Oglas
· · Komentari: 0
kućni ljubimci

Mačke i mrak? Da li se naši ljubimci plaše?

Mačke su po prirodi predatori, i obično love noću.

1640527790_53f1fe262abd5308471df9c7afe96234e6c7480f.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Pripitomljene mačke uprkos tome što su dobro uhranjene, takođe imaju želju za lovom i spremno će vrebati ptice i male sisare u svom okruženju. Međutim, postoje neki vlasnici mačaka koji tvrde da njihove ljubimice imaju averziju prema mraku. U redovima koji slede otkrivamo vam sve o mačijoj ljubavi (ili ne) prema mraku.

Da li mačke vole ili ne vole mrak?

Da, mačke vole mrak, ali budući da svaka od njih ima svoju jedinstvenu ličnost, to se ne može sa 100% sigurnošću tvrditi za sve mačke ovog sveta. Osim toga budući da su se pripitomljene mačke prilagodile rasporedu života i spavanja svojih vlasnika, teško je zapravo i utvrditi da li vole mrak. Mačke su najaktivnije u zoru i u sumrak. Potpuno su budne kada nastupi zora, i budući da odlično vide u mraku, to im daje mogućnost da se snalaze u prostoru bez imalo dnevne svetlosti. Stručnjaci tvrde da mačke koje ne vole mrak, njega zapravo vezuju za neko traumatično iskustvo iz prošlosti, poput napada psa iz noćne zasede.

Pročitajte još: Beč je prestonica detlića: Prave su gazde svih gradskih parkova!

Iako mačke imaju superioran noćni vid, ipak im je potrebno malo svetla da bi jasno videle u mraku. Većina mačaka može dobro da vidi u mraku, međutim ako pate od nekih fizioloških problema ta sposobnost im je ograničena, i to može da dovede do straha od mraka.

Da li mačke vole da spavaju u mraku?

Mačke nemaju ništa protiv toga da spavaju u mračnoj prostoriji, dokle god se u njoj osećaju bezbedno. Da su u divljini provele bi dan spavajući, pripremajući se za noćni lov. Međutim, one mogu da zaspu bilo gde, u potpuno osvetljenoj prostoriji ili u mračnom uglu. One vole da spavaju i da dremaju u toku dana, i prisustvo ili odsustvo svetlosti im pritom ne igra bitnu ulogu.

Postoji verovanje da mačke vole mrak, jer imaju običaj da se kriju u malim i mračnim uglovima. Često ćete ih pronaći da se zavlače ispod kreveta, ulaze u kartonske kutije, ili se sakrivaju ispod ćebeta. Međutim, ova ljubav prema skrivanju na mračnim mestima ima više veze sa bezbednošću nego sa mrakom uopšte. Mačke se o prirodi plašljive i na najmanji nepoznati šum, one će potražiti mračan ugao koji im nudi osećaj sigurnosti.

Pročitajte još: Pas može da prepozna lošu osobu? Evo šta je otkrilo novo istraživanje

Sem ako nema izričit strah od mraka usled traume, mački je sasvim svejedno da li je u kući u kojoj se nalazi upaljeno ili ugašeno svetlo. Ona će se savršeno snaći u prostoru u kom nema svetlosti, tako da ako usled obaveza morate da odete iz kuće i ostavite je, budite bez brige što niste ostavili upaljeno svetlo.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas