Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

6 РАСА ПАСА КОЈЕ МОГУ ПОЗИТИВНО ДА УТИЧУ НА ВАШЕ РАСПОЛОЖЕЊЕ: Они обогаћују живот

Пси зраче безусловном љубављу која умањујуе стрес и побољшава живот

1684752350_pas-naslovna.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Познато је да пријатељски односи повољно утичу на ментално здравље и расположење, а Кинолошки савез Велике Британије, на основу истраживања, указује да време проведено са псом доноси допринос општем благостању. Друштво пса може значајно утицати на то како се власници паса осећају и може да учини да се њихово ментално здравље одржи и расположење побољша.

Истраживање је открило да 95% власника сматра да пас побољшава њихово ментално здравље и благостање уопште, а два од пет власника приписује свом псу моћ за ублажавање осећаја усамљености. Током периода пандемије и карантина, многи људи су се борили са усамљеношћу, па се зато у претходне две године број власника паса у многим земљама значајно повећао.

Пси нам помажу током целог живота, гајењем пса деца се уче одговорности, а као тинејџери у друштву пса развијају саосећање, док одраслима помажу да одрже сврху и структуру у свом животу. Безусловну љубав коју пас пружа је нешто драгоцено, посебно и даје нам јединствен осећај повезаности. Без обзира на расу, старост, величину или облик, јасно је да власници паса уједињено тврде да њихови љубимци обогачују њихов живот.

Међутим, Кинолошки савез Велике Британије спровео је истраживање које расе се посебно користе у терапутске сврхе, односно које најпре имају развијену социјализацију и могу најповољније утицати на ментално благостање. На основу задатог критеријума, издвојено је 6 раса паса - погледајте списак испод:

1. Златни ретривер - То су пси великог срца, савршени за породице, познати су по својој пријатељској природи, а њихово самопоуздање може бити заразно. Они су интелигентни, што значи да често могу да осете и разумеју емоције својих власника, а такође имају тенденцију да уживају у игрању и дресури. Уживају да се шетају, па у овако сјајном друштву можете више времена проводити напољу у природи, што ће додатно побољшати ваше психичко здравље и ослободити вас од стреса.

2. Лабрадор ретривер - Симпатични лабрадор одавно је омиљен члан многих породица, а њихова срећна и разиграна природа чини их дивним сапутником. Изузетно су способни за обуку и интелигентни, што значи да могу да буду и дивни пси за помоћ и у терапији.

3. Малтезер - Мали, али паметан пас, малтезер је одличан избор за свакога ко има мањи животни простор, или не може да иде у дугачке шетње, нити да троши енергију на пуно играња, што захтевају многе расе паса. Њихова симпатична природа и слатке карактеристике чине их сјајним чланом породице. Дуга и мека длака малтезера захтева много неге, што многи могу сматрати умирујућим и терапеутским задатком.

4. Стафордски бул теријер - Могу бити дивни породични љубимци, а познати су по томе што пружају велику емоционалну подршку својим власницима. Веома су интелигентни, осетљиви и привржени, посебно са децом.

5. Хавански бишон - Ово је мали пас који захтева мање шетње, око 30 минута дневно, а не захтева ни пуно отвореног простора, што их чини добрим избором за људе који живе у градовима. Веома су привржени, али такође имају живахне и интелигентне карактере. Они могу бити драгоцено друштво за свакога, а посебно могу да значе интровертним особама. Њихова нежна њушкица и разиграна природа умањују осећај усамљености.

6. Велики енглески хрт - Хртови понекад могу бити независна раса, али и даље имају тенденцију да буду љубазни, осетљиви и послушни, што их чини кућним љубимцем који пружа подршку и најбољим пријатељем. Раса има тенденцију да ужива у споријем темпу живота уопште, иако подједнако воли да трчи по парку или дворишту!

Пре него што се одлучите да узмете пса, важно је да будући власници пажљиво размотре да ли њихов начин живота одговара поседовању паса и да истраже све аспекте различитих раса, како би се осигурало да могу да задовоље здравствене и основне потребе својих паса. Такође, битно је и да потенцијални власници размотре и финансијске аспекте власништва и повезане трошкове, као и да освесте да ли се псу могу посветити дугорочно.

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas