао у мирну фазу када дође лет. 

Смернице авио-компаније за летење са псом

Политике авио-компанија су врло различите; неки превозници не прихватају псе за путовање у товарном простору, док други не дозвољавају псе у кабини. Неке имају ограничења тежине за путовање у кабини, друге за кабину или пртљажник. Остала ограничења укључују дужину лета и одредиште. Раса и/или физиономија вашег пса могу одредити да ли пас може да лети са вама. Посебно, расе које имају "спљоштену" њушку многе авиокомпаније не дозвољавају, а многи ветеринари препоручују да не лете уопште. Више од половине смртних случајева паса у авионима у последњих пет година укључивало је расе пљоснатог носа.

Тако да је савет да врло добро проучите правилник авио компаније са којом намеравате да летите како би осигурали услове у којима ће ваш љубимац летети. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.