Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
кућни љубимци

Да ли је потребно да наша МАЧКА НОСИ ОГРЛИЦУ?

Брижљиви власници мачака су спремни да ураде све како би заштитили своје драге љубимице.

1641636471_ab1e4c41cecbe969c58b522399dabed6c44383bc.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Они су ти који ће пристати на то да својој мачки ставе огрлицу око врата, како се не би изгубила и да би имала заштиту од напасти попут бува и крпеља. Међутим, стручњаци на овом пољу истичу да огрлице не пружају мачкама било какву врсту сигурности.

Да ли би мачке требало да носе огрлице или не?

Не, мачке не би требало да носе огрлице око врата, јер постоје бројни други начини да буду заштићене како од грабежљиваца тако и од потенцијалних крадљиваца. Ношење огрлице око врата, тврде стручњаци може вашој мачки донети више штете него користи. „Захваљујући“ огрлици мачка би се могла закачити за нешто и озбиљно повредити, будући да су ове животиње склоне провлачењу и уласцима у уске просторе. У настојању да се ослободи мачка би могла привући пажњу неког пса или друге мачке, што је додатна опасност. Такође, уколико је огрлица превише уска или лоше подешена она може да изазове гушење код мачке, или јој нанети непотребне озледе у пределу врата.

Прочитајте још: Мачке и мрак? Да ли се наши љубимци плаше?

Шта уместо огрлице за мачке?

  • Можете користити спреј против бува, препоручен од стране ветеринара, уместо грлице против бува.
  • Увек добра алтернатива огрлицама је микро чиповање, које вам омогућава да пронађете своју мачку ако се изгуби, јер ће је сваки савестан проналазач одвести на проверу код ветеринара. А постоје и уређаји уз помоћ којих захваљујући микро чипу можете пратити кретање ваше мачке ван куће.
  • Инсталирајте на вратима свог дома вратанца за мачку са јединственим микро чипом. Повезан са чипом који има ваша мачка, овај микро чип омогућава само вашој мачки да уђе у ваш дом, држећи луталице подаље од њега.
  • Држите своју мачку у затвореном простору током сати лова, под којима се подразумева време непосредно након изласка и заласка Сунца. У то време понудите јој играчке које ће јој окупирати пажњу, на којима може да вежба своје вештине, уместо да тражи начин да изађе напоље.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas