Oglas
· · Komentari: 0
UKUSNO

Da li je hrana za mačke BEZBEDNA ZA PSE? Sve što treba da znate o "krađi" iz mačjeg džaka

Ako imate psa, verovatno ste primetili da je lud za mačjom hranom. Ali da li je jedenje mačje hrane bezbedno za pse

1648797570_animals-g9307fba98_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Iako je malo verovatno da će malo hrane za mačke, povremeno, naneti štetu vašem štenetu, svakako je ne bi trebalo redovno nuditi. Na kraju krajeva, postoji razlog zašto psi jedu hranu za pse, a mačke hranu specijalno napravljenu za njih.

Evo svega što treba da znate o razlici između ishrane za pse i mačke i o tome da li je bezbedno da vaš pseći prijatelj uživa u hrani za mačke.

Razlika između ishrane mačaka i pasa

Psi i mačke imaju različite potrebe za ishranom. Psi su svaštojedi, što znači da jedu meso i povrće, dok su mačke mesožderi, što znači da moraju da jedu uglavnom meso. Drugim rečima, psima je potrebna raznovrsnija ishrana nego mačkama.

Pročitajte još: Buldog oštenio "MALO ČUDO": Štene sa jarko zelenim krznom se rađa jednom u 10.000 (FOTO)

Pored toga, očnjacima je potrebno deset aminokiselina, dok je mačkama potrebno jedanaest. Dodatna aminokiselina koja im je potrebna je taurin , koji je od vitalnog značaja za normalan vid, funkciju srca, varenje i zdrav imuni sistem.

Da bi se zadovoljile potrebe u ishrani mačaka, hrana za mačke sadrži više proteina na bazi mesa, taurina, kalorija i masti nego hrana za pse. Ovo je možda jedan od razloga zašto psi smatraju hranu za mačke tako neodoljivom. Veći nivoi masti i proteina u hrani za mačke čine je mirisnijom i ukusnijom.

Ova vrsta hrane ima dosta ugljenih hidrata iz mesnih izvora i ne sadrži mnogo biljnih sastojaka

Mogu li psi jesti vlažnu hranu za mačke?

Za neku štenad, kao što su ona koja gube težinu, imaju smanjen apetit ili se bore sa rakom, hrana za mačke može biti odlična alternativa hrani za pse. To je zato što je u ovim slučajevima hrana za mačke ukusnija, kalorična i uravnoteženija od nekih dijeta pripremljenih kod kuće.

Foto: Piksabej

Male količine hrane za mačke s vremena na vreme takođe verovatno neće naneti štetu zdravim odraslim psima. Međutim, davanje hrane za mačke tokom dužeg vremenskog perioda može izazvati gastrointestinalne probleme kao što su dijareja i nadimanje, ili čak alergijske reakcije jer vlažna mačja hrana nije testirana na očnjacima.

Mogu li psi jesti suvu hranu za mačke?

Mačji keksići mogu biti mnogo zdravija alternativa poslasticama ili nagradama u poređenju sa obično korišćenom hranom za ljude, kao što su piletina, puter od kikirikija i sir .

Ali opet, suva hrana za mačke će biti dizajnirana da zadovolji nutritivne potrebe mačaka, a ne psa. Ova vrsta hrane ima dosta ugljenih hidrata iz mesnih izvora i ne sadrži mnogo biljnih sastojaka. Osim toga, suvu hranu za mačke treba da žvaću mačke čiji su zubi oštriji i tanji i neće uspeti da očiste pseće zube kao suva hrana za pse.

Kada je hrana za mačke loša za pse?

Ako pas s vremenom pređe na ishranu zasnovanu na mačkama, može početi da pati od brojnih zdravstvenih stanja. Neki od najčešćih problema koji se mogu pojaviti kod pasa koji redovno jedu mačju hranu uključuju:

  • Gastrointestinalni poremećaj. Nagla promena u ishrani dizajniranoj za potpuno drugu vrstu gotovo je izvesno da će izazvati dijareju kod pasa .
  • Pankreatitis . Dijeta sa visokim sadržajem masti, kao što je hrana za mačke, može doprineti razvoju ovog ozbiljnog stanja koje zahteva hitnu medicinsku pomoć.
  • Problemi sa zubima. Mačji obrok i keksi su premali da bi omogućili pravilno žvakanje, posebno kod štenaca srednjih i velikih rasa.

Za pse koji pate od određenih zdravstvenih stanja, jedenje mačje hrane čak i u malim količinama i povremeno može biti problematično. Na primer, ako vaš pas ima osetljiv gastrointestinalni trakt, bogata mačja hrana može lako izazvati dijareju ili povraćanje.

Psi sa oboljenjem jetre ili bubrega moraju da konzumiraju umerene količine proteina, što znači da treba da izbegavaju hranu za mačke. Isto važi i za pse sa prekomernom težinom, kao i za one sklone razvoju pankreatitisa (kao što su šnauceri), koji moraju da konzumiraju dijete sa niskim sadržajem masti kako bi sprečili upalu pankreasa ili promovisali gubitak težine.

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas