Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Смеју ли мачке да ЈЕДУ МАСЛИНЕ? Истина о опсесији ваших љубимаца укусном намирницом

Да ли мачке могу да једу маслине и зашто се толико интересују за њих

1648711942_cat-gf686221c2_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Ако сте икада видели мачку да се врти око маслина, знаћете да полуди за њима, посебно за њиховим мирисом. Маслине су такође савршене величине за игру, што их чини забавним за јурење по кухињи!

Али осим што мами њихова чула, шта је оно због чега мачке воле маслине? Хајде да истражимо чињенице:

Зашто мачке воле маслине?

Иако не постоје научни докази који би закључили зашто мачке воле маслине, знамо за неколико теорија. Неке мачке могу волети маслине због њиховог мириса, укуса, па чак и због начина на који се осећају након што их поједу. Зелене маслине посебно садрже хемијско једињење слично непеталактону који се  налази у мачјој трави . Ефекти су углавном исти, што доводи до тога да неке мачке постану разиграније или потпуно луде.  

Прочитајте још: Да ли је ДОДАВАЊЕ ВОДЕ сувој храни за псе добра идеја?

Иако већину мачака привлаче маслине, неке би то могле видети само као прилику за игру, док би неке могле показати потпуни недостатак интересовања за њих. Преференције и биологија сваке мачке су различите. Ако ваша мачка не показује интересовање за мачју траву или валеријану, можда је неће занимати ни маслине.

Фото; Пиксабеј

Могу ли мачке јести маслине?

Ветеринари тврде да је у реду хранити своју мачку маслинама у веома малим количинама (мање од целе маслине) неколико пута недељно ако су их јеле раније без икаквих нежељених ефеката. Уопштено говорећи, маслине нису токсичне за мачке, али не би требало да чине значајан део исхране мачака с обзиром на то да имају висок ниво натријума и да се сматрају празним калоријама. 

Најбоље је избегавати опције које садрже конзервансе и адитиве. Обичне, неслане зелене маслине су увек најбољи избор. 

Попут зелених маслина, црне маслине су такође безбедне за мачке, али  могу да  садрже коштице које могу бити опасне ако се прогутају. Црне маслине обично садрже више уља, а мање соли. Ако се дају у умереним количинама иу свом најприроднијем облику, црне маслине могу бити одлична посластица за мачке.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas