Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
кућни љубимци

Да ли кућни љубимци САЊАЈУ када спавају? По чему се разликују од нас?

Ако сте се питали да ли ваш кућни љубимац сања постоји јасан одговор.

1646490425_bed-g55746d1b8_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Сан је физичко стање мировања које се јавља и код људи и код животиња где свест, сензорна активност и активност мишића постају инхибирани. Сви сисари доживљавају две примарне фазе циклуса спавања. Први је СВС (спороталасно спавање), где се мождани таласи крећу споро, постоји ниско кретање очију, а мишићи су и даље умерено затегнути. Кућни љубимац у овој фази спава затворених очију, али лако може да се пробуди. Друга фаза спавања назива се РЕМ спавање, што је дубље стање које карактеришу брзи покрети очију, опуштени мишићи и високо активни мождани таласи. Тада ћете видети како очи вашег пса трепере, како му се ноге померају и нешто цвиле каже ВЦА Анимал Хоспитал.

Прочитајте још: Како изабрати одговарајућег кућног љубимца? На ове ствари морате да обратите пажњу

Пошто се активност можданих таласа код сисара поклапа са људима током РЕМ спавања, може се рећи да и наши љубимци заправо сањају.

Шта знамо о сновима нашег љубимца?

Пошто да је сањање нормалан део циклуса спавања и за кућне љубимце, као и за људе, шта још знамо о сновима наших малих крзнених пријатеља? Пошто не можемо да их питамо шта им је синоц́ пролазило кроз главу, можемо само да претпоставимо да сањају о свом свакодневном животу, баш као и људи, наводи Ливе Сциенце. Пошто су власници центар њиховог универзума, то вероватно значи да су део њихових снова.

Прочитајте још: Њих виђамо најмање: Ови пси су НАЈРЕЂИ (ФОТО)

Пси улазе у РЕМ сан након око 20 минута сесије спавања, а сањање почиње убрзо након тога. Можда ћете приметити да ваше штене или старији пас има више покрета мишића него пас средњих година. Сматра се да се то дешава зато што је део можданог стабла који се зове мост, који обично паралише велике мишићне групе током спавања, неразвијен код штенаца и ослабљен код старијих одраслих особа.

Многи се питају да ли треба да пробудите свог љубимца ако има ноћну мору. Одговор је не, јер као и код људи, стање дубоког одмора је од виталног значаја за здравље, па је важно да дозволите вашем љубимцу да настави да спава.

БОНУС ВИДЕО


 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas